NederlandWereldwijd

Basisexamen inburgering buitenland in Libanon

Wilt u voor langere tijd naar Nederland komen? Dan moet u waarschijnlijk het basisexamen inburgering buitenland afleggen. Lees wat u moet doen.

Volg het stappenplan

1. Controleer of u het examen moet doen

U hoeft geen basisexamen inburgering buitenland te doen als u tot de uitzonderingen behoort.

Lees in welke situatie u het examen niet hoeft te doen op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

2. Bereid u voor op het examen

Met het zelfstudiepakket van Naar Nederland kunt u zich voorbereiden op het inburgeringsexamen. Het pakket is in verschillende talen beschikbaar. Lees de Veelgestelde vragen op Naarnederland.nl voor meer informatie.

3. Aanmelden bij DUO

Om het basisexamen inburgering te kunnen doen, moet u zich aanmelden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

4. Betalen bij DUO

Het examen bestaat uit de onderdelen:

 • Spreken (spreekvaardigheid)
 • Lezen (leesvaardigheid)
 • Kennis van de Nederlandse samenleving (KNS)

Het examen kost in totaal € 150. U betaalt de kosten aan DUO.

5. Maak een afspraak voor het examen

U doet het examen bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het land waarvan u de nationaliteit of een verblijfsvergunning heeft. Onder ‘Afspraak maken’ leest u hoe u een afspraak maakt en wat u moet meenemen naar de afspraak.

6. Wanneer hoort u de uitslag?

U krijgt binnen 8 weken een mail van DUO waarin u leest of u geslaagd bent voor het examen.

7. Machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen

Bent u geslaagd? Dan kunt u een mvv aanvragen. U vraagt uw mvv aan binnen 1 jaar nadat u geslaagd bent.

8. Verder inburgeren

Na aankomst in Nederland gaat u verder inburgeren in Nederland.

Afspraak maken 

Heeft u het examen bij DUO betaald? Dan ontvangt u van DUO binnen 5 dagen een bevestiging van de betaling. Met dit bewijs kunt u een afspraak maken om het examen af te leggen.

Maak per e-mail een afspraak bij de Nederlandse ambassade in Beiroet: bei-ca@minbuza.nl

Wat moet u meenemen op het moment van uw afspraak?

U neemt mee naar uw afspraak: 

 • een geldig paspoort
 • de afspraakbevestiging
 • een recente pasfoto in kleur

Controleer aan welke eisen de foto moet voldoen

Extra informatie

Heeft u de Syrische nationaliteit en komt u vanuit Syrië naar Libanon reizen voor uw afspraak bij de Nederlandse ambassade in Beiroet? De Libanese autoriteiten laten u Libanon alleen inreizen als de ambassade uw naam bij de grens registreert.

U kunt ook ervoor kiezen om als toerist in te reizen of voor een andere reden dan uw ambassadeafspraak. Dan is het niet nodig om uw naam vooraf te laten registreren.

Voor het inreizen zonder registratie van uw naam bij de grens gelden andere voorwaarden. Lees meer informatie over Libanese inreisvisa (informatie in het Arabisch en Engels).

Hoe maakt u een afspraak voor het basisexamen inburgering buitenland?

 1. U mailt de ambassade voor een afspraak.
 2. De ambassade vraagt u per e-mail toestemming om uw persoonsgegevens (uw naam, geboortedatum en nationaliteit) aan de Libanese grensautoriteiten te sturen.
 3. U bevestigt dat uw persoonsgegevens met de Libanese grensautoriteiten worden gedeeld, of u geeft hiervoor geen toestemming.
 4. De ambassade mailt u de datum van uw afspraak.
 5. Een week voor uw afspraak stuurt de ambassade uw persoonsgegevens naar de Libanese grensautoriteiten (alleen als u in stap 3 toestemming heeft gegeven).
 6. Op de dag van uw afspraak toont u de afspraak-mail aan de grens.

Houd er rekening mee dat uw persoonsgegevens na het delen met de Libanese autoriteiten niet meer beschermd zijn onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

De Nederlandse ambassade in Beiroet kan geen contact opnemen met de Libanese grenscontrole om u te helpen bij het inreizen. Lukt het niet om op tijd voor uw afspraak Libanon binnen te komen? Stuur dan een e-mail naar de ambassade in Beiroet om een nieuwe afspraak te maken.

Bent u een Palestijn met een Syrisch reisdocument voor Palestijnse Vluchtelingen? Toon uw afspraak-mail aan de Libanese grens als bewijs van de reden van uw bezoek. Er is geen procedure om uw naam bij de grens te registreren.

Check de website van de Lebanese General Security (informatie in het Arabisch en Engels) voor de overige Libanese inreisvoorwaarden.

Bent u een Palestijn met een reisdocument dat is afgegeven door de Palestijnse of Egyptische autoriteiten? Dan heeft u een visum nodig van de Libanese ambassade in Damascus. U kunt de grens niet over met alleen uw ambassadeafspraak.   

De Nederlandse ambassade in Beiroet kan geen contact opnemen met de Libanese grenscontrole om u te helpen bij het inreizen. Lukt het niet om op tijd voor uw afspraak Libanon binnen te komen? Stuur dan een e-mail naar de ambassade in Beiroet om een nieuwe afspraak te maken.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.