Nederland Wereldwijd

Sociale zekerheid uit Nederland in het buitenland

Als u in Nederland woont of werkt, bent u sociaal verzekerd. U kunt dan via bepaalde regelingen geld krijgen als u geen of weinig inkomen heeft. Woont u in het buitenland? Dan bent u in sommige situaties nog steeds sociaal verzekerd in Nederland. U kunt dan geld uit Nederland krijgen.

Waaruit bestaat de sociale zekerheid?

De sociale zekerheid bestaat uit sociale voorzieningen, volksverzekeringen en werknemersverzekeringen.

In dit overzicht staan alle regelingen die onder de sociale zekerheid in Nederland vallen. Klik op een regeling om te lezen of u daar ook in het buitenland recht op heeft.

Sociale voorzieningen

Als u in Nederland woont, kunt u aanspraak maken op de sociale voorzieningen. Buiten Nederland kan dat in sommige situaties ook.

Volksverzekeringen

Als u in Nederland woont, bent u verzekerd voor de volksverzekeringen. Buiten Nederland bent u hiervoor in sommige situaties ook verzekerd. U draagt bij aan de volksverzekeringen via een premie over uw Nederlandse inkomen.

Werknemersverzekeringen

Als u in Nederland in loondienst bent, bent u verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Thuiswerken en sociale zekerheid

In welk land u sociaal verzekerd bent, hangt af van waar u werkt en woont. Werkt u vanwege het coronavirus thuis in een ander land dan waar u normaal gesproken werkt? Door een tijdelijke maatregel van het kabinet heeft dit in de meeste situaties geen invloed op uw sociale zekerheid.

Lees of thuiswerken in uw situatie invloed heeft op uw sociale zekerheid (SVB)

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.