Regio's van het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben een eigen parlement. Het Britse parlement in Londen beslist over grote en centrale onderwerpen, zoals buitenlandbeleid en defensie.

Het Verenigd Koninkrijk heeft 66,4 miljoen inwoners, waarvan er 56 miljoen in Engeland wonen, 5,4 miljoen in Schotland, 3,1 miljoen in Wales en 1,9 miljoen in Noord-Ierland.

Engeland kent negen officiële regio’s. Elke regio heeft zijn eigen Enterprise Zones. Dit zijn speciaal aangewezen gebieden waar de Britse overheid door middel van speciale belastingregels en overheidssteun de ontwikkeling van nieuwe economische bedrijvigheid stimuleert.

Meer informatie over Schotland, Wales, Noord-Ierland en de negen Engelse regio’s vindt u door op onderstaande links te klikken.

Northern Powerhouse

Sinds enkele jaren wordt er door de Britse overheid specifiek beleid ontwikkeld om economische groei in het noorden van Engeland te stimuleren. Hiervoor is het Northern Powerhouse-initiatief ontwikkeld waarin onder andere de steden Liverpool, Leeds, Manchester, Hull, Newcastle en Sheffield zich hebben verenigd om gezamenlijk de economische groei in het noorden te versterken. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de verbetering en uitbreiding van de huidige infrastructuur om reizen tussen de steden makkelijker en sneller te maken. Voor meer informatie over kansen voor het Nederlands bedrijfsleven in het noorden van het Verenigd Koninkrijk kunt u contact opnemen met het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Manchester.