Gedwongen te trouwen of achtergelaten in het buitenland
Bent of gaat u op reis met iemand maar vertrouwt u het niet? Bent u bang dat u moet trouwen of dat u wordt achtergelaten in het buitenland? Of is dit al gebeurd? Wat u kunt doen, hangt af van waar u bent.
Ik ben nog in Nederland
- Heeft u direct hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat u bijna het vliegtuig in stapt? Bel: 112.
- Geen direct gevaar? Bel Veilig Thuis: 0800 2000.
- Kunt u niet bellen? Chat met Veilig Thuis via hun website.
Denkt u dat het niet gaat lukken om in Nederland te blijven? Probeer dan voor uw vertrek alvast onderstaande zaken te regelen. Zo maakt u het makkelijker om later terug te keren naar Nederland.
- Verzamel uw persoonlijke gegevens voor uw vertrek (zoals een recente pasfoto, kopie paspoort, adresgegevens, BSN).
- Schrijf uw verhaal op. U kunt uw verhaal voor uw vertrek mailen naar iemand die u vertrouwt.
- Schakel eventueel iemand in die u vertrouwt. Bijvoorbeeld uw huisarts, een leraar of vriend. Of vraag advies bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) of Veilig Thuis.
- Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de douane. Hierin staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades. De contactgegevens zijn ook offline beschikbaar.
Ik ben buiten Nederland
Probeer rustig te blijven en laat niet weten dat u hulp zoekt. Dit kan u mogelijk in gevaar brengen. Neem op een veilig moment contact op met de Nederlandse ambassade via NederlandWereldwijd:
- Stuur ons een WhatsApp-bericht: +31 857 737 400.
- Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Hoe word ik geholpen terug te komen?
Bent u achtergelaten in het buitenland? Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u om terug te keren naar Nederland. Dit doet het ministerie samen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). U kunt hulp krijgen bij het regelen van tijdelijk onderdak. Of met het krijgen van reisdocumenten.
Hulp voor iemand anders
Kent u iemand die wordt achtergelaten in het buitenland? Of iemand die wordt gedwongen om te trouwen? Neem dan contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Dit kan telefonisch via 070 345 4319 of via e-mail: LKHA@veiligthuishaaglanden.nl. U kunt ook voor (anoniem) advies contact opnemen met het LKHA.
Achterlating betekent dat u tegen uw wil in het buitenland wordt achtergelaten. U kunt dan niet meer zelfstandig terug naar Nederland.
Dat kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een vakantie of familiebezoek. Uw familie neemt dan uw paspoort, telefoon of geld af. Misschien zetten ze u onder druk om op een kostschool te blijven of bij familie te wonen. U mag geen contact meer hebben met mensen in Nederland en u kunt niet zelf terug naar Nederland.
Huwelijksdwang betekent dat u niet zelf mag kiezen met wie u trouwt. Uw ouders of familie kiezen dan een partner voor u. Zij dwingen u om met die persoon te trouwen.
Heeft u het moeilijk met het verwerken van wat u is overkomen? Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie helpt u om met de gebeurtenis om te gaan. Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland.