NederlandWereldwijd

Mijn familielid of vriend is vermist in het buitenland. Wat nu?

Is uw partner, familielid of vriend vermist buiten Nederland? Verzamel dan gegevens over uw naaste en meld de vermissing bij de politie. Geef de vermissing daarna op bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de reisverzekering.

Let op: Heeft u direct hulp nodig? Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Of stuur ons een WhatsApp-bericht: +31 6 82 38 77 96.

Stap 1: Verzamel gegevens

Verzamel van tevoren gegevens van uw naaste om te delen met de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Denk aan:

  • naam en adres
  • paspoortnummer
  • naam en adres van lokaal contactpersoon
  • het doel van de reis en de bestemming
  • namen van medereizigers
  • gegevens van de reisverzekering
  • informatie over vliegtickets, geld, creditcard, vervoer, medicijnen

Stap 2: Neem contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken

Meld de vermissing bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. U doet dit door met NederlandWereldwijd te bellen via +31 247 247 247. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Waar u ook bent.

Bent u in hetzelfde land als waar uw naaste is vermist? Dan kunt u de vermissing ook opgeven bij de Nederlandse ambassade of het consulaat via het contactformulier.

Zijn er ontwikkelingen in de zoekactie? Dan laat het ministerie dat aan u weten. Neemt de vermiste contact op met u? Bel dan meteen NederlandWereldwijd via +31 247 247 247.

Stap 3: Ga naar de politie

Bent u zelf ook buiten Nederland? Meld de vermissing dan bij de lokale politie. Bent u in Nederland? Neem dan contact op met de Nederlandse politie. Bel bij spoed 112. Heeft het geen spoed? Bel dan 0900 88 44.

Stap 4: Neem contact op met de reisverzekering

Heeft uw naaste een reisverzekering afgesloten? Neem dan contact op met de alarmcentrale van de verzekering. De verzekering kan u vertellen over mogelijke vergoedingen van de kosten van de zoekactie.

Neemt de pers contact met u op?

Geef niet zomaar informatie over uw naaste of de zoekactie aan journalisten. Journalisten kunnen contact opnemen met de Directie Communicatie (COM) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u steun nodig?

Heeft u het moeilijk met de vermissing van uw naaste? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland. Deze organisatie helpt u om met de vermissing om te gaan.

Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland

Lees hoe Slachtofferhulp Nederland u kan helpen