Reisadvies Thailand | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 18-11-2021 | Nog steeds geldig op: 29-11-2021

De kleurcode van het reisadvies voor Thailand is voor het grootste deel oranje en rood. Het land is door het coronavirus tot 19 november 2021 een zeerhoogrisicogebied. Vanaf 19 november 2021 is Thailand een hoogrisicogebied. Reis alleen naar Thailand als dat noodzakelijk is. Tot 19 november 2021 moet u zich als u vanuit Thailand naar Nederland reist voor vertrek laten testen (ook als u gevaccineerd bent) en moet u ook een quarantaineverklaring bij u hebben. Bij thuiskomst moet u verplicht 10 dagen in (thuis)quarantaine (u hoeft niet in quarantaine als u volledig gevaccineerd bent). Vanaf 19 november 2021 moet u als u vanuit Thailand naar Nederland reist een coronabewijs laten zien. Meer informatie over de in Thailand en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Kaart bij reisadvies Thailand
Download 'Kaart bij reisadvies Thailand' (PDF, 1 MB)

Reischecklist Thailand

Reist u naar Thailand? Gebruik dan onderstaande reischecklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Thailand favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade via de informatieservice.

Reisdocumenten & visa

 • Door de COVID-19-pandemie kunt u niet meer zomaar naar Thailand reizen. Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt, eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt en of u een visum nodig heeft of niet.
 • Per 1 november 2021 geldt een nieuw registratiesysteem voor Thailand (de Thailand Pass QR-code). U moet zich tenminste 7 dagen voor uw reisdatum elektronisch registreren om een QR-code te krijgen voor het inreizen van Thailand. U kunt dit doen op de website van de lokale autoriteiten (informatie in het Engels).
 • Actuele informatie voor alle niet-Thaise staatsburgers, die van plan zijn Thailand te bezoeken  kunt u vinden op de website van de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in het Engels).
 • Als u naar Thailand reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als u Thailand inreist met een beschadigd paspoort, kunt u geweigerd worden.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Thailand een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
 • Wilt u werken, studeren of u vestigen in Thailand? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Thailand. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Thailand. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In 'rode' en 'oranje' gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

De 3 zuidelijke grensprovincies:

 • Yala
 • Narathiwat
 • Pattani

In de zuidelijke provincies Yala, Narathiwat en Pattani komen regelmatig aanslagen voor van separatistische groepen. Meestal gaat het om bomaanslagen, brandstichtingen en moordaanslagen op bestuurders. Ook burgers kunnen hiervan het slachtoffer worden. In (delen van) de zuidelijke provincies is de noodtoestand van kracht. Reist u toch in de zuidelijke provincies? Ga, als dat mogelijk is alleen met een officiële (lokale) gids op pad en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Grensgebied met Maleisië

Voor de 3 grensprovincies (Yala, Narathiwat en Pattani) met Maleisië geldt een negatief reisadvies (zie reden hierboven beschreven).

Grensgebied met Myanmar

Reis niet naar de streek ten noorden van Thailand aan de grens met Laos in de staat Shan (de Gouden Driehoek), het grensgebied tussen Mae Sai en Laos. Hier zijn drugsbendes actief.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincie Songkhla

In de provincie Songkhla (vooral in de 4 zuidelijker gelegen districten Chana, Nathawi, Thepha and Sabayoi) kunnen geweldadige incidenten plaatsvinden.

Grensgebied met Myanmar

Wees alert als u in het grensgebied met Myanmar reist. Met name in de provincies Mae Hong Son en Tak komen gewelddadige incidenten voor tussen Thaise veiligheidsautoriteiten en in het gebied actieve criminele organisaties.

Grensgebied met Cambodja

In het grensgebied met Cambodja, in het bijzonder in de omgeving van Ta Krabey, liggen nog niet-ontplofte mijnen. Wandel niet buiten de paden en ga, als het kan, met een officiële (lokale) gids op pad. Zij kennen de lokale situatie het best.

Terrorisme

De afgelopen jaren vonden in Thailand meerdere aanslagen plaats.

Er is een kans dat nieuwe aanslagen plaatsvinden in Thailand. Blijf alert en volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Er zijn grotere veiligheidsrisico’s op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Deze plaatsen kunnen een doelwit zijn van een aanslag. Op sommige toeristische bestemmingen is meer veiligheidspersoneel aanwezig.

Criminaliteit

Bedrog bij verhuur

Op Phuket, Pattaya en Koh Samui moet u als toerist oppassen voor bedrog bij de verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Vaak vraagt de verhuurder uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u de jetski of scooter weer inlevert, beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt. U krijgt uw paspoort of rijbewijs dan pas terug nadat u een hoog bedrag heeft betaald.

Het advies is om de verhuurder een kopie van uw rijbewijs (of uw paspoort) te geven. Geef niet het originele document. De Thaise autoriteiten hebben bepaald dat inname van een rijbewijs of paspoort bij het verhuren van objecten niet mag. Neem foto’s van het object (rondom) voordat u het gebruikt. Dan verkleint u de kans dat de verhuurder u aansprakelijk kan stellen voor schade die al bestond.

Bromfietsdiefstal

Gehuurde bromfietsen worden vaak gestolen. De bromfietsen worden niet door de verhuurder verzekerd. Nadat de bromfiets is verhuurd, laat de verhuurder deze stelen door handlangers. Daarna dwingt de verhuurder de huurder om de nieuwprijs van de bromfiets te betalen. Soms wordt een huurder daarbij fysiek bedreigd.

Drugsverkoop

Op stranden met veel jongeren, spelen drugshandelaren, politieagenten, tuktuk chauffeurs en een tussenpersoon vaak onder één hoedje. Nadat een handelaar drugs heeft verkocht, arresteren agenten in burger de koper. Terwijl de koper gevangen zit, wordt zijn paspoort afgenomen. Een tussenpersoon treedt daarna op als bemiddelaar. De koper moet een extreem hoge borgsom betalen om vrij te komen. Koop daarom nooit drugs in Thailand. Als u dan door echte politieagenten wordt aangehouden, kunt u een hele zware straf krijgen.

Demonstraties

In Thailand heerst toenemende politieke onrust en zijn onlangs grote demonstraties gehouden in Bangkok. Blijf alert en vermijd deze demonstraties en samenscholingen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de lokale (Engelstalige) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid op.

Natuurgeweld

Stormen en overstromingen

In Thailand kunnen in het regenseizoen van mei tot en met september plotseling zware stormen voorkomen. In die periode, maar soms ook erbuiten, kunnen ook ernstige overstromingen voorkomen. De elektriciteit kan opeens uitvallen. Dan werkt de telefoon en het internet niet meer. Ook zijn er soms transportproblemen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u van tevoren over de situatie. Kijk voor de actuele weersomstandigheden ook op de website van de Thai Meteorological Department (informatie in het Engels)

Aardbevingen

In het noorden van Thailand kunnen aardbevingen voorkomen. De website The Earthquake Track (informatie in het Engels) geeft een overzicht van recente seismische activiteiten. Kijk voor meer informatie over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving, op de website van US Federal Emergency Management Agency (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Thailand en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Thailand inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. Er kunnen nieuwe landen buiten de EU de CoronaCheck app accepteren. Als dit zo is wordt dat in het reisadvies vermeld. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Door de COVID-pandemie kunt u niet meer zomaar naar Thailand reizen. Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt en of u een visum nodig heeft of niet.

Per 1 november 2021 geldt een nieuw registratiesysteem voor Thailand (de Thailand Pass QR-code). Als u naar Thailand wilt reizen, moet u zich tenminste 7 dagen voor uw reisdatum naar Thailand elektronisch registreren bij de Thaise overheid. Voor registratie en meer informatie hoe de procedure loopt zie de website van de Thaise overheid (informatie in het Thais en Engels).  Een (quarantaine) hotelreservering is nodig voor het verkrijgen van de Thailand-pass.

Bij aankomst in Thailand kan gevraagd worden naar uw (reis)verzekering. Een (reis)verzekering die COVID dekt is momenteel vereist.

Actuele informatie voor alle niet-Thaise staatsburgers, die van plan zijn Thailand te bezoeken (tijdens de COVID-pandemie) kunt u vinden op de website van de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in het Engels).

U kunt informatie ook lezen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Thailand (informatie in het Engels).

Quarantainemaatregelen in Thailand

Voor volledig gevaccineerde inkomende reizigers uit landen die goedgekeurd zijn door Thailand (46 landen, waaronder Nederland) gelden geen quarantaineverplichtingen meer. Na aankomst in Thailand wordt nog wel een COVID-PCR-test afgenomen. Het resultaat van deze PCR-test (het wachten daarop duurt 1 dag) moet afgewacht worden in een door u zelf geboekt quarantainehotel. Na de ontvangst van uw negatief COVID-PCR-testresultaat kunt u zich vrij in Thailand bewegen.

De actuele informatie over de nieuwe inreismaatregelen leest u op de website van de Thaise overheid (informatie in het Engels).

Er zijn speciale quarantainehotels in Thailand. De kosten voor dit hotel zijn voor eigen rekening. Thuisquarantaine is niet toegestaan.

Regionaal kunnen andere quarantainemaatregelen gelden. Zo bestaat er een mogelijkheid om gebruik te maken van de “Phuket sand-box” maatregel. Meer informatie hierover kunt u lezen op de website van de Thaise overheid (informatie in het Engels). Voordat u vertrekt naar Thailand neem altijd eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand in Den Haag (informatie in het Engels).

Als tijdens uw verblijf in Thailand wordt geconstateerd dat u COVID heeft, dan volgt verplichte ziekenhuisopname of quarantaineverblijf in een veldhospitaal. Dat geldt ook als u geen symptomen van COVID vertoont (asymptomatisch). Ook in die gevallen geldt dat thuisquarantaine niet is toegestaan.

Neem altijd voor u plant af te reizen naar Thailand eerst contact op met de ambassade van het Koninkrijk Thailand (informatie in het Engels). U bent dan op de hoogte welke quarantaineduur voor u van toepassing is bij aankomst in Thailand.

Informatie van de Thaise overheid over het coronavirus kunt in vinden op de website van de Thailand Tourism Organisation (informatie in het Engels).

Lokale coronamaatregelen

Als gevolg van de COVID-19 situatie in heel Thailand, heeft Thailand verschillende beperkingen ingesteld voor binnenlandse reizen en openingstijden van winkels en horecagelegenheden. Er geldt een kleurcode rood/oranje/geel of groene beoordeling voor elke provincie in Thailand en de hoofdstad Bangkok (informatie in het Engels) op basis van het aantal geregistreerde COVID-19 besmettingsgevallen per provincie. Deze maatregelen kunnen per provincie verschillen en mogelijk worden uitgebreid of verder worden aangescherpt. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg het plaatselijke nieuws via de lokale media. Informatie over de coronamaatregelen per provincie is ook te vinden op de website van de Thailand Tourism Organisation (informatie in het Engels). Ook kunt u actuele informatie vinden op de website van de overheid van Thailand (informatie in het Engels).

De Thaise regering adviseert iedereen alleen voor noodzakelijke doeleinden te reizen en drukke plaatsten te vermijden en de Thai Chana QR code te downloaden en te scannen bij bezoeken aan openbare gelegenheden.

Terugkeer naar Nederland tot 19 november 2021

Als u vanuit oranje gebied in het buitenland naar Nederland reist, bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Als u vanuit Thailand naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Ook als u gevaccineerd bent. Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. Ook moet u tijdens uw reis een quarantaineverklaring bij u hebben.

Na een verblijf in Thailand moet u bij terugkeer in Nederland 10 dagen verplicht in (thuis)quarantaine. Ook kinderen onder de 12 jaar krijgen het dringende advies om in (thuis)quarantaine te gaan. Kijk voor informatie over gezinsquarantaine op de website rijksoverheid.nl.

Er zijn uitzonderingen op de verplichte (thuis)quarantaine. Als u volledig gevaccineerd bent hoeft u niet in (thuis)quarantaine. Kijk voor informatie over uitzonderingen op de quarantaineplicht op de website rijksoverheid.nl. U moet altijd een quarantaineverklaring bij u hebben, ook als u onder de uitzondering van de verplichte (thuis)quarantaine valt. Kijk voor informatie over quarantaineverklaringsformulieren op de website rijksoverheid.nl.

Op dag 5 van uw (thuis)quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de (thuis)quarantaineperiode. De Quarantaine Reischeck is om te zien of u in (thuis)quarantaine gaat, en zodat u weet wat u moet regelen als u vanuit het buitenland Nederland wilt inreizen.

Terugreis naar Nederland vanaf 19 november 2021

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Reist u met een herstelbewijs? Dan moet uw herstelbewijs zijn afgegeven door een EU-lidstaat. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of  bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Thailand

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Thailand de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Thailand te voorkomen. U kunt voor meer informatie contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Medische kosten en controles

Er is voldoende en kwalitatieve gezondheidszorg in Thailand. Houd rekening er mee dat kosten voor medische controles en andere mediche kosten soms vooruitbetaald moeten worden.

Luchtvervuiling

In grote Thaise steden kan ernstige luchtvervuiling voorkomen. Ook in het noorden en noordoosten van Thailand kan de luchtkwaliteit erg slecht zijn in bepaalde periodes van het jaar. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels)

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Thailand reist.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de actuele informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Binnenlands reisverkeer

Alle binnenlandse luchthavens in Thailand zijn geopend voor binnenlandse vluchten. Bij aankomst kunnen de lokale autoriteiten u verplichten om in quarantaine te gaan. Voor meer informatie en de voorwaarden waar aan u moet voldoen kunt u lezen op de website van TATnews (informatie in het Engels) Neem voor vertrek contact op met de betreffende luchthaven wat de laatste informatie is betreffende inreizen.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor verdere informatie en mogelijke gevolgen.

Het is belangrijk om via de media en lokale overheden goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Wij raden u aan om de volgende websites (alle informatie is in het Engels) in de gaten te houden: PR Thai Government, Office of International Cooperation DDC MOPH, Tourism Authority of Thailand Newsroom en Civil Aviation Authority Thailand. Ook kunt u contact opnemen met de Thaise ambassade in Den Haag met vragen over inreizen Thailand en de verplichte documenten die u moet meenemen.

Wegverkeer

In Thailand vallen jaarlijks veel doden in het verkeer. Het besturen van een motor of scooter in Thailand is risicovol. Veel motor/scooter ongelukken hebben een dodelijke afloop.

Motortaxi's zijn onveilig. Deze kunt u beter niet gebruiken. De meeste motoren en scooters die u huurt, zijn niet verzekerd. Zie ook rubriek 'veiligheidsrisico's'. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Thailand op de website van de ANWB.

Huren van een motorvoertuig

 • Huurt u een motorvoertuig? Controleer eerst of uw reisverzekering de juiste dekking heeft.
 • Huur alleen van een bekendstaand verhuurbedrijf. Meestal kan het hotel waar u verblijft een bedrijf aanbevelen.
 • Huur alleen een motorfiets of scooter als u een geldig internationaal of Thais motorrijbewijs heeft. Heeft u niet het juiste rijbewijs? Dan loopt u het risico dat uw reisverzekeringsorganisatie de kosten niet dekt als u gewond raakt bij een ongeluk.
 • Voor een scooter met een grotere motorinhoud (bijv. 110cc) heeft u een geldig motorrijbewijs nodig. Zonder geldig motorrijbewijs loopt u risico op een boete of zelfs gearresteerd te worden. Ga voordat u een motorfiets of scooter huurt, na of het verhuurbedrijf een uitgebreide verzekering heeft, inclusief die van een derde partij. Vraag ook naar het eigen risico voor eventuele claims.
 • Draag ALTIJD een helm. Zorg dat de helm goed past.
 • Geef uw paspoort niet als borg of garantie af aan een motorfiets- of scooter verhuurbedrijf. Geef de verhuurder in plaats daarvan een kopie van uw paspoort.
 • Neem altijd foto’s van het object dat u huurt (rondom). Dan beperkt u het risico dat de verhuurder u aansprakelijk kan stellen voor schade die al eerder gemaakt is.

Reizen per openbaar vervoer

Reizen per bus kan gevaarlijk zijn. Dit komt door de slechte kwaliteit van de bussen. Deze worden vaak niet goed onderhouden. Reizen per bus kan ook gevaarlijk door plotseling opkomend slecht weer tijdens de regentijd.

Wees vooral na zonsondergang alert als u met het openbaar vervoer reist.

Risico met (veer)boten

Reis zo min mogelijk met veerboten. Vooral als het slecht weer is. Reizen per veerboot kan in Thailand erg gevaarlijk zijn. Dit omdat de veerboten:

 • vaak te vol beladen zijn;
 • niet altijd goed onderhouden zijn;
 • geen of te weinig reddingsmateriaal aan boord hebben.
Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Thailand.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Zware omstandigheden in gevangenissen

Kleine overtredingen kunnen in Thailand leiden tot een verblijf van enkele weken in een detentiecentrum, voordat men het land wordt uitgezet. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Thaise gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

Medicijnen

Koopt u (slaap)medicijnen zonder doktersrecept? Bijvoorbeeld bij de lokale apotheek? Dan kunt u gearresteerd en veroordeeld worden tot een geldboete of vervangende gevangenisstraf.

Drugs

In toeristische gebieden zijn drugs makkelijk verkrijgbaar. Wees u ervan bewust dat de straffen voor het bezit van en handel in drugs in Thailand veel zwaarder zijn dan in Nederland. In Thailand wordt geen onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Beide zijn strafbaar.

Respecteer het Koningshuis

Doe geen kritische uitspraken over het Thaise koningshuis. Discussieer ook niet over dit onderwerp. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Daar staan zware straffen op. Dit verbod wordt wordt strikt gehandhaafd.

Roken en sigaretten

Vanaf november 2017 is roken op populaire stranden in Thailand strafbaar. De straf voor roken op het strand kan leiden tot 1 jaar gevangenisstraf of het betalen van een boete van maximaal 100.000 Baht.

Het is illegaal om meer dan 200 sigaretten per persoon in te voeren in Thailand. Dit wordt bij aankomst door de douane op de luchthaven gecontroleerd. Bij overtreding volgt een boete en worden de sigaretten in beslag genomen.

Ook de invoer van elektronische sigaretten en navullingen voor deze sigaretten is strafbaar in Thailand. E-sigaretten kunnen op het vliegveld in beslag worden genomen. U loopt het risico om een hoge boete te krijgen of een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Thailand en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemeen alarmnummer: 191
 • Politie: 1155
 • Ambulance (regio Bangkok): 1646
 • Brandweer: 199

Bent u slachtoffer van een misdrijf in Thailand? Neem dan contact op met de toeristenpolitie via telefoonnummer 1155.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Bangkok

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in 'rode' gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven