Luchthaventransitvisum

Maakt u een tussenstop op een Nederlands vliegveld? Dan heeft u misschien een luchthaventransitvisum nodig.

Door het coronavirus is het aanvragen van een visum bij een ambassade of consulaat-generaal beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor de aanvraag bij een kantoor van een externe dienstverlener zoals VFS Global.

Wat is een luchthaventransitvisum?

Met het luchthaventransitvisum mag u op een Nederlands vliegveld overstappen naar een bestemming buiten het Schengengebied. Het visum (ook wel A-visum genoemd) geeft geen toegang tot Nederland of een ander Schengenland. U mag het vliegveld, noch de internationale zone van het vliegveld, dus niet verlaten.


Overstappen binnen het Schengengebied: visum kort verblijf

Reist u via Nederland door naar een ander land binnen het Schengengebied? Dan is een luchthaventransitvisum niet geldig. U heeft dan een visum kort verblijf (Schengenvisum) nodig.

Heb ik een luchthaventransitvisum nodig?

Heeft u op basis van uw nationaliteit een luchthaventransitvisum nodig, maar bent u hiervan vrijgesteld omdat u een visum of verblijfsvergunning voor het Verenigd Koninkrijk heeft? Per 1 januari 2021 vervalt deze vrijstelling en heeft u een luchthaventransitvisum nodig. Lees de veelgestelde vragen op de pagina Q&A's gevolgen Brexit luchthaventransitvisum.

Of u een luchthaventransitvisum nodig heeft, hangt onder andere af van uw nationaliteit. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een luchthaventransitvisum nodig heeft.

Of u nu wel of geen transitvisum nodig heeft, de luchtvaartmaatschappij beslist uiteindelijk of u toegelaten wordt op uw vlucht. Ook al heeft u wel de juiste documenten voor uw reis.  

Luchthaventransitvisum aanvragen

Wilt u uw visum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.

Bij een Nederlandse ambassade, consulaat-generaal of externe dienstverlener kunt u tijdelijk alleen een visum voor Nederland aanvragen. Heeft u een visum nodig voor een ander Schengenland? Neem dan contact op met de vertegenwoordiging van dat land.