Nederland Wereldwijd

Schengenvisum kort verblijf (<90 dagen)

Komt u voor maximaal 90 dagen naar Nederland? Dan heeft u misschien een Schengenvisum voor kort verblijf nodig. Dit hangt af van uw nationaliteit. Met het visum mag u binnen een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden.

Let op: Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland. U kunt zonder vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar Nederland reizen.

Wat is een visum kort verblijf / Schengenvisum?

Het visum kort verblijf is een Schengenvisum. Hiermee mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Zolang uw visum geldig is, mag u vrij reizen tussen de 26 Schengenlanden.

Wilt u de Schengenzone binnen deze 180 dagen meerdere keren in- en uitreizen? Kies dan bij uw aanvraag voor de optie ‘multiple entry’.

Heb ik een visum nodig?

Of u een visum nodig heeft, hangt onder andere af van uw nationaliteit, bestemming en verblijfsduur. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een visum nodig heeft, en zo ja; welk type visum u nodig heeft voor uw reisplannen naar of via Nederland.

Heeft u meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u een visum nodig heeft.

Bent u erkend vluchteling of staatloos? En wilt u met uw reisdocument voor vluchtelingen of staatlozen naar Nederland reizen? Bekijk of u een visum nodig heeft.

Aanvragen visum

Wilt u een Schengenvisum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.

Meerdere Schengenlanden bezoeken

Wilt u meerdere Schengenlanden bezoeken? Dan vraagt u het visum aan in het land van uw belangrijkste reisdoel. Is dat doel voor meerdere landen hetzelfde, bijvoorbeeld vakantie? Vraag dan het visum aan in het land waar u de meeste tijd wilt doorbrengen.

Verblijft u in elk Schengenland even lang? Dan vraagt u het visum aan bij het eerste Schengenland dat u bezoekt.

Orange Carpet Visumprogramma

Bent u een zakelijke reiziger en reist u vaak naar Nederland? Misschien kunt u of uw werkgever dan gebruikmaken van het Orange Carpet Visumprogramma. Dit bespaart tijd en geld. Niet alle ambassades bieden het Orange Carpet Visumprogramma aan.

Faciliterend visum

Wilt u naar Europa reizen en is Nederland de hoofdbestemming van uw reis? En reist u samen met of naar een familielid dat de nationaliteit heeft van de EU/EER of Zwitserland? Dan kunt u een faciliterend visum aanvragen. Let op: dit geldt niet als uw familielid de Nederlandse nationaliteit heeft en uw hoofdbestemming Nederland is. Lees wat de voorwaarden zijn.