Startups en scale-ups

Welkom in Europa’s moderne startup Babylon. De stad die met een bruisende community, een grote hoeveelheid talent en de aanwezigheid van een oneindig lijkende hoeveelheid aan kapitaal  de onbetwiste nummer 1 is van de Europese Ecosystemen. Dit alles onderstreept met een recordbedrag aan VC investeringen van meer dan £10 miljard in 2019.

De techsector geldt als één van de belangrijkste sectoren waar de Britse regering haar hoop op heeft gevestigd voor een bloeiende toekomst na Brexit. Die hoop is door de huidige ontwikkelingen in de Britse digitale economie niet geheel ongegrond:

 • De Britse tecsector groeide in 2018 2,6 keer sneller dan de Britse economie in het algemeen;
 • Totale bijdrage van de techsector aan de Britse economie is £97 miljard;
 • Er werken bijna 2 miljoen mensen in de Britse techsector, waarvan rond de 260.000 in Londen;
 • Londen heeft ondertussen 46 unicorns zien ontstaan.

Er heerst nog steeds een gunstig klimaat voor startups en scale-ups in het VK. Echter Brexit kan hier enige verandering in brengen, met name met betrekking tot een eventueel nieuw visum beleid, waardoor het moeilijker kan worden om personeel aan te nemen. De zoektocht naar talent kan hierdoor moeizamer worden. Echter andere factoren blijven ook na Brexit van kracht:

 • Er is sprake van een sterke kennisinfrastructuur;
 • Londen is één van de grootste culturele en zakelijke hubs ter wereld, wat een grote aantrekkingskracht heeft op jongen ondernemers;
 • Een succesvol overheidsbeleid dat al jaren is gericht op de ondersteuning van startups en scale-ups.

Kansen in het Verenigd Koninkrijk

Het Nederlandse overheidsbeleid heeft Londen aangewezen als een van de  Prio-Hub’s in de komende jaren. Voor meer informatie verwijzen we ook graag naar de Dutch Scaleup Growth Guide.

Het economisch team moedigt Nederlandse startups/scale-ups actief aan om de kansen in het Verenigd Koninkrijk aan te grijpen. De ambassade in het algemeen en de startup liaison in het bijzonder heeft specifieke expertise opgebouwd om startups en scale-ups te kunnen ondersteunen bij hun groei in het VK. Onderdeel van deze expertise zijn een goed netwerk in het Britse ecosysteem en een eigen mentoren netwerk van Nederlandse founders en co-founders in Londen.

Als u de Britse markt wilt betreden, helpt het als u al succesvol actief bent op de Nederlandse markt en een markt klaar product of dienst heeft. De ambassade adviseert u om de tijd te nemen om de Britse markt te ontdekken en te zorgen dat u voldoende financiële middelen tot u beschikking heeft.

Naast London zijn er in het VK ook andere bloeiende en interessante hubs voor startups/scalups, zoals Oxford, Cambridge, Manchester/Liverpool, Bristol, Leeds en Schotland (Glasgow/Edinburgh). Voor meer informatie over de startup hubs in het VK verwijzen wij u graag naar het jaarlijkse rapport van Technation.

Wat kan de ambassade voor u betekenen?

Het economisch team helpt startups bij hun internationale ambities. Daarvoor bieden wij u onder andere de volgende mogelijkheden:

 • Het gezamenlijk organiseren van een evenement.
 • Hulp bij de organisaties van deelname aan evenementen.
 • (mede-) organiseren van verschillende bootcamps.
 • Introducties in het Britse ecosysteem.
 • Netwerkbijeenkomsten voor Nederlanders met Nederlanders in het Britse ecosysteem.
 • Een tijdelijke flexwerkplek op de ambassade.

Voor al uw vragen over kansen en mogelijkheden voor u startup/scale-up in het VK kunt u contact opnemen met onze startup liaison, Lieke Conijn.