Werken in Zweden

Gaat u in Zweden werken? U heeft als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig.

Voor bemiddeling bij het vinden van werk in Zweden verwijzen wij naar het Zweedse arbeidsbureau, Arbetsförmedlingen. U kunt ook direct contact opnemen met een lokale EURES-adviseur in Zweden.

Uiteraard is het mogelijk om via tal van online portals naar vacatures te zoeken. Een uitgebreid overzicht van de grootste en belangrijkste sites is beschikbaar op Workshopping.com. Focus op banen waar kennis van de Zweedse taal geen vereiste is vindt u bijvoorbeeld via The Local Sweden.

U vindt verdere nuttige en praktische informatie op Sweden.se en WorkinginSweden.se.

Meer informatie over werken en werk zoeken in de EU is beschikbaar via het Europees portaal voor beroepsmobiliteit

Gedetacheerde of uitgezonden werknemers

Een werkgever kan werknemers naar een ander EU-land sturen om een tijdelijke opdracht uit te voeren. Gedetacheerde werknemers vallen onder de arbeidsvoorwaarden van het gastland. Meer informatie hierover is beschikbaar op Uw Europa.

Voor meer informatie over de regels die in Zweden gelden bij het uitzenden van werknemers voor tijdelijke opdrachten kunt u terecht bij de The Swedish Work Environment Authority (Arbetsmiljöverket). Denk er aan dat de werkgever verplicht is om te melden dat zij een werknemer tijdelijk naar Zweden sturen, behalve wanneer de werkzaamheden korter dan zes dagen in beslag nemen.

Werkloos, ziek of arbeidsongeschikt in het buitenland

Op uwv.nl leest u wat de gevolgen zijn wanneer u in het buitenland werkloos, ziek of arbeidsongeschikt raakt.