NederlandWereldwijd

Gedwongen te trouwen in het buitenland

Wordt u gedwongen om te trouwen in het buitenland? Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang die terug willen keren naar Nederland.

Let op: Heeft u direct hulp nodig? Bel het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Of stuur ons een WhatsApp-bericht: +31 6 82 38 77 96.

Wat is huwelijksdwang?

Niet iedereen is vrij om zijn of haar partner te kiezen. Soms zoeken ouders of familie iemand uit en dwingen u met die persoon te trouwen. Soms gebeurt dat alleen met woorden. Soms gebeurt dat ook met dreigementen, chantage of geweld. Heeft u het gevoel dat u móet trouwen of dat u niet zelf uw partner mag kiezen? Dan is er sprake van huwelijksdwang.

Wat kunt u doen bij huwelijksdwang?

Wat u bij huwelijksdwang kunt doen, hangt af van waar u bent.

Bent u bang dat u tijdens een aankomende vakantie of familiebezoek in het buitenland moet trouwen tegen uw wil? Schakel dan hulp in en probeer in Nederland te blijven. Bel bij direct gevaar het alarmnummer 112.

 • Veilig Thuis zorgt ervoor dat u de juiste hulp krijgt.
 • Fier helpt slachtoffers van geweld, waaronder huwelijksdwang.
 • Sterk Huis geeft advies aan mensen met een lastige of bedreigende (thuis)situatie.

Lukt het niet om in Nederland te blijven? Probeer dan vóór uw vertrek de volgende stappen te nemen om naar Nederland terug te kunnen keren:

 • Verzamel uw persoonlijke gegevens voor uw vertrek (zoals een recente pasfoto, kopie paspoort, adresgegevens, BSN).
 • Schrijf uw verhaal op. U kunt uw verhaal voor uw vertrek mailen naar iemand die u vertrouwt.
 • Schakel eventueel iemand in die u vertrouwt (bijvoorbeeld uw huisarts, een leraar of vriend) of vraag advies bij het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) en/of Veilig Thuis.
 • Download de Reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de douane. Hierin staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades. De contactgegevens zijn ook offline beschikbaar.

Wordt u buiten Nederland gedwongen om met iemand te trouwen? Neem de volgende stappen:

 • Probeer rustig te blijven en laat niet merken dat u hulp zoekt. Dit kan u mogelijk in gevaar brengen.
 • Neem contact op met de Nederlandse ambassade. Doe dit op een moment dat u veilig bent en kan praten zonder dat iemand meeluistert.

Zo vraagt u de Nederlandse ambassade om hulp:

 • Telefonisch: neem telefonisch contact op met het contactcenter van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week.
 • WhatsApp: stuur een WhatsApp-bericht naar +316 82 38 77 96. Voeg het mobiele nummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken toe aan de contactlijst van uw smartphone. Stuur ons daarna een bericht. We proberen uw vraag binnen 30 minuten te beantwoorden. Let op: u kunt ons niet bellen of sms’en op dit nummer.
 • Contactformulier: u kunt uw vraag aan NederlandWereldwijd stellen via ons contactformulier. Houd er rekening mee dat het 2 weken kan duren voordat u een reactie krijgt. Wilt u sneller antwoord? Kies dan voor een van de andere contactmogelijkheden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) helpen Nederlandse slachtoffers van huwelijksdwang die in het buitenland zijn en terug willen keren naar Nederland. De ambassade kan slachtoffers ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen zoeken naar tijdelijk veilig onderdak of bij het uitgeven van reisdocumenten.

Hulp voor iemand anders

Kent u iemand die wordt gedwongen te trouwen in het buitenland? Neem dan contact op met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA). Dit kan telefonisch via 070 345 4319 of via e-mail: LKHA@veiligthuishaaglanden.nl. U kunt ook voor (anoniem) advies contact opnemen met het LKHA.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons