Cultuurverschillen bij zakendoen in Zuid-Sudan

“Zuid-Sudan verkeert momenteel in een burgeroorlog. De veiligheidssituatie is - met name buiten de hoofdstad Juba - zeer onvoorspelbaar. Het land verkeert tevens in een economische crisis. De inflatie is hoog (schattingen lopen uiteen van 500% tot 800%) en het Zuid-Sudanees pond keldert gestaag. Er is een lucratieve zwarte koersenmarkt die de economie nog verder ontwricht. Houd rekening met financiële volatiliteit. Hierdoor is ondernemen in Zuid-Sudan lastig. Er geldt tevens een negatief reisadvies voor Zuid-Sudan. Bent u wel van plan te ondernemen in Zuid-Sudan? Neem contact op met de ambassade in Zuid-Sudan, (JBA@minbuza.nl).”

Advies

Om succesvol zaken te doen met buitenlandse partners is het handig de lokale omgangsvormen goed te kennen. De medewerkers van het ambassadenetwerk geven u advies en tips. Zij kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

Misverstanden

Zelfs als het gaat om onze buurlanden kan het gebeuren dat u elkaar niet goed begrijpt. Misverstanden zijn te voorkomen wanneer u de achtergrond en cultuur van uw buitenlandse partner beter kent.

Omgangsvormen

Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering? Zakendoen gaat makkelijker als u de juiste omgangsvormen kent.

Do’s and don’ts

In het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land actuele informatie over de geldende zakelijke gewoonten en etiquette.

App NL exporteert

U kunt ook de app NL exporteert  downloaden. Via een interactieve wereldkaart vindt u per land informatie. Die kunt u gebruiken bij uw oriëntatie op de lokale markt.

Cultuurverschillen bij zakendoen in dit land of gebied

Taal

De officiele taal in Zuid-Sudan is Engels. Arabisch wordt lokaal het meest gesproken. Houd er eventueel rekening mee dat uw zakenpartner gebrekkig Engels spreekt. Het valt te adviseren een lokale Arabische tolk in te schakelen. Vrouwen: Alhoewel Zuid-Soedanese vrouwen vaak slachtoffer zijn van seksueel misbruik, kunt u zich als Nederlandse zakenvrouw relatief ongedwongen door de hoofdstad Juba bewegen. Houd wel rekening met de algemene veiligheidsvoorschriften. Die gelden voor zowel mannen als vrouwen. In de meeste gevallen zult u in gelijke mate gerespecteerd worden. Procedures: Houd er rekening mee dat het verkrijgen van bijvoorbeeld vergunningen of andere overheidsdocumentatie meer tijd in beslag neemt dan u gewend bent. U kunt contact opnemen met de ambassade voor advies. Regionaal: Elke regio in Zuid-Sudan heeft zijn eigen culturele omgangsvormen. Het is verstandig u te verdiepen in de lokale cultuur voordat u buiten Juba reist.