Q&A's voor basisexamen inburgering buitenland

Kan ik bij de ambassade terecht om het basisexamen inburgering te maken?

Door COVID-19 is het afhankelijk van de epidemiologische situatie in een land en de maatregelen die op dat land van kracht zijn (bijv. een lockdown) of en in welke mate de consulaire balie van een ambassade en consulaat-generaal geopend is. Raadpleeg de webpagina van de ambassade of het consulaat-generaal of het mogelijk is om een afspraak voor het inburgeringsexamen te maken. Deze pagina wordt geactualiseerd, zodra de consulaire dienstverlening en afspraakmogelijkheden wijzigen.

Als een ambassade of consulaat-generaal geopend is voor consulaire dienstverlening en u kunt er terecht voor het maken van het examen, kan het zijn dat de capaciteit nog beperkt is. Houd daarom rekening met langere wachttijden dan u van ons gewend bent.

De consulaire afdeling van de ambassade is gesloten. Kan ik het basisexamen inburgering maken?

Soms laat de lokale situatie het (tijdelijk) niet toe om de consulaire balie te openen. Als de consulaire afdeling van de webpagina van de ambassade of het consulaat-generaal gesloten is, kunt u daar geen inburgeringsexamen maken.

Bent u benieuwd of de ambassade of consulaat-generaal in uw regio momenteel inburgeringsexamens faciliteert? Raadpleeg dan de webpagina van de ambassade of het consulaat-generaal. Deze pagina wordt geactualiseerd zodra mogelijkheden wijzigen.

Ik wil het basisexamen inburgering afleggen maar de ambassade in het land waar ik verblijf, is momenteel gesloten. Ik kan wel een afspraak maken bij de Nederlandse ambassade in een ander land in de regio, mag dit?

Indien de ambassade of consulaat-generaal in dat land inburgeringsfaciliteiten heeft en er is voldoende capaciteit, kunt u het examen ook daar afleggen. U kunt contact opnemen met de betreffende ambassade of consulaat-generaal om te informeren naar de mogelijkheden.

Waarom kan ik bij de Nederlandse ambassade in mijn regio geen basisexamen inburgering maken, terwijl dat bij de Nederlandse ambassade in een ander land wel kan?

Het kunnen faciliteren van inburgeringsexamens is afhankelijk van de lokale situatie. Deze kan verschillen per regio of land. De consulaire afdeling van een ambassade of consulaat-generaal kan bijvoorbeeld (tijdelijk) gesloten zijn vanwege een lockdown of lokale beperkingen gerelateerd aan gezondheids- en veiligheidsredenen. Houd de webpagina van de ambassade of het consulaat-generaal in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Waar kan ik zien of navragen wanneer de ambassade in mijn regio weer opengaat en ik een afspraak voor het basisexamen inburgering in kan plannen?

Het openen van consulaire afdelingen is afhankelijk van de lokale situatie en COVID-19 maatregelen. Houd de  webpagina van de ambassade of het consulaat-generaal in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen.

Ik ben in Nederland en ik wil een verblijfsvergunning aanvragen. Ik moet daarvoor eerst het basisexamen inburgering buitenland behalen, maar ik kan door de reisbeperkingen niet terug naar mijn land. Wat kan ik doen?

Normaal gesproken moet u terugreizen naar uw land van herkomst of bestendig verblijf om het basisexamen inburgering te maken en vervolgens uw MVV aan te vragen. De IND begrijpt dat reizen niet altijd lukt door de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom kunt u in bepaalde situaties in Nederland een verblijfsvergunning zonder MVV aanvragen en hoeft u niet eerst het basisexamen inburgering in het buitenland te behalen. Kijk voor meer informatie over deze coulancemaatregel, de voorwaarden en de procedure op de website van de IND. 

Mijn afspraak voor het basisexamen inburgering buitenland was i.v.m. Corona maatregelen geannuleerd. Moet ik betalen voor een nieuwe examenafspraak?

Nee. U heeft het examengeld reeds aan DUO betaald, en u hoeft straks niet opnieuw te betalen.

Wat betekent het voor me als ik nu geen inburgeringsexamen kan doen?

Mogelijk kunt u geen MVV-aanvraag indienen zonder diploma van het basisexamen inburgering. U kunt de website van de IND raadplegen voor meer informatie over het aanvragen van een MVV. Ook de website www.naarnederland.nl geeft informatie over de basisexamens inburgering in het buitenland. 

Kan ik ontheffing krijgen van het basisexamen inburgering, of in Nederland het inburgeringsexamen doen?

Indien u vanwege bijzondere omstandigheden het examen niet kunt maken, kunt u de IND vragen om ontheffing van het examen. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de website van de IND. Het is niet mogelijk om het basisexamen inburgering in Nederland te maken.