Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 23-09-2020 | Nog steeds geldig op: 21-10-2020

Door de politieke onrust in het land kunnen demonstraties (meestal aangekondigd) in de hoofdstad Bangkok en op andere plaatsen in het land plaatsvinden. Reizigers wordt geadviseerd deze demonstraties en samenscholingen te vermijden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale (Engelstalige) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Er gelden nieuwe inreismaatregelen. Zie de rubrieken ‘veiligheidsrisico’s’ en ‘verkeersveiligheid’.

Kaart reisadvies voor Thailand
Download 'Kaart bij reisadvies Thailand' (PDF, 1.015 kB)

Reischecklist Thailand

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet naar de vier zuidelijkste provincies van Thailand te reizen.

Reist u naar Thailand? Gebruik dan onderstaande reischecklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Thailand favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Thailand reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als u Thailand inreist met een beschadigd paspoort, kunt u geweigerd worden.
 • De toelatingseisen om Thailand over land in te reizen zijn veranderd. Wilt u Thailand vaker dan 2 keer per jaar over land inreizen? Dan moet u van tevoren een visum aanvragen.
 • (Toeristen)visum en coronamaatregelen:

  • Heeft u een visum dat na 26 maart 2020 is verlopen, dan wordt deze automatisch verlengd tot 26 september 2020 op grond van de visum amnestieregeling.  Dit geldt voor alle visumsoorten en ook de 90-dagenmelding.
  • Buitenlanders met een permanente Thaise verblijfsstatus en buitenlanders die nu buiten Thailand zijn, kunnen Thailand binnenkomen, zelfs als hun periode buiten Thailand langer dan een jaar is.  
  • Buitenlanders met een grenspas [buurlanden] die vóór 23 maart 2020 zijn binnengekomen, zullen automatisch een visumverlenging krijgen totdat de landgrens weer opengaat. Zodra de landgrens weer opengaat, moeten ze binnen 7 dagen vertrekken.

  • De Thaise overheid heeft aangekondigd dat er geen nieuwe visum amnestieregeling komt. Alle buitenlanders moeten ervoor zorgen dat ze vanaf 26 september aanstaande een visumverlenging hebben geregeld, of anders Thailand hebben verlaten. Iedereen die na 26 september geen geldig visum heeft, is strafbaar, zal worden gearresteerd en worden uitgezet via het Immigration Detention Center in Bangkok. Advies is om niet af te wachten en op tijd te proberen om bij het Thaise Immigratiekantoor uw visum te verlengen om illegaal verblijf in Thailand te voorkomen. Anders riskeert u een hoge boete of gevangenisstraf. De omstandigheden in Thaise gevangenissen zijn slecht.

 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Thailand in Den Haag.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Thailand een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Thailand. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Thailand. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

Reis niet naar de 4 zuidelijke grensprovincies:

 • Yala;
 • Narathiwat;
 • Pattani;
 • Songkhla (dit geldt vooral voor de 4 lager gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi).

In de 4 zuidelijke provincies komen regelmatig aanslagen voor. Meestal gaat het om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders. Ook burgers worden hiervan het slachtoffer. Reist u in de zuidelijke provincies? Ga, als dat mogelijk is alleen met een officiële (lokale) gids op pad en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of niet helpen als u in de problemen komt.

Terrorisme

De afgelopen jaren vonden in Thailand meerdere aanslagen plaats.

Er is een kans dat nieuwe aanslagen plaatsvinden in Thailand. Blijf alert en volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze plaatsen kunnen een doelwit zijn van een aanslag. Op sommige toeristische bestemmingen is meer veiligheidspersoneel aanwezig.

Criminaliteit

Bedrog bij verhuur

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij de verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs dan pas terug nadat u een hoog bedrag heeft betaald.

Het advies is om de verhuurder een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) te geven. Geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort bij het verhuren van objecten niet mag. Neem foto’s van het object (rondom) voordat u het gebruikt. Dan verkleint u de kans dat de verhuurder u aansprakelijk kan stellen voor schade die al bestond.

Bromfietsdiefstal

Gehuurde bromfietsen worden vaak gestolen. De bromfietsen worden niet door de verhuurder verzekerd. Nadat de bromfiets is verhuurd, laat de verhuurder deze stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder de huurder om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Soms wordt een huurder daarbij fysiek bedreigd.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen drugshandelaren, politieagenten, tuktuk chauffeurs en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Nadat een handelaar drugs heeft verkocht, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen zit, wordt zijn paspoort afgenomen. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen. Koop daarom nooit drugs in Thailand. Als u dan door echte politieagenten wordt aangehouden, kunt u een hele zware straf krijgen.

Demonstraties

In Thailand heerst toenemende politieke onrust en zijn onlangs grote demonstraties gehouden in Bangkok. Studenten kunnen opnieuw demonstraties aankondigen. Blijf alert en vermijd deze demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale (Engelstalige) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid op.

Natuurgeweld

Stormen en overstromingen

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u van tevoren over de situatie. Kijk voor de actuele weersomstandigheden ook op de Engelstalige webiste van de Thai Meteorological Department.

Aardbevingen

In het noorden van Thailand kunnen aardbevingen voorkomen. De Engelstalige website The Earthquake Track geeft een overzicht van recente seismische activiteiten. Kijk voor meer informatie over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving, op de Engelstalige website van US Federal Emergency Management Agency.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Thailand en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247 of leg contact op  Twitter @247BZ.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Grensovergangen en vliegvelden

De Thaise luchtvaartautoriteit CAAT heeft bekend gemaakt dat zij per 1 juli een aantal groepen reizigers op inkomende vluchten naar Thailand zullen toelaten. Dit zijn onder andere partners van personen met een werkvergunning en partners van Thaise personen. Voor een volledige lijst van personen die in aanmerking komen voor inreizen naar Thailand zie de Engelstalige website van de Civil Aviation Authority of Thailand.

Let op: er zijn nog geen commerciële vluchten naar Thailand. De reis van Amsterdam naar Bangkok gaat met een repatriëringsvlucht die wordt georganiseerd door de Thaise ambassade in Den Haag. De Thaise ambassade in Den Haag is verantwoordelijk voor het afgeven van de ‘Certificate of Entry’ en het regelen van stoelen op de repatriëringsvluchten. Als u in aanmerking wilt komen voor terugkeer op een van deze vluchten, moet u contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag.

Bij aankomst in Thailand moet u twee weken in een de door de Thaise autoriteiten aangewezen locatie in quarantaine. Kosten voor deze quarantaine zijn voor eigen rekening.

Binnenlands reisverkeer

Alle binnenlandse luchthavens in Thailand zijn geopend voor binnenlandse vluchten. Bij aankomst kunnen de lokale autoriteiten u verplichten om in quarantaine te gaan. Voor meer informatie en de voorwaarden waar aan u moet voldoen kunt u lezen op de website van TATnews. Neem voor vertrek contact op met de betreffende luchthaven wat de laatste informatie is betreffende inreizen.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor verdere informatie en mogelijke gevolgen.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wij raden u aan om de volgende websites in de gaten te houden: PR Thai Government, Office of International Cooperation DDC MOPH, Tourism Authority of Thailand Newsroom en Civil Aviation Authority Thailand. Ook kunt u contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag met vragen over inreizen Thailand en de verplichte documenten die u moet meenemen.

Wegverkeer

In Thailand vallen jaarlijks veel doden in het verkeer. Het besturen van een motor of scooter in Thailand is risicovol. Veel motor/scooter ongelukken hebben een dodelijke afloop.

Motortaxi’s zijn onveilig. Deze kunt u beter niet gebruiken. De meeste motoren en scooters die u huurt, zijn niet verzekerd. Zie ook rubriek ‘veiligheidsrisico’s’. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.

Huren van een motorvoertuig

 • Huurt u een motorvoertuig? Controleer eerst of uw reisverzekering de juiste dekking heeft.
 • Huur alleen van een bekendstaand verhuurbedrijf. Meestal kan het hotel waar u verblijft een bedrijf aanbevelen.
 • Huur alleen een motorfiets of scooter als u een geldig internationaal of Thais motorrijbewijs heeft. Heeft u niet het juiste rijbewijs? Dan loopt u het risico dat uw reisverzekeringsorganisatie de kosten niet dekt als u gewond raakt bij een ongeluk.
 • Voor een scooter met een grotere motorinhoud (bijv. 110cc) heeft u een geldig motorrijbewijs nodig. Zonder geldig motorrijbewijs loopt u risico op een boete of zelfs gearresteerd te worden. Ga voordat u een motorfiets of scooter huurt, na of het verhuurbedrijf een uitgebreide verzekering heeft, inclusief die van een derde partij. Vraag ook naar het eigen risico voor eventuele claims.
 • Draag ALTIJD een helm. Zorg dat de helm goed past.
 • Geef uw paspoort niet als borg of garantie af aan een motorfiets- of scooter verhuurbedrijf. Geef de verhuurder in plaats daarvan een kopie van uw paspoort.
 • Neem altijd foto’s van het object dat u huurt (rondom). Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u aansprakelijk kan stellen voor schade die al eerder gemaakt is.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. Deze worden vaak niet goed onderhouden. Reizen per bus kan ook gevaarlijk door plotseling opkomend slecht weer tijdens de regentijd.

Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Dit omdat de veerboten:

 • vaak te vol beladen zijn;
 • niet altijd goed onderhouden zijn;
 • geen of te weinig reddingsmateriaal aan boord hebben.
Naar boven

Coronavirus

Coronavirus

Als u vanuit Thailand terugkomt in Nederland hoeft u NIET in thuisquarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit deze landen voor Nederland.

Informatie van de Thaise overheid over het coronavirus kunt in vinden op de Engelstalige website van het Thaise Department of Disease Control.    

De lokale overheid heeft alle coronamaatregelen versoepeld:

 • winkels, restaurants, bars, pubs, massagesalons en parken etc zijn weer geopend. Bij het betreden van een winkelcentrum of supermarkt moet u zich registreren door opgave van uw telefoonnummer of inchecken via het scannen van een QR code;
 • reizen in het binnenland tussen provincies is mogelijk.

Volg ook de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Medische kosten en controles

Houd rekening er mee dat kosten voor medische controles en andere mediche kosten soms vooruitbetaald moeten worden.

Luchtvervuiling

In grote Thaise steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. Ook in het noorden en noordoosten van Thailand kan de luchtkwaliteit erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de Engelstalige website van de World Air Quality Index.

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Thailand reist.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Thailand te voorkomen. U kunt voor meer informatie contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Thailand.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in een ontwikkelingsland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen, en kan in verband worden gebracht met uitbuiting en mensenhandel. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen, vooral kortdurend vrijwilligerswerk in weeshuizen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers.

Zware omstandigheden in gevangenissen

Kleine overtredingen kunnen in Thailand leiden tot een verblijf van enkele weken in een detentiecentrum, voordat men het land wordt uitgezet. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Thaise gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Medicijnen

Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.

Drugs

In toeristische gebieden zijn drugs makkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straffen voor het bezit van en handel in drugs in Thailand veel zwaarder zijn dan in Nederland. In Thailand wordt geen onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Beiden zijn strafbaar.

Respecteer het koningshuis

Doe geen kritische uitspraken over het Thaise koningshuis. Discussieer ook niet over dit onderwerp. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt wordt strikt gehandhaafd.

Roken en sigaretten

Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. De straf voor roken op het strand kan leiden tot een jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht.

Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding volgt een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.

Ook de invoer van elektronische sigaretten en navullingen voor deze sigaretten is strafbaar in Thailand. E-sigaretten kunnen op het vliegveld in beslag worden genomen. U loopt het risico om een hoge boete te krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Thailand en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 191
 • Politie: 1155
 • Ambulance (regio Bangkok): 1646
 • Brandweer: 199

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven