Veelgestelde vragen Verenigd Koninkrijk
Hieronder vindt u veelgestelde vragen onderverdeeld in thema's. Klik op de + om het thema met bijbehorende vragen en antwoorden uit te klappen.
Staat uw vraag er niet bij? U kunt altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Brexit
Wat zijn de gevolgen van Brexit voor ondernemen in het Verenigd Koninkrijk?
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Op 1 februari is een overgangsperiode ingegaan, die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord.
Tijdens de overgangsperiode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Voor burgers en bedrijven verandert er vrijwel niets. Ze hebben zo meer tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe afspraken die de EU en het VK maken over hun toekomstige relatie. Op dit moment is er helaas weinig zekerheid over deze afspraken.
- Actuele informatie en nieuwberichten over Brexit vindt u op het Brexitloket (een samenwerkingsverband tussen onder andere RVO.nl, de Nederlandse ambassade in Londen, de Kamer van Koophandel, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Nederlandse Douane).
- U kunt onze Brexit Impact Scan doorlopen om u voor te bereiden en onvermoede effecten voor uw bedrijf te ontdekken.
- Met onze Brexitvouchers krijgt u mogelijk subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming, mits u bestaande economische belangen heeft in het Verenigd Koninkrijk.
- Daarnaast is er de publiek-private website Hulp bij Brexit (een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW, MKB-Nederland, ABN AMRO, Rabobank en ING).
- Verschillende brancheverenigingen organiseren evenementen of seminars over Brexit. U kunt daarvoor het beste informatie inwinnen bij uw eigen branchevereniging. Ons team helpt u daar graag bij.
- De Netherlands British Chamber of Commerce (NBCC) organiseert evenementen gerelateerd aan Brexit.
- U kunt de evenementenkalender van het Brexitloket in de gaten houden
- U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief van RVO.nl om op de hoogte te blijven van nieuwe evenementen, producten en diensten.
Een onderneming opzetten in het Verenigd Koninkrijk
Hoe zet ik een bedrijf op in het Verenigd Koninkrijk?
Het opzetten van een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk is relatief gemakkelijk. De enige voorwaarde voor het oprichten van een bedrijf is dat het een adres dient te hebben binnen het Verenigd Koninkrijk. U kunt een limited company (Ltd) oprichten of een Limited Liability Partnership (LLP).
U hoeft het bedrijf alleen in te schrijven wanneer er een fysieke aanwezigheid is in het Verenigd Koninkrijk, dus niet wanneer u enkel importeert of exporteert.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
De website van het Department for International Trade (DIT), het Britse ministerie voor internationale handel, geeft uitgebreide informatie over de zaken waar u als ondernemer aan moet denken bij vestiging in het Verenigd Koninkrijk.
Wat is het verschil tussen een limited company (Ltd) en een Limited Liability Partnership (LLP)?
Wanneer u een bedrijf opricht, is het nodig een keuze te maken over de gewenste rechtsvorm. U kunt een limited company (Ltd) oprichten of een partnership. Een Ltd is voor buitenlandse ondernemers die zich in het Verenigd Koninkrijk vestigen de meest gangbare rechtsvorm en is te vergelijken met een Nederlandse bv. Een Ltd is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid en een in aandelen verdeeld kapitaal.
Naast een Ltd is er ook de mogelijkheid om een Limited Liability Partnership (LLP) op te richten. Bij deze rechtsvorm wordt het bedrijf geleid door twee of meer leden. Ook een ander bedrijf kan een lid (corporate member) zijn. Elk lid betaalt belasting over zijn gedeelte van de behaalde winst, maar er is geen sprake van persoonlijke aansprakelijkheid bij schulden.
Meer informatie kunt u vinden op de website van de Britse overheid.
Hoe open ik een zakelijk bankrekening in het Verenigd Koninkrijk?
Als u zaken wilt doen in het Verenigd Koninkrijk kan het noodzakelijk zijn om een Britse zakelijke bankrekening te openen. Elke bank heeft zijn eigen procedure, maar in het algemeen dient u met het volgende rekening te houden:
- U dient een adres in het Verenigd Koninkrijk hebben. Dat kan een bedrijfsadres zijn of het adres van uzelf of een medewerker.
- De aanvraag moet geregeld worden via het central inward investment banking team van de bank, en kan vaak niet worden geregeld via een lokale vestiging.
- Een vertegenwoordiger van het bedrijf moet persoonlijk een mandaat tekenen om de rekening daadwerkelijk te openen.
Meer informatie over het openen van een zakelijke bankrekening kunt u op de website van de Britse overheid vinden.
Daarnaast wijzen we u ook graag op de website van Business Banking Insight. Hier kunt u verschillende zakelijke bankrekeningen, creditcards, leningen etcetera op eenvoudige wijze met elkaar vergelijken.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Hoe schrijf ik me in bij het Britse handelsregister?
Een Ltd dient te worden ingeschreven bij Companies House, het Britse handelsregister, en HMRC.
Een LLP dient ook te worden ingeschreven bij Companies House. Daarnaast moet het bedrijf voor Self-Assessment worden geregistreerd bij HMRC.
Een Ltd dient te worden ingeschreven bij Companies House, het Britse handelsregister. Dat kan online via hun website. De inschrijving gaat redelijk snel, in sommige gevallen zelfs binnen 24 uur. Companies House is ervoor verantwoordelijk dat de informatie over nieuw gevormde of ontbonden bedrijven toegankelijk is voor het publiek. Wanneer er belangrijke veranderingen plaatsvinden met betrekking tot uw bedrijf, dient u deze wijzigingen dan ook door te geven aan Companies House.
Een LLP dient ook te worden ingeschreven via de website van Companies House.
Hoe kan ik als zelfstandige aan de slag in het Verenigd Koninkrijk?
Een zelfstandig ondernemer wordt in het Verenigd Koninkrijk een Sole Trader genoemd. Als zelfstandige bent u persoonlijk aansprakelijk voor de verliezen die u als bedrijf maakt. U moet zich als zelfstandig ondernemer inschrijven indien u meer dan £1000 heeft verdiend in één jaar. Als uw omzet meer is dan £85 000 per jaar, moet u zich ook registreren voor btw (VAT).
Netwerk en contacten
Waar vind ik een voor mij relevante branchevereniging?
Brancheorganisaties beschikken over informatie over bedrijven die binnen die branche actief zijn op de markt. Vaak kan de brancheorganisatie u verder helpen bij uw zoektocht naar een lokale partner.
Op de website van de brancheorganisaties wordt veel informatie geplaatst, zoals statistieken of informatie over distributiekanalen.
Vaak is het mogelijk u in te schrijven voor hun digitale nieuwsbrief. In deze nieuwsbrieven presenteren leden zich en is het meestal ook mogelijk om een advertentie te plaatsen.
Een aantal brancheorganisaties brengt daarnaast nog een vakblad uit. Het kan voor uw bedrijf handig zijn een advertentie te plaatsen in het vakblad wanneer u op zoek bent naar een lokale partner.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Via het Trade Association Forum vindt u de verschillende brancheorganisaties in het Verenigd Koninkrijk.
Hoe vind ik een importeur of distributeur in het Verenigd Koninkrijk?
Er zijn een aantal websites waar u overzichten kunt vinden van importeurs en distributeurs. Voor sommige diensten is een (betaald) lidmaatschap vereist.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Database van handelspartners en hun producten.
www.esources.co.uk
Bedrijven per sector en land.
www.kompass.co.uk
Britse groothandelaren per productcategorie.
www.thewholesaler.co.uk
Hoe vind ik een handelsagent in het Verenigd Koninkrijk?
Wanneer u op zoek bent naar een agent die voor u zaken kan doen in het Verenigd Koninkrijk, is het aan te raden contact te zoeken met één van de volgende organisaties. Veel agenten staan bij deze organisaties ingeschreven.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
De Manufacturers’ Agents’ Association (MAA) is een vereniging speciaal voor industrie-gerelateerde bedrijven. Via Finding an agent wordt u stap voor stap op weg geholpen bij het vinden van een agent. Na eenmalige registratie kunt u een directe zoekopdracht geven in de MAA-database. U kunt tevens een advertentie met uw verzoek plaatsen in het tweemaandelijkse tijdschrift Agents News. Dit tijdschrift wordt onder andere verspreid onder de leden van de MAA, Britse Kamers van Koophandel en Business Links. Voor meer informatie over de tarieven en het plaatsen van een advertentie kunt u terecht op de website van de vereniging.
T: +44 1582 767618
E: info@themaa.co.uk
W: www.themaa.co.uk
U kunt een selectie maken van het gewenste geografische gebied en de sector waarin uw agent zich moet bevinden. Vervolgens worden er gerichte e-mails verzonden naar geschikte agenten. U kunt tevens een advertentie plaatsen in The Members Magazine en op de website. Voor meer informatie over de tarieven en het plaatsen van een advertentie, kunt u terecht op de website van AgentBase.
T: +44 1926 864200
E: enquiries@agentbase.co.uk
W: www.agentbase.co.uk
Waar vind ik informatie over aanbestedingen (tenders)?
Op de Contracts Finder van de Britse overheid staat een uitgebreid overzicht van lopende aanbestedingen (tenders). Hier kunt u terecht voor meer informatie over lopende en nieuwe aanbestedingen binnen specifieke marktsegmenten.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Wet- en regelgeving
Wat moet ik als ondernemer weten over belasting?
Het VK heeft de Europese Unie (EU) verlaten op 31 januari 2020. Op 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord. Tot 31 december 2020 verandert er niets voor uw belastingzaken en toeslagen. Na de overgangsperiode zal de aangifte van btw (VAT) echter veranderen. Het VK geldt voor de belastingen dan als niet-EU-land. De gevolgen hiervan zijn momenteel nog onzeker.
Op deze pagina van het brexitloket vindt u meer informatie over wat brexit voor u betekent wanneer u levert aan klanten in het VK. Wees u ervan bewust dat het VK na de overgangsperiode niet langer deel uitmaakt van de verschillende digitale btw-systemen van de EU, zoals RES en VIES.
Huidige regelgeving
Naar ondernemers uit andere EU-landen brengt u in het algemeen geen btw in rekening. Goederen worden met een 0%-tarief belast als zowel de ontvanger als verzender een btw-identificatienummer hebben en voor diensten wordt de btw naar uw klant verlegd. Voor export van goederen en diensten naar afnemers die geen btw-aangifte doen, zoals consumenten, wordt wel btw (value-added tax of VAT in het Engels) in rekening gebracht. Bepaalde goederen zijn juist vrijgesteld van btw. Op de website van RVO.nl of de website van de Belastingdienst vindt u de informatie die u nodig heeft.
Op de website van de Europese Commissie staat informatie over btw-identificatienummers van afnemers in het Verenigd Koninkrijk. Ook kunt u hier controleren of uw klant inderdaad ondernemer is.
In het huidige btw-beleid hoeft u als EU-bedrijf bij distance selling naar het Verenigd Koninkrijk alleen een btw-nummer aan te vragen als u meer dan £70.000 per jaar verkoopt in het Verenigd Koninkrijk. Er is sprake van distance selling als:
- u buiten het Verenigd Koninkrijk, maar wel in een EU-land gevestigd bent;
- u goederen verkoopt aan klanten die niet btw-geregistreerd zijn (zoals consumenten en heel kleine bedrijven);
- u de goederen levert of de levering regelt.
Als er geen verdere afspraken worden gemaakt tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over btw, dan geldt na Brexit dat EU-bedrijven niet meer onder de regeling van distance selling vallen, maar overseas sellers worden. Als overseas seller moet u altijd een Brits btw-nummer (VAT number) aanvragen.
Voor uw vragen rondom zakendoen met het Verenigd Koninkrijk na Brexit, verwijzen we uw graag naar het Brexitloket van de Rijksoverheid. U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
De aanvraag van een VAT number kan online worden gedaan via de website van Her Majesty's Revenue & Customs (HMRC), de Britse autoriteit op het gebied van belastingen. De aanvraag bestaat uit twee delen. Eerst moet u een zogenoemde Government Gateway Account openen. Zodra u een dergelijk account heeft, wordt automatisch de aanvraag voor een VAT number in gang gezet. Helaas is het in sommige gevallen niet mogelijk om de aanvraag online in te dienen. Wilt u weten wanneer dat geldt? U vindt de informatie op de website van HMRC. U vindt daar ook het formulier dat u dan kunt uitprinten en opsturen.
Wanneer u een btw-nummer heeft verkregen, kunt u zich aanmelden voor een online account via de website van HMRC. De aanvraagprocedure duurt gemiddeld ongeveer 30 werkdagen, maar duurt in sommige gevallen langer. Op deze informatiepagina van de Britse overheid leest u meer over het betalen van btw in het Verenigd Koninkrijk.
Via de Brexit Impact Scan kunt u zien hoe u zich kunt voorbereiden op veranderingen in het btw-beleid als gevolg van Brexit.
Elk bedrijf dat onderneemt in het Verenigd Koninkrijk is verplicht om 19% Corporation Tax te betalen over de behaalde winst. Dit percentage gaat in 2020 naar 17%. Elk bedrijf wordt geacht dit zelf te betalen: er wordt geen aanslag toegestuurd. Voor het betalen van de Corporation Tax is het nodig uw bedrijf bij HMRC te registreren, een boekhouding bij te houden en een Company Tax Return voor te bereiden. Meestal moet de Coporation Tax uiterlijk 9 maanden en 1 dag na het einde van uw accounting period betaald zijn, of er moet gemeld zijn dat er niets aan te geven is. Uw accounting period is normaal gesproken gelijk aan de 12 maanden in het financiële jaar dat wordt gedekt door uw jaarrekening.
Uw bedrijf dient een Company Tax Return in te dienen als u een notice to deliver a Company Tax Return ontvangt van HMRC, ook als u verlies heeft gemaakt of geen Corporation Tax hoeft te betalen. De Company Tax Return moet binnen één jaar naar HMRC zijn opgestuurd. Deze deadline verschilt dus van de deadline voor het betalen van Corporation Tax.
Meer uitleg over de procedure voor het betalen van Corporation Tax is te vinden op deze informatiepagina van de Britse overheid.
Waar kan ik meer informatie vinden over regelgeving omtrent export, belasting en douanezaken?
Als u gaat exporteren naar het Verenigd Koninkrijk, kan het zijn dat u documentatie nodig heeft om aan te tonen dat u voldoet aan bepaalde wet- en regelgeving.
Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u vaak verschillende documenten nodig. De Kamer van Koophandel (KvK) is het loket voor uitleg en vragen over exportdocumenten.
In het Verenigd Koninkrijk is HMRC, de Britse belastingdienst, verantwoordelijk voor belastingen en douanezaken. Voor meer informatie kunt u contact leggen via de website van HMRC.
Via de Brexit Impact Scan kunt u zien hoe u zich kunt voorbereiden op veranderingen in douaneprocedures als gevolg van Brexit.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Welke producteisen gelden er in het Verenigd Koninkrijk?
Zomaar met een vrachtwagen vol pakketten naar het Verenigd Koninkrijk rijden wordt na de transitieperiode niet meer zo eenvoudig. Bij export buiten de EU kunnen er aanpassingen van uw product of productverpakking nodig zijn. Als handelsafspraken uitblijven, verandert na de overgangsperiode de manier waarop een ondernemer in het VK moet aantonen dat hij voldoet aan bepaalde producteisen, zoals de Europese CE-markering. De Britse overheid heeft informatie gepubliceerd, die inzicht heeft in wat de gevolgen zijn als handelsafspraken uitblijven.
De NVWA beschrijft welke eisen gesteld worden aan verschillende producten bij export, waaronder levensmiddelen, non-food-artikelen, dieren en planten en verpakkingshout.
Meer informatie is te vinden via deze website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Via de Brexit Impact Scan kunt u zien hoe u zich kunt voorbereiden op veranderingen in producteisen als gevolg van Brexit.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Waar kan ik terecht als ik hinder ondervind bij de export van producten?
Heeft u te maken met oneerlijke concurrentie op een buitenlandse markt? Of illegale staatssteun aan buitenlandse bedrijven, protectionisme of discriminatie bij een aanbesteding? Neem dan contact op met het Meldpunt Handelsbelemmeringen. Hiermee zet het Ministerie van Buitenlandse Zaken zich in voor het creëren van een gelijk speelveld voor internationaal opererende, Nederlandse bedrijven. U kunt een melding maken via handelsbelemmeringen@minbuza.nl of bellen met +31 (0) 70 348 5264. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
Europese bedrijven en burgers die geconfronteerd worden met problemen voortvloeiend uit de verkeerde toepassing van Europese regels door overheidsinstanties, kunnen een klacht indienen bij het SOLVIT Centre. Klachten die SOLVIT behandelt hebben onder meer betrekking op:
- Grensoverschrijdende belemmeringen op het gebied van markttoegang voor producten en diensten
- Vestiging als bedrijf of zelfstandige
- Belastingen
- Sociale zekerheid.
U kunt ook altijd contact met ons opnemen; we helpen u graag verder.
Wat moet ik doen als ik personeel wil aannemen in het Verenigd Koninkrijk?
Het Verenigd Koninkrijk is nu nog onderdeel van de EU. Dit betekent dat er vrij verkeer van werknemers is en u Nederlands personeel in het Verenigd Koninkrijk kunt laten werken.
Meer informatie over het aannemen van personeel in het Verenigd Koninkrijk en de rechten en plichten van het personeel kunt u op de website van de Britse overheid vinden.
Er is nog geen duidelijkheid over de regels voor het aannemen van personeel uit de EU of uit derde landen na Brexit. Voor de meest actuele informatie en tips om u voor te bereiden, verwijzen wij u graag door naar het Brexitloket van de Rijksoverheid.
Wat zijn de Britse regels over gegevensbescherming (data protection)?
Elk bedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat persoonsgegevens gebruikt of opslaat moet zich aan de Britse regels omtrent data protection houden. Hieronder valt bijvoorbeeld informatie over medewerkers, klanten en rekeninghouders. Deze Britse wetgeving is identiek aan de GDPR-regelgeving van de EU, en zal ook na Brexit gehandhaafd worden.
U dient ervoor te zorgen dat u persoonsgegevens veilig en accuraat opslaat en up-to-date houdt. Daarnaast moet u aan iedereen van wie u informatie heeft, laten weten wat u met de informatie doet en of u de informatie deelt met derden. U bent verplicht om aan de Information Commissioner’s Office (ICO) te laten weten hoe u de persoonsgegevens gebruikt. Ook dient u inzicht te geven in de informatie die u van iemand anders heeft verkregen als die persoon daar naar vraagt.
Meer informatie over gegevensbescherming in het Verenigd Koninkrijk kunt u op de website van de Britse overheid vinden.
Hoe bescherm ik mijn intellectueel eigendom in het Verenigd Koninkrijk?
Er zijn verschillende vormen van intellectueel eigendom en niet alle vormen zijn op dezelfde manier geregeld in het Verenigd Koninkrijk. Soms worden deze in het Verenigd Koninkrijk automatisch toegekend, zoals copyright en design right, en soms is een specifieke aanvraag nodig, zoals bij trade marks, registered designs en patents. IP Equip is een gratis online cursus van de Britse overheid waarin u snel inzicht krijgt in de verschillende soorten van intellectueel eigendom waar u mee te maken kunt krijgen.
Meer informatie over Britse regels omtrent intellectueel eigendom en het indienen van aanvragen kunt u op de website van de Britse overheid vinden.
Via de Brexit Impact Scan kunt u zien hoe u zich kunt voorbereiden op veranderingen op het gebied van intellectueel eigendom als gevolg van Brexit.
Wat betekent de Modern Slavery Act voor mijn bedrijf?
In het Verenigd Koninkrijk is sinds 2015 de Modern Slavery Act van kracht. Volgens deze wet is ieder bedrijf met een jaarlijkse omzet van meer dan £36 miljoen verplicht om een jaarlijkse verklaring af te leggen waarin staat welke maatregelen het bedrijf treft om de uitbuiting van werknemers - slavernij, dwangarbeid, mensenhandel - tegen te gaan in zowel de eigen bedrijfsvoering als in de keten van toeleveranciers.
Dit betekent dat, als uw bedrijf onderdeel is van de waardeketen van een groot Brits bedrijf, u gevraagd kan worden om deze verklaring af te leggen. Daarnaast stimuleren zowel de Britse als de Nederlandse overheid dat ook kleinere bedrijven een dergelijke verklaring afleggen.
Meer informatie over de Modern Slavery Act en de af te leggen verklaring kunt u vinden op deze website van de Britse overheid.