Zweedse woningbouwmarkt heeft behoefte aan buitenlandse bouwbedrijven

De interesse in het bouwen van huurwoningen voor gemeentelijke woningbouwbedrijven is beperkt bij de Zweedse bouwbedrijven. Zweden kent op dit moment de hoogste bouwprijzen van de EU. Daarom wordt er alles aan gedaan om buitenlandse bedrijven te interesseren in de Zweedse markt. Met Polen heeft Zweden al een samenwerking opgezet om Poolse bouwbedrijven te stimuleren zich te vestigen in Zweden. Ook voor Nederlandse (woning)bouwbedrijven biedt dit nieuwe kansen.
 

255 van de 290 gemeenten in Zweden melden gebrek aan huisvesting
Volgens een recent onderzoek van het Zweedse agentschap voor woningbouw en -ontwikkeling, Boverket, gaven 255 van de 290 gemeenten in Zweden aan dat ze gebrek aan huisvesting hebben en Gotenburg is geen uitzondering. Steden zoals Helsingborg, Kristianstad en Örebro rapporteerden echter dat ze de achterstand hebben kunnen inhalen.

Aanbestedingen voor ruim 1733 appartementen in Gotenburg
Het gemeentelijke woningbouwbedrijf Framtiden (“de toekomst”) investeert nu in het aantrekken van buitenlandse bouwbedrijven naar Gotenburg om de prijzen van huurwoningen te drukken. In januari hoopt ontwikkelingsdirecteur Anna Nordén op de eerste internationale aanbiedingen.

Framtiden Byggutveckling AB, waar Anna Nordén hoofd van de ontwikkelingsafdeling is, is een dochteronderneming van de Framtiden Group, waar alle gemeentelijke woningbouwbedrijven van Gotenburg zijn ondergebracht. Een vierde van de inwoners van Gotenburg woont in een huis van één van deze bedrijven die samen 72.000 appartementen beheren. Framtiden Byggutveckling AB heeft tot dusver dit jaar aanbestedingen uitgezet voor 1.383 appartementen ter waarde van circa 3 miljard Zweedse kronen. Daar bovenop volgt dit jaar nog een aanbesteding voor nog eens 350 appartementen.

Beperkte interesse bij Zweedse bouwbedrijven
De interesse in het bouwen van huurwoningen voor gemeentelijke woningbouwbedrijven is beperkt bij de Zweedse bouwbedrijven. Uit een onderzoek van de Zweedse Vereniging voor Gemeentelijke Woningbouwbedrijven, Sabo, bleek dat zes op de tien gemeentelijke woningbouwbedrijven tussen de nul en twee biedingen hebben ontvangen. Vorig jaar kreeg een van de bouwprojecten van Framtiden geen enkel aanbod van Zweedse bouwbedrijven. Drie projecten kregen slechts een bod en één project kreeg twee biedingen.

"Als je slechts twee biedingen krijgt, kun je niet tevreden zijn. Als Gotenburg een goed functionerende concurrentie wil, moet er iets gebeuren. Deze lage concurrentie schept geen drijvende kracht voor bedrijven om efficiënte, rendabele bouwprocessen op te zetten om de kosten te verminderen", zegt Anna Nordén.

Samenwerking met Polen
Om de basis van aanbiedingen te verbreden hebben Framtiden en Sabo een samenwerking opgezet met het Poolse Ministerie van Infrastructuur en Bouw. Het doel is om Poolse bouwbedrijven aan te trekken om zich te vestigen in Gotenburg en aan de westkust, maar Framtiden werkt er ook actief aan om meer Zweedse MKB’s te betrekken bij de aanbestedingen.

"Gotenburg wordt niet gezien als een belangrijke markt door de grote Zweedse bouwbedrijven", aldus Anna Nordén.

Hoge prijzen moeten omlaag
Een andere strategie waar nu aan gewerkt wordt om de hoge bouwprijzen te drukken is het ontwikkelen van een bouwconcept dat overal in de stad kan worden herhaald, waar men in detail weet welke schroef waar hoort en wat het kost.

Op dit moment is er slechts één buitenlands bedrijf in Zweden actief als hoofdaannemer, voor een gebouw van 58 appartementen in de gemeente Klippan in de provincie Skåne. Het Poolse prijskaartje was 13 procent lager dan het eerste aanbod van het Zweedse bedrijf. Framtiden verwacht de prijzen met dezelfde omvang te kunnen drukken door de concurrentie te verhogen.

In oktober zullen vertegenwoordigers van Poolse bouwbedrijven een aanbestedingstraining volgen bij  Sabo in Stockholm, en in november wordt de samenwerking verder uitgewerkt onder leiding van Framtiden. Bovendien heeft de Zweedse regering Boverket opgedragen om de Zweedse bouwregels naar het Engels te vertalen en te publiceren op een nieuwe website.

“Nu gaan we er voor, er is geen weg terug," zegt Anna Nordén.

Zweedse bouwkosten het hoogst in de hele EU
Volgens gegevens van Eurostat daalden de bouwkosten in 17 van de 28 lidstaten van de EU in de periode van 2006 tot 2016. Zweden heeft nog steeds de hoogste bouwkosten in de hele EU, met 66% procent hogere kosten dan het EU-gemiddelde. De buurlanden Finland en Denemarken komen op de tweede en derde plaats. Het is nu voor het eerst zelfs duurder in Zweden dan in Noorwegen (geen lid van de EU).

De hoge kosten in Zweden zijn voor een groot deel te wijten aan hoge kosten voor bouwmaterialen (ongeveer de helft van de totale bouwkosten wordt besteed aan bouwmateriaal) en aan de lage concurrentie op de Zweedse markt.

De statistieken omvatten alle soorten bouwwerkzaamheden, van huisvesting en kantoorruimten tot industrieën en openbare werken. Eurostat heeft een gemiddelde waarde vastgesteld voor de EU-kosten van 100. Landen met waarden boven de 100 hebben dus constructiekosten boven het gemiddelde, landen met een lagere waarde dan het gemiddelde hebben lagere kosten.
 

Land 2016
EU-gemiddelde (28 landen) 100
Zweden 166
Finland 142,5
Denemarken 141,9
Duitsland 135,8
Frankrijk 123,0
Nederland 111,1
Oostenrijk 109,1
Verenigd Koninkrijk 106,4
Luxemburg 104,1
België 99,3


Bronnen:

Meer nieuws: