Stagiair(e)s, Consulaat-Generaal in New York

Voor de periode februari 2019 – augustus 2019 kunnen wij vijf gemotiveerde studenten werven voor een stage op het Consulaat-Generaal in New York:

 • 2 stagiairs op de Economische Afdeling
 • 2 stagiairs op de Culturele Afdeling
 • 1 stagiair op de Algemene Zaken

Let op! Er zijn verschillende deadlines voor de bovenstaande stages.

Over het Nederlandse consulaat-generaal in New York (CGNY)

Het CGNY maakt deel uit van het postennet VS (dat verder bestaat uit de ambassade in Washington en drie andere consulaten-generaal in Chicago, Miami en San Francisco) en telt 21 medewerkers, van wie drie uitgezonden vanuit Nederland en achttien lokaal in dienst genomen medewerkers. De omgangstaal op het consulaat-generaal is overwegend Nederlands. Het CGNY kent drie pijlers: Economie, Pers en Cultuur en Consulaire Zaken.

Op economisch vlak ondersteunt het CGNY Nederlandse bedrijven (vooral uit het midden- en kleinbedrijf) die zich op het Noordoostelijke deel van de VS-markt willen begeven. Daarnaast wordt pro-actief een aantal prioritaire sectoren van de Nederlandse economie onder de aandacht gebracht bij relevante Amerikaanse partijen. Op dit moment zijn dat vooral de sectoren duurzame energie en klimaat, watermanagement, creatieve industrie, life sciences & health en ICT. Daarnaast vormt procurement bij de VN een belangrijk aandachtsgebied. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat kantoor houdt op het CGNY, richt zich op het aantrekken van Amerikaanse investeerders in Nederland.

Het CGNY ondersteunt daarnaast Nederlandse kunst en cultuur in de VS, waarbij vooral de aandacht uitgaat naar het identificeren van nieuwe trends en ontwikkelingen, ondersteuning van (jong) Nederlands talent in de VS en het inzetten van hoogwaardige uitingen van Nederlandse kunst en cultuur voor positieve beeldvorming over Nederland. Het CGNY werkt daarbij nauw samen met relevante organisaties in Nederland en de VS en is niet alleen verantwoordelijk voor NY en omgeving, maar voor de gehele VS. Het CG ondersteunt voornamelijk initiatieven die toekomstgericht zijn en die de wortels kunnen leggen voor meerjarige, duurzame culturele uitwisselingen tussen de Nederlandse en Amerikaanse culturele wereld. Naast cultuur onderhoudt het CGNY in de hoofdstad van de media een professioneel Amerikaans én Nederlands netwerk binnen pers en media.

De verschillende afdelingen met bijbehorende stageplekken worden hieronder verder toegelicht. Stagiairs bij het CGNY ervaren hun stage doorgaans als intensief en leerzaam. Je wordt betrokken bij diverse werkzaamheden van de afdeling in kwestie waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van beleidsmedewerker. Er wordt hard gewerkt; tegelijk is de werksfeer goed, open en informeel. Het werk van de stagiair wordt zeer gewaardeerd en er is uitdrukkelijk ruimte voor eigen initiatief.

Praktische informatie voor alle stagiair(e)s

Tijdens de stage krijgt de stagiair een stagevergoeding van het ministerie van Buitenlandse Zaken (ca. 570,- euro bruto plus pensionkostenvergoeding van max 335,- euro per maand).

Huisvesting moet zelf geregeld worden. Voor onderhuur bestaan mogelijkheden via de website van http://newyork.craigslist.org/ (kijken onder “housing”). Ook bestaan mogelijkheden via het International Student House en Webster Apartments. De aangenomen stagiair wordt in contact gebracht met aanwezige of voormalige stagiairs voor uitwisseling van praktische tips.

De vlucht naar en van New York evenals reiskosten voor het woon-werkverkeer worden niet vergoed. Vliegtickets dienen door de stagiair zelf geregeld te worden.

Stagiair(e)s hebben een A2-visum voor de VS nodig. Dit visum dient door de stagiair zelf geregeld te worden, maar wordt hierbij ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Zodra de stage is verkregen wordt meer informatie verschaft over deze procedure.

Meer informatie: https://www.werkenvoorinternationaleorganisaties.nl/stages/stages-bij-buitenlandse-zaken

Toelichting bij de stages op de Economische Afdeling van 27 februari 2019 tot en met 16 augustus 2019 (2 functies):

De Economische Afdeling van het consulaat richt zich voornamelijk op de sectoren Energy & CleanTech, Smart Cities, Water, Resilience, Innovation, Agriculture, Health, Tech en andere subsectoren. Een stage op economisch terrein is in principe een zgn. “meeloopstage”. Het is ook mogelijk de meeloopstage te combineren met een focus op een specifiek onderwerp dat in overleg wordt vastgesteld. De stagiair draait verder als “vliegende keep” mee in het team, waarbij flexibiliteit een belangrijke rol speelt. Deze formule biedt de beste kijk in de keuken van het werk op een van de Nederlandse consulaten-generaal.

De beschikbare stageplaatsen betreffen twee verschillende aandachtsgebieden:

1. Stage Urban Development – Renewable Energy – Water

De stagiair werkt samen met het team dat zich met name bezighoudt met de export van Nederlandse topsector strategieën op het gebied van stedelijke ontwikkeling, hernieuwbare energie en water. Daarnaast het verkennen van kansen voor Nederlandse bedrijven die zaken kunnen doen met organisaties in het noordoosten van de VS in deze sectoren.

2. Stage Startups/Scale-ups.

De stagiair werkt samen met het team dat zich focust op het helpen van Nederlandse startups/scale-ups in New York City. Denk hierbij aan startups in verschillende Tech domeinen: life sciences & health, artificial intelligence, educational technology, smart cities, media en blockchain.

Voorkomende werkzaamheden voor beide aandachtsgebieden zijn:

Assisteren van het team met betrekking tot handelsvragen en economische activiteiten (o.a. bezoeken van conferenties) in de sectoren Energy & CleanTech, Smart City, Water, Resilience, Innovation, Agriculture, Health, Tech en andere subsectoren;

 • Ontwikkelen van flyers, presentaties en andere materialen om Nederlandse expertise en interesses te promoten;
 • Communicatie: inhoud creëren voor social mediakanalen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn;
 • Marktonderzoek uitvoeren: verzamelen van bronnen en compileren van informatie voor bepaalde (sub)sectoren of bedrijven;
 • Assisteren van de economische afdeling met het voorbereiden en organiseren van conferenties, seminars en programma’s voor bezoekende Nederlandse delegaties. Dit houdt in zowel praktische en logistieke zaken als (deels) begeleiding van delegaties.

Profiel van de stagiair

 • Gemotiveerde, enthousiaste student in de laatste fase van een relevante HBO- of WO-studie;
 • 21 jaar of ouder bij aanvang van de stage;
 • Goede beheersing in woord en geschrift van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Kerneigenschappen: representatief, cultureel-sensitief en communicatief vaardig;
 • Teamspeler, zelfstandig, pro-actief, resultaatgerichte en ondernemende instelling;
 • Excellente onderzoeks-, schrijf- en analytische vaardigheden;
 • Ervaring met sociale mediakanalen zoals LinkedIn, Twitter en Facebook;
 • Ervaring met / achtergrond in international business, marktonderzoek, ondernemerschap en innovatie is een pré;
 • Ervaring met projectmanagement (plannen, organiseren en marketen van conferenties en evenementen) is een pré.

1. Stage Urban Development – Renewable Energy – Water

 • Ervaring met / kennis van stedelijke ontwikkeling, hernieuwbare energie en/of water in Nederland, de EU en/of de VS.

2. Stage Startups/Scale-ups

 • Duidelijke interesse in (en ervaring met) tech startups, venture capital en het internationale ondernemersklimaat.

Wat bieden wij

Stagiairs bij het CGNY ervaren hun stage doorgaans als intensief en leerzaam. Je wordt betrokken bij diverse werkzaamheden van de afdeling in kwestie waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van beleidsmedewerker.

Er wordt hard gewerkt; tegelijk is de werksfeer goed, open en informeel. Het werk van de stagiair wordt zeer gewaardeerd en er is uitdrukkelijk ruimte voor eigen initiatieven en ideeën.

Meer weten en/of solliciteren

Houd er rekening mee dat indien je voor één van beide stageplekken solliciteert je voor de andere plek kan worden aangenomen. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 1 december 2018 hun interesse kenbaar maken door de volgende documenten op te sturen:

 • Motivatiebrief. Graag duidelijk aangeven welke van de twee posities (Urban Development of Startups) jou het meest interesseert;
 • CV;
 • 2 referentie brieven;
 • 1 Engels schrijfvoorbeeld (maximaal 5 pagina’s).
 • Contactpersoon: Jorden Splinter, plv. consul-generaal.
 • E-mail: nyc-ea@minbuza.nl

Toelichting stage op de Culturele Afdeling van 11 februari 2019 tot en met 9 augustus 2019 (2 functies):

Over het algemeen verrichten de stagiairs de volgende werkzaamheden:

 • redacteur van alle social Media kanalen en website Dutch Culture USA;
 • editorial kalender inplannen en content verzorgen;
 • mogelijkheid tot kennismaking met internationaal cultuurbeleid;
 • Nederlandse culturele activiteiten in de VS en Amerikaanse pers monitoren;
 • tussentijdse analyse persaandacht;
 • beantwoorden van vragen via brieven, telefoon en e-mails;
 • bijdragen aan actieve monitoring / evaluatie van de projectbijdragen van de afdeling;
 • voorbereiden en deelname aan presentaties bij exposities of op beurzen;
 • leveren van een bijdrage (content) aan social Media voor het consulaat-generaal New York;
 • ondersteunen van sociale evenementen (recepties e.d.).

Profiel van de stagiairs

Om in aanmerking te komen voor een stage bij de Culturele Afdeling van het CGNY dient de geïnteresseerde:

 • in een vergevorderd stadium van zijn/haar studie te zijn (bij voorkeur masters fase);
 • een relevante studie te volgen op het gebied van Kunst en Cultuur (Geesteswetenschappen), PR en Communicatie, American Studies;
 • grote affiniteit met de Nederlandse kunst en cultuur sector te hebben; 
 • op de hoogte te zijn van ontwikkelingen op het gebied van (internationaal) cultuurbeleid;
 • de Nederlandse en de Engelse taal zeer goed te beheersen. Met name een goede schrijfvaardigheid in het Engels is van groot belang;
 • een teamspeler te zijn, intellectueel nieuwsgierig en zich gemakkelijk bewegend in een brede variëteit van organisaties;
 • de Nederlandse nationaliteit te hebben;
 • niet eerder bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of een vertegenwoordiging daarvan stage gelopen te hebben;
 • 21 jaar of ouder te zijn bij aanvang van de stage.

De stage is specifiek bedoeld voor studenten en dient in het kader van een opleiding te passen. Indien je in de beoogde stageperiode niet meer studeert, kun je niet voor deze stage in aanmerking komen. 

Je sollicitatie voor een stage op de Culturele Afdeling kun je tot uiterlijk 28 november 2018 richten aan:
Joost Taverne, Hoofd van de Afdeling Pers en Culturele Zaken
e-mail: nyc-pcz@minbuza.nl

Een verzoek om stage te lopen bij de Culturele Afdeling op het CGNY dient te bestaan uit de volgende documenten:

 • een motivatiebrief;
 • een Curriculum Vitae;
 • twee aanbevelingsbrieven gericht op de functieomschrijving van de vacature.

Toelichting stage op de Afdeling Algemene Zaken van 1 maart 2019 tot 1 september 2019 (1 functie):

De afdeling Algemene Zaken bij het consulaat generaal te New York zoekt voor de periode 1 maart 2019 tot 1 september 2019 een enthousiaste en communicatieve stagiair om mee te werken aan diverse werkzaamheden/campagnes van het consulaat.

Ben jij een duizendpoot en spreek en schrijf je vloeiend Engels en heb je een bovengemiddelde belangstelling mee te draaien in het team van een consulaat in de Verenigde Staten? Dan nodigen we je graag uit te reageren. Het betreft een ‘meeloop’ stage, waarbij (beperkt) ruimte is voor een eigen project of onderzoek. Vloeiende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is een vereiste.

De stagiair zal worden ingezet op de afdeling Algemene Zaken waaronder de ondersteuning van diverse afdelingen (Consulair/Economisch/Cultureel) en medewerkers van het CG een groot onderdeel zal zijn. Het gaat daarbij om het assisteren bij evenementen, bezoeken van relevante evenementen en daarover verslag geven ten behoeve van overige teamleden, samen met de andere afdelingen het in stand houden van de sociale media kanalen van het consulaat en actieve deelname in diverse overleggen van het team en opstellen van agenda en actiepuntenverslag.

We zijn een team van in totaal 21 medewerkers, aangevuld met stagiaires en trainees waar in teamverband wordt gewerkt. Ook de stagiairs spelen daarin een rol. De moderne kantooromgeving waarin we werken, op de 18e verdieping van een gebouw in het hartje van Manhattan met een prachtig uitzicht over de stad, voegt nog die extra dimensie toe aan de dynamiek van het werken op deze post. Geen dag is hetzelfde op Consulaat Generaal in New York!

Het gaat om een stage duur van 6 maanden. Het stage reglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt als voorwaarde dat de stagiair gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een Nederlandse onderwijsinstelling. De stagiaire dient 21 jaar of ouder te zijn bij aanvang van de stage. 

Solliciteren kan door het sturen van een Engelstalige brief aan nyc-az@minbuza.nl, waarin je ingaat op je motivatie en geschiktheid. Voeg daarbij je Engelstalige CV toe. Reageren kan uiterlijk tot 28 november 2018. Contactpersoon: Suzanne Korff de Gidts.