Reizen naar Nederland

Voor reizen van Spanje naar Nederland gelden enkele regels. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de maatregelen die op uw situatie van toepassing zijn. In het algemeen geldt dat u bij aankomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine gaat. Er gelden uitzonderingen in bijzondere gevallen, zoals een terminale ziekte of het overlijden van een naast familielid. U mag de thuisquarantaine dan onderbreken. Voor meer informatie en de volledige lijst met uitzonderingen klik hier. We wijzen u erop dat niet-noodzakelijke reizen dringend worden ontraden. Mocht uw reis niet essentieel zijn, raden we u aan uw reis te heroverwegen. 

Reizen met de auto

In de meeste autonome regio’s gelden in- en uitreisbeperkingen. U kunt een afgesloten gebied verlaten om naar uw hoofdverblijf te reizen. Daarnaast is in heel Spanje een avondklok van kracht, waarvan de exacte tijdstippen verschillen per autonome regio. Gedurende deze uren mag u zich niet op de openbare weg bevinden. Kijk voor meer informatie over de precieze maatregelen per gebied onder Reizen binnen Spanje.

Bekijk daarnaast de reisadviezen voor Frankrijk en België.

Reizen per vliegtuig of boot

Dubbele testverplichting bij vliegreis naar Nederland

Sinds 23 januari moeten alle reizigers die vanuit hoogrisicogebied per vliegtuig of boot naar Nederland reizen twee negatieve COVID-testresultaten laten zien. Spanje is aangemerkt als hoogrisicogebied. Het gaat om een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst is afgenomen en een negatieve sneltest (antigeentest) die maximaal 4 uur voor vertrek is afgenomen. U kunt er ook voor kiezen om alleen een negatieve LAMP-test te tonen. Dan hoeft u geen sneltest (antigeen) en PCR-test te tonen. Wel is het zo dat de LAMP-test op weinig locaties in Spanje aangeboden wordt.

Klik hier voor meer informatie over de dubbele testverplichting.

Waar in Spanje kan ik mij laten testen?

Er zijn in heel Spanje private klinieken die (snel)testen aanbieden voor reizigers tegen een vergoeding. Sommige klinieken zijn 24 uur geopend. Klik hier voor een lijst met testlocaties in de buurt van luchthavens in Spanje. Deze lijst is nog niet compleet en wordt aangevuld. Staat uw luchthaven er niet tussen? Zoek voor een kliniek bij uw luchthaven in de buurt online: “prueba antígenos aeropuerto …”.

Ik vlieg vroeg in de ochtend of in het weekend, wat nu?

Als het niet lukt binnen 4 uur voor vetrek een test te doen raden we u aan uw reis te heroverwegen of om te boeken naar een ander tijdstip. Zonder negatieve testen wordt u geweigerd op uw vlucht. Er wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van testlocaties op Spaanse luchthavens. Het is nog niet bekend per wanneer deze operationeel zullen zijn.

Ik maak een strikt noodzakelijke reis en kan niet voldoen aan de testverplichting

Indien u niet aan de testverplichting kunt voldoen en daarom echt niet thuis kunt komen, of u reist vanwege een noodgeval, zoals ziekte of overlijden van een naast familielid, dan verzoeken we u een e-mail te sturen naar mad-ca@minbuza.nl. Wij kunnen dan kijken of er een oplossing is.  

Ik maak een overstap, wanneer laat ik mij testen?

Als u van Spanje naar Nederland reist met een overstap op een luchthaven in Spanje, dan mag u de sneltest vóór uw eerste vlucht afnemen, mits u het vliegveld tijdens de overstap niet verlaat. U mag de test ook in de buurt van het vliegveld waar u overstapt laten uitvoeren (bijvoorbeeld als testlocaties voor vertrek van uw eerste vlucht niet open zijn). Als u vanuit ander hoogrisicogebied via Spanje naar Nederland reist, laat u zich voorafgaand aan uw eerste vlucht testen. Indien u vanuit een veilig land via Spanje naar Nederland reist hoeft u zich niet te laten testen, mits u de luchthaven tijdens uw overstap niet verlaat.

LET OP

Een negatieve test is geen vervanging van de thuisquarantaine. Ook bij een negatieve test blijft u 10 dagen thuis. U kunt zich op de 5e dag na aankomst in Nederland opnieuw laten testen om de quarantaineduur te verkorten.