NederlandWereldwijd

Mijn paspoort of ID-kaart is kwijt of gestolen buiten Nederland. Wat nu?

Bent u in het buitenland en is uw Nederlandse paspoort of ID-kaart zoek of gestolen? Wat u kunt doen hangt af van hoe snel u wilt reizen.

Binnen 5 weken reizen

Wilt u binnen 5 weken reizen? Dan heeft u misschien een nooddocument nodig. Hiermee kunt u tijdelijk reizen als uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen is.

Of u een nooddocument nodig heeft, hangt af van waar u bent en waar u naartoe reist: een land van de Europese Unie (EU) of de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) of daarbuiten.

  1. Bekijk eerst welke landen bij de EU en EVA horen.
  2. Kies daarna uw situatie om te zien of u een nooddocument nodig heeft.

Wat is uw situatie?

Na 5 weken reizen

Wilt u niet binnen 5 weken reizen? Dan heeft u voldoende tijd om een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan te vragen voordat u gaat reizen.

U vraagt een paspoort of ID-kaart aan bij een Nederlandse ambassade of een Nederlands consulaat in het land waar u bent. Het is erg druk bij de paspoortbalies. Het kan daarom lang duren voordat u een afspraak kunt maken. Houd hier rekening mee.

Aangifte doen

Aangifte doen van een vermist of gestolen paspoort of ID-kaart bij de lokale politie is niet verplicht, maar wel verstandig. Vraag om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit bewijs heeft u misschien nodig voor uw verzekering of de lokale autoriteiten.

Voorkom misbruik

Voorkom dat er misbruik wordt gemaakt van uw gestolen of verloren paspoort of ID-kaart.

  • Vul  een verklaring vermissing reisdocument (C2-formulier) in.  Vul dit formulier zo compleet mogelijk in. Weet u niet wat uw documentnummer is? Laat dit veld dan leeg. Heeft u geen BSN of weet u niet wat uw BSN is? Laat dit veld dan leeg.
  • Maak een afspraak met de ambassade of het consulaat-generaal waar u het formulier wilt inleveren. U moet zelf langskomen om de verklaring in te leveren. Zo kan de ambassade of het consulaat uw identiteit controleren. U kunt het formulier dus niet opsturen.
    Afspraak maken
    Stuur een e-mail naar de ambassade om een afspraak te maken. Vul het land in waar u bent. Onder het kopje nooddocument vind u het e-mailadres van de ambassade of het consulaat-generaal.
  • Als uw verklaring is verwerkt, staat uw paspoort of ID-kaart internationaal geregistreerd als vermist. Zo kan niemand ermee reizen. Vindt u uw paspoort ID-kaart weer terug? Dan kunt u er niet meer mee reizen. Het is onbruikbaar gemaakt door registratie van vermissing.

Inlogfunctie ID-kaart blokkeren

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen? En is uw kaart afgegeven vanaf 4 januari 2021? Dan kunt u met uw ID-kaart inloggen via DigiD. Het is belangrijk dat u de inlogfunctie laat blokkeren. Neem hiervoor contact op met de DigiD helpdesk.

Verblijfsvergunning kwijt of gestolen

Bent u in het buitenland en is uw verblijfsvergunning voor Nederland kwijt of gestolen? U kunt geen nooddocument aanvragen. Bekijk wat u moet doen als uw verblijfsvergunning kwijt of gestolen is in het buitenland.

Ook nuttig

Mijn rijbewijs is kwijt of gestolen. Wat nu?

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.