Economische rapportage Thailand

De Nederlandse ambassade in Bangkok publiceert regelmatig economische rapportages over Thailand, de bilaterale handel en investeringen tussen Thailand en Nederland en over onze dienstverlening aan Nederlandse bedrijven. Dit is onze rapportage van 2019.

De Thaise economie lijdt onder de handelsbreuk tussen de VS en China en staat voor uitdagingen als gevolg van afnemend toerisme, stijgende schuldenlast per huishouden, technologische ontwrichting en een sterke Thai Baht. De BBP-groeiverwachting voor het gehele jaar wordt teruggebracht tot 2,9% na het tweede kwartaal, met het zwakste tempo sinds 2014Q3 van 2,3%.

Thailands economische prestatie in het eerste halve jaar van 2019 en de vooruitzichten voor 2019

Volgens het Thais Economisch en Sociaal Planbureau groeide de nationale economie in het tweede kwartaal van 2019 met 2,3%, een daling ten opzichte van de 2,8% groei in het eerste kwartaal.  Voor het eerste halfjaar van 2019 groeide de economie met 2,6% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De groei was lager dan verwacht omdat de export en het toerisme verslechterden als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China, de sterke Thai Baht en de beperkte productie van enkele landbouwproducten.

Ook over het hele jaar gezien was er sprake van een stijging tussen de 2.7-3.2% gesteund door de stimuleringsmaatregelen van de overheid en de versoepeling van het monetaire beleid die particuliere consumptie en investeringen zullen stimuleren. Verwacht wordt dat de exportvoorwaarden zich geleidelijk zullen herstellen na duidelijkere aanpassingen te midden van een verhoogde handelsdruk. Potentiële investeringen van bedrijven die verplaatsen uit China, compenseren wellicht de schade.

De handelsoorlog, wereldwijde onzekerheden en ongunstige weersomstandigheden, evenals de hoge schuldenlast van huishoudens blijven echter risico's. Op midden- en lange-termijn blijft Thailand te maken hebben met uitdagingen omtrent een dalende productiviteit, vergrijzing, inkomensongelijkheid, verouderde wetgeving, corruptie en een onzekere politieke situatie.

De Thaise regering heeft stappen ondernomen om te voldoen aan de binnenlandse vraag om hulp en ondersteuning te bieden aan mensen die getroffen zijn door de droogte en overstromingen, mensen met lage inkomens en ouderen met de hoge kosten van levensonderhoud, en boeren en MKB-ondernemingen met rente en schulden, evenals reiskostenvergoeding om binnenlands toerisme te stimuleren.

Daarnaast keurde het kabinet het Thailand Plus-pakket goed om buitenlandse bedrijven aan te trekken die de productie willen verplaatsen in de handelsoorlog tussen de VS en China. Het pakket omvat extra fiscale stimuleringsmaatregelen, speciale investeringszones en wetswijziging om buitenlandse investeringen te vergemakkelijken. Ook staat de heropening van de onderhandelingen van het vrijhandelsovereenkomst tussen de Thaise overheid en de EU over toetreding tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) op de agenda.

ASEAN streeft dit jaar, onder leiding van Thailand's voorzitterschap, naar de afronding van de onderhandelingen over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). RCEP bewerkstelligt een betere markttoegang voor goederen, diensten en investeringen en biedt ondernemingsvriendelijke en handelsbevorderende regelingen voor investeerders die actief zijn in de 16 lidstaten, namelijk de ASEAN 10, China, Japan, Korea, India, Australië en Nieuw-Zeeland.

Nederland-Thailand handel en investeringen

Bilaterale handel

Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek laat zien dat de totale Nederlandse handel met Thailand, in de eerste helft van 2019, op ongeveer 2,2 miljard euro is gestabiliseerd dankzij de Thaise export naar Nederland, die met 4,6% groeide. Ondertussen daalde de Nederlandse export naar Thailand met 12,5%, voornamelijk als gevolg van de daling van de export van machines en voedingsmiddelen.

Bilaterale investeringen

Nederland bleef de grootste EU-investeerder in Thailand (en de 5e grootste investeerder wereldwijd na Japan, Singapore, Hong Kong en de VS). De statistieken van de Bank of Thailand laten zien dat de Nederlandse directe investeringen in Thailand ongeveer 15,1 miljard USD bedroeg. Dit komt neer op 6,2% van de totale directe buitenlandse investeringen in Thailand.

Andersom is Nederland ook de belangrijkste bestemming voor Thaise investeringen in de Europese Unie (en sprong van de 8e naar de 4e plek wereldwijd, na Hong Kong, Singapore en Mauritius). Thaise investeringen in Nederland stonden aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 op 9,0 miljard USD.

Ondersteuning van het Nederlands bedrijfsleven door de ambassade

Ook dit jaar staat  de Nederlandse ambassade in Bangkok klaar om Nederlandse bedrijven te ondersteunen in hun oriëntatie en/of activiteiten in Thailand. Dit doen we door de lokale markt te blijven verkennen en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in kaart te brengen met factsheets, marktonderzoeken en andere publicaties.

In de eerste helft van 2019, behandelde het economische team 227 handelsaanvragen, 23 evenementen en 30 bezoeken. Per sector ontving de agro-food sector de meeste aanvragen met name met betrekking tot belemmeringen van de markttoegang.