Reisadvies Verenigd Koninkrijk | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 14-08-2020 | Nog steeds geldig op: 15-08-2020

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten per 15 augustus opnieuw reisbeperkingen in te stellen voor reizigers uit Nederland. Alleen aantoonbaar noodzakelijk (weg)verkeer wordt toegelaten en er geldt een strikte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk. Op 15 augustus zal daarom de kleurcode van het land aangepast worden van ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Als u vanuit het Verenigd Koninkrijk terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit dit land voor Nederland.

Kaart ij reisadvies VK
Download 'Kaart bij reisadvies Verenigd Koninkrijk' (PDF, 558 kB)

Reischecklist het Verenigd Koninkrijk

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak het Verenigd Koninkrijk favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt legitimeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk is een identiteitskaart voldoende om u te legitimeren. Voor alle andere landen geldt dat u uw paspoort mee moet nemen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Voor het Verenigd Koninkrijk heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in het Verenigd Koninkrijk een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in het Verenigd Koninkrijk een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar het Verenigd Koninkrijk. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen

 • Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in het Verenigd Koninkrijk. Er kunnen in het Verenigd Koninkrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetra.
  Het dragen van mondkapjes is in het Verenigd Koninkrijk verplicht wanneer u reist met het openbaar vervoer (metro, bus, trein en ferry). Ook op de luchthavens is het dragen van een mondkapje verplicht. Als u gebruik maakt van een taxi of uber zal u ook worden verzocht een mondkapje te dragen. Over het algemeen is het dragen van een mondkapje in winkels niet verplicht maar sommige winkels zullen u bij binnenkomst een mondkapje geven en vragen uw handen te desinfecteren.
  De Britse overheid adviseert een afstand van 2 meter te houden.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar het Verenigd Koninkrijk. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Leicester en de omliggende (deel)gemeenten/wijken:

 • in Blaby District:
  • Braunstone Town (incl. Fosse Park)
  • Glenfield
  • Glen Parva
  • Leicester Forest East (ten oosten vande M1)
  • Thorpe Astley
 • in Charnwood:
  • Birstall
   Thurmaston

 • Geheel Oadby and Wigston.

Geel: let op veiligheidsrisico’s

Zolang het coronavirus er is, blijven er risico’s in het Verenigd Koninkrijk. De lokale overheid kan opnieuw maatregelen nemen die gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. Houd hier rekening mee. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg het plaatselijke nieuws via de media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale overheid op.

Terrorisme

Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een verhoogde terrorismedreiging. De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk nemen verscherpte maatregelen. Er worden zwaarbewapende politieagenten op openbare plaatsen ingezet. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • Op 29 november 2019 zijn bij een terroristische aanslag in Londen 2 mensen gedood.
 • Op 11 oktober 2019 vond een aanslag plaats in een winkelcentrum in de stad Manchester. Bij een steekpartij vielen enkele gewonden.
 • Op 18 april 2019 werd in de stad Londonderry, bij rellen, een persoon gedood.  
Naar boven

Verkeersveiligheid

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Airtransport Association (IATA).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in het Verenigd Koninkrijk op de website van de ANWB.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Er zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in het Verenigd Koninkrijk stabiel te houden. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de informatiewebsite van de Britse overheid.

Op dit moment is er in de stad Leicester en een aantal omringende gemeenten een lokale uitbraak van het coronavirus. De lokale overheid heeft de maatregelen in het gebied verscherpt. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Check vooraf zelf de situatie ter plekke. Kijk voor informatie op de website van de Britse overheid.

Via de postcode checker kunt u voor elk gebied in Leicester en de omringende gemeenten zien of er een lockdown geldt.

Als u vanuit deze gebieden terugkomt in Nederland is het dringende advies om 14 dagen in (zelf)quarantaine te gaan.

Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in het Verenigd Koninkrijk. Er kunnen in het Verenigd Koninkijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. U kunt deze informatie vragen aan uw reisorganisatie, de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of B&B). Ook kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Het dragen van mondkapjes is in het Verenigd Koninkrijk verplicht wanneer u reist met het openbaar vervoer (metro, bus, trein en ferry). Ook op de luchthavens is het dragen van een mondkapje verplicht. Als u gebruik maakt van een taxi of uber zal u ook worden verzocht een mondkapje te dragen. Over het algemeen is het dragen van een mondkapje in winkels niet verplicht maar sommige winkels zullen u bij binnenkomst een mondkapje geven en vragen uw handen te desinfecteren.
De Britse overheid adviseert een afstand van 2 meter te houden.

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op Corona lijken of u heeft Corona dan mag u het Verenigd Koninkrijk niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van het Verenigd Koninkrijk.

Kanaaleilanden

Als u op Guernsey aankomt bent u verplicht 14 dagen in (thuis) quarantaine te gaan. Meer informatie is te vinden op de website van de overheid van Guernsey.

Bij aankomst op Jersey heeft u de keus tussen 14 dagen in (thuis)quarantaine of een negatieve COVID-19 test niet ouder dan 72 uur overleggen. U kunt de test ook bij aankomst ondergaan. Bij het afwachten van de testuitslag wordt van u verwacht dat u uw sociale contacten beperkt en zoveel mogelijk op uw verblijfplaats verblijft.  Covid19 testen zijn beschikbaar op Jersey International Airport and St Helier Harbour Elizabeth Terminal. Meer informatie kunt u lezen op de website van de overheid van Jersey.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Europa vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor het Verenigd Koninkrijk bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor het Verenigd Koninkrijk.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 1 februari geen onderdeel meer van de Europese Unie. Voor u als reiziger verandert er niets tot 31 december 2020. Lees wat u moet weten wanneer u in deze periode naar het Verenigd Koninkrijk reist.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in het Verenigd Koninkrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemene alarmnummer: 112

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @24/7BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Londen

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Londen.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade/het consulaat.

Naar boven