Schengenvisum kort verblijf (<90 dagen)

Komt u voor maximaal 90 dagen naar Nederland? Dan heeft u misschien een Schengenvisum voor kort verblijf nodig. Dit hangt af van uw nationaliteit. Met het visum mag u binnen een periode van 180 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden.

Als het EU-reisverbod voor de inwoners van uw land is opgeheven, kunt u alle visumcategorieën aanvragen. Als het EU-reisverbod voor de inwoners van uw land niet is opgeheven, kunt u alleen een visum aanvragen als u onder de vrijstellingscategorieën valt. Kijk op de pagina "Q&A’s voor inreizen in Nederland" om te zien voor welke landen het EU-reisverbod is opgeheven en wat de vrijstellingscategorieën zijn. U kunt geen visum aanvragen als de ambassade / het consulaat-generaal of de externe dienstverlener niet open is.

Wat is een visum kort verblijf / Schengenvisum?

Het visum kort verblijf is een Schengenvisum. Hiermee mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in het Schengengebied verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Zolang uw visum geldig is, mag u vrij reizen tussen de 26 Schengenlanden.

Wilt u de Schengenzone binnen deze 180 dagen meerdere keren in- en uitreizen? Kies dan bij uw aanvraag voor de optie ‘multiple entry’.

Heb ik een visum nodig?

Of u een visum nodig heeft, hangt onder andere af van uw nationaliteit, bestemming en verblijfsduur. De visumwijzer helpt u te bepalen of u een visum nodig heeft, en zo ja; welk type visum u nodig heeft voor uw reisplannen naar of via Nederland.

Heeft u meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee u reist of u een visum nodig heeft.

Meerdere Schengenlanden bezoeken

Wilt u meerdere Schengenlanden bezoeken? Dan vraagt u het visum aan in het land van uw belangrijkste reisdoel. Is dat doel voor meerdere landen hetzelfde, bijvoorbeeld vakantie? Vraag dan het visum aan in het land waar u de meeste tijd wilt doorbrengen.

Verblijft u in elk Schengenland even lang? Dan vraagt u het visum aan bij het eerste Schengenland dat u bezoekt.

Orange carpet visumprogramma

Bent u een zakelijke reiziger en reist u vaak naar Nederland? Misschien kunt u of uw werkgever dan gebruikmaken van het orange carpet visumprogramma. Dit bespaart tijd en geld. Niet alle ambassades bieden het orange carpet visumprogramma aan.

Faciliterend visum

Heeft u familie wonen in de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland? En reist u samen naar een ander EU-land dan waarvan uw familielid de nationaliteit heeft? Dan kunt u een faciliterend visum aanvragen. Lees wat de voorwaarden zijn.

Aanvragen visum

Wilt u uw visum aanvragen? Hoe en waar u dit doet, verschilt per land.