Vaccineren en DCC aanvragen in Spanje

Verblijft u tijdelijk of permanent in Spanje en heeft u geen ‘tarjeta sanitaria’ (Spaanse zorgpas)? Het uitgangspunt binnen de Europese Unie is dat mensen worden gevaccineerd in het land waar zij wonen. De Spaanse regering heeft echter laten weten dat alle in Spanje verblijvende personen toegang krijgen tot het Covid-vaccin.

Een Digitaal Covid Certificaat (DCC) aanvragen in Spanje

Met het Digitale Covid Certificaat (DCC) kunt u op reis binnen Europa aantonen dat u volledig gevaccineerd bent. Bent u in Spanje gevaccineerd en wilt u het DCC aanvragen? Lees dan hieronder hoe u dat kunt doen.

U heeft een NIE

Indien u een NIE heeft, kunt u via de link van het Spaanse Ministerio de Sanidad een DCC aanmaken.

U kunt vervolgens kiezen uit “solicitar en esta sede electrónica” en “solicitar en su comunidad autónoma”. Kies voor “solicitar en esta sede electrónica”. U heeft hiervoor een digitaal identificatiebewijs nodig. U kunt kiezen uit een Certificado Digital of Cl@ve

U heeft geen NIE

Indien u geen NIE heeft, is het in de meeste Comunidades Autónomas niet mogelijk een Spaans DCC aan te vragen. U kunt via onderstaande informatie in uw Comunidad Autónoma nagaan wat in dit geval mogelijk is. Indien u na uw vaccinatie een papieren vaccinatiebewijs heeft gekregen, dan raden we u aan voorlopig hiermee te reizen. Als u geen papieren vaccinatiebewijs heeft gekregen, adviseren we u na te vragen bij uw Comunidad Autónoma of u deze alsnog kunt krijgen. Het is op dit moment niet mogelijk om met een Spaanse vaccinatie een DCC aan te maken via de Nederlandse CoronaCheck-app. De betrokken ministeries in Den Haag zijn op de hoogte van het probleem en werken aan een oplossing. Zodra we daar meer informatie over hebben, laten we dat uiteraard weten.

U heeft één vaccinatie in Nederland en één in Spanje ontvangen

Indien u zowel een vaccinatie in Nederland als in Spanje heeft ontvangen, raden we u aan bij uw Centro de Salud te verzoeken om uw Nederlandse vaccinatie bij te laten schrijven, zodat u een DCC kunt aanmaken. Dit kunt u doen aan de hand van:

 • Een Engelstalige print/screenshot van uw vaccinatie via MijnRIVM: https://mijn.rivm.nl/vaccinaties/login (u kunt als u bent ingelogd rechtsboven "English" kiezen).
 • We raden aan ook uw "Registratiekaart Coronavaccinatie" van het RIVM mee te nemen en indien u in het bezit bent van het gele vaccinatieboekje, waarin de Covid-vaccinatie is bijgeschreven, deze ook mee te nemen.

Meer informatie over het DCC in uw Comunidad Autónoma

Via deze link van het Spaanse Ministerio de Sanidad vindt u de link naar uw regio om een DCC aan te vragen. 

Hoe krijg ik een vaccinatie in Spanje?

Hoe worden Covid-vaccinaties in Spanje geregeld?

De bevoegdheid om uitvoering te geven aan het vaccinatieprogramma ligt bij de regionale overheden. Autonome regio’s zijn dus verantwoordelijk voor het opsporen en oproepen van alle in Spanje verblijvende mensen die niet geregistreerd zijn via het Spaanse sociale zekerheidssysteem. De manier waarop, en de snelheid waarmee dit wordt uitgevoerd verschilt per regio. Vooralsnog is het niet mogelijk een inenting tegen COVID te ontvangen bij een privéverzekeraar in Spanje. 

Wat moet u doen om in aanmerking te komen voor een vaccin? 

1. Nederlanders die permanent in Spanje wonen, verzekerd bij zijn de Spaanse Seguridad Social (en een tarjeta sanitaria hebben): Nederlanders die bekend zijn bij de Spaanse publieke zorg worden in de meeste gevallen opgeroepen voor een vaccinatie als hun leeftijdsgroep aan de beurt is en hoeven dus niets te doen. Indien u niet wordt opgeroepen, raden we u aan navraag te doen bij de regionale zorgautoriteit om te checken of uw contactgegevens nog kloppen. Ook kunt u in veel regio's zelf een afspraak proberen te maken.  

2. Nederlanders die permanent in Spanje wonen, maar geen toegang hebben tot de Spaanse Seguridad Social: u kunt via onderstaande procedure in uw regio proberen u te registreren. Indien dit niet lukt, adviseren we u ons te mailen via mad-sz@minbuza.nl.Ook als u zich wilt verzekeren voor reguliere zorg via het publieke Spaans zorgorgaan, INSS, maar wordt geweigerd omdat u geen inkomen heeft uit werk, pensioen of uitkering, dan kunt u ons mailen. Het Bureau Sociale Zaken kan in dat geval een certificaat voor u opstellen.

3. Nederlanders die tijdelijk in Spanje verblijven en beschikken over een DigiD en een burgerservicenummer (BSN): u kunt zich in Nederland laten vaccineren. Daarvoor kunt u via deze link een afspraak maken: https://coronatest.nl/ik-wil-me-laten-vaccineren/een-online-afspraak-maken

Stappen om in aanmerking te komen per autonome regio

Hieronder treft u een overzicht van de informatie die wij van de verschillende regiobesturen hebben ontvangen. 

LET OP: 

 • Onderstaande informatie is hoofdzakelijk bedoeld voor Nederlanders die niet bekend zijn bij de Spaanse zorg (mensen die geen tarjeta sanitaria hebben). 
 • Deze informatie is niet voor alle regio’s compleet, noch kunnen aan deze informatie rechten worden ontleend. Indien u verdere vragen heeft kunt u het beste contact opnemen met de gezondheidsautoriteit van uw regio.  

Informatie per regio

Andalusië

Aragón 

Asturias 

Balearen  

Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera 

 • Indien u geen tarjeta sanitaria heeft, kunt u bellen via een speciaal telefoonnummer: 97 121 1991  

Baskenland  

 • Indien u geen tarjeta sanitaria heeft kunt u mailen via:  VACUNACIONCOVID19.OSAKIDETZA@OSAKIDETZA.EUS 

 • U dient in uw mail de volgende gegevens verstrekken:  

  • Nombre y apellidos (naam en achternaam) 
  • Fecha de nacimiento (geboortedatum) 

  • Lugar de residencia dentro la Comunidad (woonplaats in Baskenland) 

  • Documento de identificación (tipo DNI, Pasaporte) (Nummer op identiteitsbewijs en type identiteitsbewijs) 

  • Teléfono móvil de contacto (mobiel telefoonnummer) .  

 • Na verstrekking van deze gegevens wordt een afspraak ingepland, conform de aangegeven voorrang van leeftijdsgroepen.  

Canarische eilanden 

Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, El Hierro, La Gomera, La Palma, Fuerteventura 

 • Indien u staat ingeschreven bij de gemeente (empadronado) maar geen tarjeta sanitaria heeft, kunt u uw contactgegevens doorgeven bij het centro de salud bij u in de buurt.  

Cantabrië  

 • We raden u aan zich te melden bij het dichtstbijzijnde centro de salud om na te vragen hoe u zich kunnen registreren.  

Castilla y León  

 • We raden u aan zich te melden bij het dichtstbijzijnde centro de salud om na te vragen hoe u zich kunnen registreren.  

Castilla - La Mancha  

Catalonië 

Extremadura  

 • We raden u aan zich te melden bij het dichtstbijzijnde centro de salud om na te vragen hoe u zich kunt registreren.  

Galicië  

 • We raden u aan zich te melden bij het dichtstbijzijnde centro de salud om na te vragen hoe u zich kunt registreren.  

Regio Madrid  

 • Privé verzekerden (“multualistas”) die geen tarjeta sanitaria hebben worden meegenomen in de vaccinatiestrategie van de regio Madrid.  

 • Mensen die desondanks geen oproep hebben ontvangen kunnen een afspraak maken via tel: 900 102 112. 

Murcia 

Navarra  

La Rioja  

 • We raden u aan zich te melden bij het dichtstbijzijnde centro de salud om na te vragen hoe u zich kunnen registreren.  

Regio Valencia (inclusief Costa Blanca) 

 • Indien u geen tarjeta sanitaria heeft (SIP kaart in de regio Valencia), kunt u deze aanvragen bij uw dichtstbijzijnde centro de salud.
 • Vervolgens kunt u zich aanmelden voor een vaccinatie via http://coronavirus.san.gva.es/es/web/vacunacion/inicio
 • Na registratie wordt u opgeroepen voor vaccinatie als uw leeftijdsgroep aan de beurt is.  

Ceuta  

 • U kunt zich opgeven door te bellen met de Servicio de Vacunación via: 956 511 427 

Melilla