Q&A's voor basisexamen inburgering buitenland

Ik heb een afspraak voor een inburgeringsexamen op de ambassade? Wat moet ik doen?

De meeste afspraken voor inburgeringsexamens op ambassades zijn gelet op COVID-19 maatregelen geannuleerd tot nader order. Afhankelijk van de lokale mogelijkheden is het op sommige ambassades weer mogelijk om examens te maken.

Wanneer u nog een geldige afspraak heeft, maar u twijfelt of u terecht kunt voor het maken van het examen kunt u contact opnemen met de ambassade over de status van uw afspraak.

Wanneer kan ik weer een afspraak maken voor inburgering?

Afhankelijk van de lokale omstandigheden is het mogelijk om op sommige ambassades weer examens te maken. Wanneer uw examen is geannuleerd vanwege de COVID-19 maatregelen, zult u bericht ontvangen van de ambassade voor het maken van een nieuwe afspraak.

Deze ontvangt u pas als het op die ambassade weer mogelijk is om examens te maken. Wanneer u nog niet eerder een afspraak heeft gehad en een afspraak in wilt plannen kunt u eerst bij de ambassade informeren naar de mogelijkheden.

Actuele informatie vindt u op https://www.naarnederland.nl/#actueel

Moet ik betalen voor een nieuwe examenafspraak?

Nee. U heeft het examengeld reeds aan DUO betaald, en u hoeft straks niet opnieuw te betalen.

Wat betekent het voor me als ik nu geen inburgeringsexamen kan doen?

Mogelijk kunt u geen MVV-aanvraag indienen zonder diploma van het basisexamen inburgering. U kunt de website van de IND raadplegen voor meer informatie over het aanvragen van een MVV. Ook de website www.naarnederland.nl geeft informatie over de basisexamens inburgering in het buitenland.

Kan ik ontheffing krijgen van inburgering, of in Nederland inburgeringsexamen doen?

Nee, het inburgeringsexamen maakt onderdeel uit van de MVV-aanvraag en de COVID-19 maatregelen op zich zijn geen reden voor ontheffing.

Denkt u dat u vanwege andere bijzondere omstandigheden in aanmerking komt voor ontheffing van het examen? Dan dient u een ontheffingsverzoek in te dienen bij de IND.