Wonen en verblijf in Thailand

Op deze pagina vindt u meer informatie over wonen en verblijf in Thailand.

Toelatingseisen

De Thaise autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het instellen en handhaven van de regels voor toegang. Als er onduidelijkheden zijn over vereisten met betrekking tot toegang en verblijf, neem dan contact op met de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise immigratiekantoor in Bangkok.

Paspoort geldigheid

Uw paspoort moet voor een minimum periode van 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Thailand geldig zijn. De toegang tot Thailand wordt normaal gesproken geweigerd als u een paspoort heeft dat beschadigd is of als er pagina's ontbreken.

Als u twee nationaliteiten bezit dan dient u in – en uit te reizen met hetzelfde paspoort.

Acceptatie Nederlands noodpaspoort en Laissez passer

Nederlandse noodpaspoorten en laissez passer documenten worden door de Thaise autoriteiten geaccepteerd voor inreis, transit en uitreis via lucht of over land. Een visum is niet nodig.

Visum

Nederlanders die per vliegtuig of via een landsgrens Thailand inreizen, hebben een visumvrijstelling van 30 dagen. Als u langer wilt blijven, is het mogelijk om uw verblijf eenmalig met 30 dagen te verlengen, vanaf de vervaldatum van het oorspronkelijke visum.

Als u de visumvrijstelling van 30 dagen gebruikt, kunt u Thailand slechts tweemaal per kalenderjaar binnenkomen via een landgrens. Als u vaker over een landsgrens in en uit wil reizen, moet u vóór vertrek een visum aanvragen. Dit is niet van toepassing op de luchtreis naar Thailand.

Als u van plan bent langer dan 30 dagen in Thailand te verblijven, wil werken of de landgrenzen regelmatig wil overschrijden, dan moet u een visum aanvragen voordat u op reis gaat. Als u Thailand op een visum bent ingereisd, is het mogelijk om een ​​verlenging van uw verblijf aan te vragen, maar u moet dit doen voordat uw visum verloopt.

Als u langer dan de geldigheid van uw visum in Thailand blijft, dan krijgt u een boete van 500 baht per dag tot een maximum van 20.000 baht. U loopt ook het risico op deportatie (op eigen kosten) en vermelding op de zwarte lijst waardoor u niet kan terugkeren naar Thailand. De handhaving van straffen voor degenen die illegaal in Thailand verblijven is streng en de omstandigheden in het Immigratie Detentiecentrum zijn slecht.

De enige legale manier om een ​​nieuw visum, een inreisvergunning of een verlenging van verblijf te krijgen is via een Thaise ambassade of consulaat, een immigratie-officier op een plaats van binnenkomst in Thailand of een van de immigratiebureaus in het land. Visa die zijn afgegeven door visumwinkels, reisagenten of op andere een manier zijn verkregen zijn mogelijk vals en kunnen leiden tot strafrechtelijke procedures.

Bewijs van doorreis en voldoende financiële middelen

Immigratie-ambtenaren in Thailand kunnen u om bewijs van doorreis vragen (bijvoorbeeld een retourvlucht of een retourvliegticket). U dient alle reserveringen te maken voordat u naar Thailand vertrekt. Sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren passagiers zonder bewijs van doorreis. Immigratie-ambtenaren kunnen ook vragen om bewijs van voldoende financiële middelen; 10.000 baht per persoon, of 20.000 baht per gezin (voor visa on arrival). Andere visumtypen kunnen verschillende vereisten hebben. Neem voor meer informatie contact op met de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise immigratiekantoor in Bangkok.

Zie ook antwoorden op veel gestelde vragen over visa voor Thailand op de website van het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken.