Reisadvies Verenigde Staten | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-01-2021 | Nog steeds geldig op: 20-01-2021

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst en/of vertrek moeilijk of zelfs onmogelijk maken. Het Nederlandse kabinet adviseert zeer dringend om NIET naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Wilt u Nederland inreizen vanuit Verenigde Staten? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Na een verblijf in de Verenigde Staten gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. De Amerikaanse overheid heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verminderen. Vanaf 26 januari moet iedereen vanaf 2 jaar die naar de Verenigde Staten wil reizen een negatieve PCR-test overleggen die niet ouder mag zijn dan 3 dagen voor vertrek. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de corona-ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie, ook over inreisbeperkingen, de rubriek 'Coronavirus'.

Kaart bij reisadvies voor de Verenigde Staten
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigde Staten van Amerika' (PDF, 2,7 MB)

Reischecklist Verenigde Staten

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak de Verenigde Staten favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren via de website Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar de Verenigde Staten reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij het Amerikaanse Consulaat-Generaal in Amsterdam.
 • De Amerikaanse autoriteiten bepalen aan welke eisen u moet voldoen om de Verenigde Staten in te reizen. Deze eisen kunnen veranderen. Bekijk voordat u op reis gaat wat u precies nodig heeft en aan welke voorwaarden u moet voldoen om het land in te kunnen reizen.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in de Verenigde Staten een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in de Verenigde Staten een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra hoge kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar de Verenigde Staten. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. Zorg ervoor dat u een Visa, Mastercard of Amex kaart heeft.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid. In veel Amerikaanse ‘National Parks’ is er geen mobiel bereik.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar de Verenigde Staten. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

In de Verenigde Staten is het aantal besmettingen van het coronavirus sterk toegenomen. Reis alleen naar de Verenigde Staten als dat noodzakelijk  is.

Terrorisme

In de Verenigde Staten komt terrorisme voor. Via de website van het National Terrorism Advisory System geeft de Amerikaanse overheid officiële waarschuwingen en adviezen voor terrorismedreiging.

Criminaliteit

Veel mensen bezitten een vuurwapen. Het is in veel staten toegestaan om in het openbaar een wapen te dragen. Geweld door vuurwapens komt in het hele land voor. Er zijn incidentele gevallen van massale schietincidenten. Deze gevallen zijn niet gericht op toeristen.

Sommige delen van grote steden zijn onveilig. Vraag bij uw hotel om informatie. Blijf in steden op hoofdwegen en parkeer op goed verlichte parkeerplaatsen. Informeer voordat u een hotel gaat boeken of het hotel in een veilige buurt ligt.

Bezoekt u het zuiden van de staat Florida? Let dan op uw persoonlijke eigendommen. Vooral bij het bezoeken van grote winkelcentra (shopping malls), stranden en pretparken. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto.

De handel in drugs is een groot probleem in de staten Arizona, Californië, New Mexico en Texas, die grenzen aan Mexico. Drugsbendes kunnen daarbij geweld gebruiken. Wees u hier van bewust als u in deze gebieden  reist. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Demonstraties

In veel grote steden zijn er dagelijks demonstraties tegen racisme. Bij deze demonstraties kan geweld worden gebruikt. Vermijd demonstraties. Ook kan er een avondklok worden ingesteld. Volg de instructie van de autoriteiten op.

Natuurgeweld

Aardbevingen

In de Verenigde Staten kunnen aardbevingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Bosbranden

In de droge gebieden in de Verenigde Staten is een risico op bosbranden. Vooral aan de westkust (vooral in de staat Californië). Bosbranden kunnen onverwacht tot gevaarlijke situaties leiden. De rook kan (ook op plekken ver van de brandhaard) leiden tot erg slechte luchtkwaliteit. Ga voor meer informatie naar de Engelstalige website van de Engelstalige website CAL FIRE.

Lawines

In de wintersportgebieden in de Verenigde Staten komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Orkanen en cyclonen 

Van juni tot en met november komen er orkanen en cyclonen voor in de Verenigde Staten. Die kunnen vooral aan de zuid- en oostkust en op Hawaï veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Tornado's

Tornado’s komen vooral van maart tot juni voor in het midden en zuiden van de Verenigde Staten.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied?

Ga naar:

Raadpleeg voor extreme weersituaties ook de Engelstalige website van het National Weather Service.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA). 

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Verenigde Staten op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Negatieve PCR-COVID-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Wilt u Nederland inreizen vanuit de Verenigde Staten? Dan heeft u in veel gevallen een negatieve COVID-19 testuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, internationale trein- of busverbinding of schip. Dit is één van de Nederlandse maatregelen om de import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Lees meer op Rijksoverheid.nl.

Op dit moment is in de Verenigde Staten de besmettingsgraad van het coronavirus erg hoog. Na een verblijf in de Verenigde Staten gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen, draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Inreisbeperkingen

Vanaf 26 januari moet iedereen vanaf 2 jaar die naar de Verenigde Staten wil reizen een negatieve PCR-test kunnen overhandigen aan de luchtvaartmaatschappij. De informatie, voorzien van naam en geboortedatum moet gelijk zijn aan het reisdocument. Het moet in papier of digitaal aangeboden worden en mag niet ouder zijn dan 3 dagen voor de vlucht.

Door de COVID-19 zijn er op dit moment veel regels over het reizen naar de Verenigde Staten. Neem vooraf contact op met het consulaat-generaal van de Verenigde Staten in Amsterdam

Mocht u om noodzakelijke redenen toch moeten reizen naar de Verenigde Staten? Dan is het advies van de Amerikaanse overheid om u 1 tot 3 dagen vóór vertrek te laten testen. Na aankomst in de Verenigde Staten is het advies om u na 3 tot 5 dagen na de vlucht te laten testen EN om 7 dagen na de vlucht thuis te blijven. Als u zich niet laat testen blijft u 10 dagen thuis.

Voor de laatste up to date informatie verwijzen wij u naar de website van het CDC  (Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid).

Algemene maatregelen

De coronamaatregelen die er zijn, kunnen altijd veranderen en worden aangepast. Volg daarom goed de lokaal beschikbare informatie en volg het advies van de lokale overheid.

U kunt ook meer informatie vinden op de website van Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Per Amerikaanse staat worden verschillende maatregelen genomen.

Luchtkwaliteit

Vooral aan de westkust (en vooral in de staat Californië) bestaat een verhoogd risico op slechte luchtkwaliteit door bosbranden. Heeft u astma of een andere aandoening aan de luchtwegen? Houd hier dan rekening mee. De autoriteiten kunnen in extreme situaties het advies geven om niet naar buiten te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Kijk voor meer informatie over de actuele luchtkwaliteit in Californië op de website van de U.S. Environmental Protection Agency.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in de Verenigde Staten vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor de Verenigde Staten bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in de VS streng bestraft. Ook als u verdacht wordt van betrokkenheid bij drugshandel buiten de VS kunt u bij binnenkomen van het land gearresteerd worden. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zeer zwaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in de Verenigde Staten en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 911

Contactgegevens ambassade / meldkamer ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Washington / Nederlandse vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade en de Nederlandse consulaten in de Verenigde Staten op de website van de de Nederlandse ambassade in Washington.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade of consulaten wel/niet voor u kan/kunnen doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren via de website Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Naar boven