NederlandWereldwijd

Nederlands paspoort of ID-kaart in het buitenland

Is uw Nederlandse paspoort of ID-kaart (bijna) verlopen? Bent u uw paspoort kwijt of is deze gestolen? Of wilt u voor het eerst een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen? Bekijk hoe u een aanvraag vanuit het buitenland doet en waar u rekening mee moet houden.

Waar kan ik een paspoort of ID-kaart aanvragen in het buitenland?

Als Nederlander in het buitenland kunt u uw nieuwe paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen op verschillende locaties in het buitenland. U kunt ook in Nederland terecht op Schiphol of bij een grensgemeente.

In het buitenland vraagt u een paspoort of ID-kaart aan bij:

 • een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal, of
 • VFS Global (een bedrijf dat reisdocumenten uitgeeft in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken)
Let op: U bent niet verplicht om naar een aanvraaglocatie in uw woonland te gaan. U kunt bijvoorbeeld ook in een buurland terecht.

Om te weten waar u precies terecht kunt in uw regio, kiest u uw land en volgt u het stappenplan op: Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland.

Als u in het buitenland woont, kunt u ook een paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland:

Online uw paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland is niet mogelijk. U moet persoonlijk naar de afspraak komen. Dit is verplicht omdat uw identiteit moet worden vastgesteld en u uw vingerafdrukken moet afgeven. U kunt wel online uw checklist maken om te zien welke documenten u nodig heeft voor uw aanvraag. U kunt ook online een afspraak maken. Volg hiervoor het stappenplan op: Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland.

Wie kan een paspoort aanvragen in het buitenland?

Als Nederlander in het buitenland kunt u een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen. U kunt de aanvraag ook doen voor uw baby of kind (tot 18 jaar). Of voor uw Nederlandse partner. Uw kind of partner moet altijd mee naar de afspraak.

Als u de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u een paspoort of ID-kaart aanvragen in het buitenland. Ook als u nog een andere nationaliteit heeft, kunt in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort. Kies uw land en beantwoord een aantal vragen over uw persoonlijke situatie in de checklist. Dan weet u welke documenten u moet meenemen naar uw afspraak. En aan welke eisen deze documenten moeten voldoen.

Ik heb alleen de Nederlandse nationaliteit

Als u alleen de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u deze nooit automatisch verliezen. Ook niet als uw paspoort verlopen is.

Ik neem een andere nationaliteit aan of heb een dubbele nationaliteit

In sommige gevallen kunt u uw Nederlandse nationaliteit verliezen. Lees meer op de pagina Wanneer verlies ik mijn Nederlandse nationaliteit? Of vul de vragenlijst in om te zien of u nog Nederlander bent.

U kunt in het buitenland een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen voor uw baby of kind. Uw baby of kind moet altijd aanwezig zijn bij de afspraak voor de paspoortaanvraag. En het kind heeft toestemming nodig van de ouders voor de aanvraag.

Meer informatie over een paspoortaanvraag voor uw kind in het buitenland

U kunt in het buitenland een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen voor uw partner. Beantwoord de vragen uit de checklist namens uw partner om te zien welke documenten nodig zijn voor de aanvraag. Uw partner moet mee naar de afspraak.

Wat heb ik nodig voor mijn paspoortaanvraag in het buitenland?

Als u in het buitenland woont, gaat een aanvraag voor een paspoort of ID-kaart anders dan wanneer u in Nederland woont. In het buitenland heeft u meer documenten nodig. Welke dat zijn ziet u als u de checklist heeft ingevuld.

Neem alle documenten mee die u nodig heeft voor de aanvraag van uw paspoort of ID-kaart. Welke dit zijn, hangt af van uw situatie en het land waar u woont. Vul de checklist in om te zien wat u nodig heeft.

Zorg er in ieder geval voor dat u de basisdocumenten meeneemt en dat deze aan alle eisen voldoen:

 • Paspoort aanvraagformulier. Lees meer over het aanvraagformulier.
 • Bewijs van legaal verblijf: hiermee toont u aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. Wat voor document dit is, hangt af van het land waar u woont.
 • Pasfoto die aan de eisen voldoet.
 • Alle paspoorten en/of ID-kaarten die u heeft. U moet het origineel en een kopie meenemen. Dit geldt ook als u meer dan 1 nationaliteit heeft.

Controleer of u documenten moet laten legaliseren (bijvoorbeeld met apostille) en/of vertalen. Let op: legaliseren duurt soms erg lang. Regel dit daarom voordat u een afspraak maakt.

Heeft u alle documenten verzameld? En voldoen ze aan alle eisen? Maak dan een afspraak.

Soms moet u buitenlandse documenten laten legaliseren voor uw ID-kaart- of paspoortaanvraag. Legalisatie bewijst dat:

 • een officiële instantie het document heeft afgegeven
 • de handtekening en de zegel of stempel op het document echt zijn
 • de vorm van het document klopt

Of legalisatie nodig is, hangt af van het soort document en het land waar het document vandaan komt. Kies uw land en volg het stappenplan om te zien of u documenten moet laten legaliseren.

Meer informatie over legaliseren

Waarschuwing: Het legaliseren van documenten kan soms lang duren. Regel dit op tijd voordat u een afspraak maakt voor uw ID-kaart- of paspoortaanvraag.

Vraagt u uw paspoort of ID-kaart aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal? Of bij een aanvraaglocatie van VFS Global? Dan moet u een aanvraagformulier invullen op de website voor consulaire diensten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om het aanvraagformulier in te vullen heeft u een account nodig.

 • Maak een account aan
 • Vul het formulier in
 • Print het uit en onderteken het
 • Neem het formulier mee naar de afspraak

Lees meer over het aanvraagformulier Nederlands paspoort of ID-kaart

Hoeveel kost een nieuw Nederlands paspoort?

Een Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen vanuit het buitenland kost ca. € 160. De kosten zijn afhankelijk van waar u de aanvraag doet. En of de aanvraag voor een volwassene of een kind is. Hieronder ziet u wat de kosten zijn per aanvraaglocatie.

Kies uw grensgemeente om de tarieven te bekijken

Bekijk de tarieven voor een aanvraag op Schiphol

Informatie: Bij een grensgemeente en op Schiphol kost een paspoort of ID-kaart minder dan bij een ambassade of consulaat-generaal.

Bij VFS Global betaalt u de kosten voor een paspoort of ID-kaart plus extra servicekosten. De servicekosten liggen rond de € 20 per aanvraag.

Hoelang duurt de aanvraag van mijn paspoort in het buitenland?

Uw nieuwe paspoort of ID-kaart is meestal binnen 4 weken klaar. Ontbreekt er nog een document bij uw aanvraag? Dan krijgt u hierover bericht. Het duurt dan langer dan 4 weken.

Lees meer over de verwerkingstijd

Kan ik de status van mijn paspoortaanvraag volgen?

Of u de status kunt volgen hangt af van waar en wanneer u de aanvraag deed.

Meer informatie over de status van uw paspoortaanvraag