Nederland Wereldwijd

Gearresteerd in het buitenland

Bekijk wat u kunt doen als u gearresteerd wordt in het buitenland. Of als dit gebeurt met een familielid of vriend.

Ik ben gearresteerd in het buitenland

Bent u in het buitenland en wordt u gearresteerd? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u gearresteerd bent. Wanneer die er niet is, informeer dan de ambassade van een ander EU-land.

Contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat

Meer informatie als u gearresteerd bent

U krijgt een informatiepakket

Na arrestatie stuurt de Nederlandse ambassade of het consulaat u een informatiepakket toe. In dit pakket vindt u algemene informatie en uitleg over de juridische regels en procedures die in het land van arrestatie gelden.

Geen voorkeursbehandeling

De ambassade of het consulaat kan u niet vrij krijgen of een voorkeursbehandeling voor u regelen. Zij moeten zich houden aan de wetten van het land.

Bij een gevangenisstraf

Krijgt u een gevangenisstraf in het buitenland? Dan kan de ambassade of het consulaat als tussenpartij hulp bieden. Zij hebben een bemiddelende rol. Zij kunnen er bijvoorbeeld op letten dat u dezelfde behandeling krijgt als andere gevangenen. Maar zij kunnen geen voorkeursbehandeling voor u regelen of u uit de buitenlandse gevangenis halen.

Een familielid of vriend is gearresteerd in het buitenland

Is een familielid of vriend in het buitenland gearresteerd? Dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bel naar het contactcenter van Nederland Wereldwijd via het nummer +31247247247.

Wanneer een Nederlander gearresteerd is, brengen de plaatselijke autoriteiten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk op de hoogte. Maar alleen als de gearresteerde dat wil.

Meer informatie als een familielid of vriend is gearresteerd

Wilt u informatie over de gearresteerde?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een bemiddelende rol. Informatie over de gearresteerde persoon kan het ministerie niet zomaar delen. Dit mag alleen met toestemming of op verzoek van de gearresteerde. Dit heeft te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de privacywet).

Geld overmaken naar iemand in een buitenlandse gevangenis

Zit een familielid of vriend in een buitenlandse gevangenis? Dan kunt u geld storten op de rekening van de gevangenis in het buitenland. Is dat niet mogelijk, dan kunt het geld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen. Uw familielid of vriend krijgt dit geld daarna van de ambassade of het consulaat. Voor deze service betaalt u eenmalig € 50.