Vacatures en stages bij de ambassade in Slovenië

De Nederlandse ambassade in Ljubljana biedt Nederlandse masterstudenten de kans om zes maanden stage te lopen. Wij hebben elk jaar van 1 augustus tot 1 februari  één stageplaats beschikbaar.

Ben jij een enthousiaste teamspeler met een can do-mentaliteit? Ben je communicatief, flexibel, combineer je denken en doen, en heb je oog voor zowel de inhoud als voor het resultaat? Solliciteer dan naar onze stageplaats.

Onze stage is bedoeld om je een indruk te geven van ons werk én om je een kans te bieden op praktijkervaring in een diplomatieke/internationale werkomgeving. Verder krijg je een duidelijke leeropdracht; aan het einde van je stage moet je - begeleid - een korte rapportage over een relevant onderwerp aan 'Den Haag' kunnen schrijven. Dat onderwerp mag je in overleg zelf bepalen.

De werkomgeving

De Sloveense hoofdstad Ljubljana is een prettige en veilige stad van bijna 300.000 inwoners. Aan de universiteit in de stad studeren zeker 40.000 studenten. Ljubljana ligt centraal in het land en biedt makkelijk toegang tot de Alpen, de Adriatische kust en wijngebieden, maar ook tot omliggende landen zoals Italië, Kroatië en Oostenrijk.

Wereldwijd heeft Nederland ongeveer 140 diplomatieke vertegenwoordigingen. Binnen dat netwerk is de ambassade Ljubljana met zes medewerkers een kleine post. De ambassade komt op voor de belangen van Nederland, Nederlanders, Nederlandse bedrijven en Nederlandse organisaties in Slovenië.

De nadruk van ons werk ligt op EU-onderwerpen, politiek, economie, publieksdiplomatie en consulair werk. De werksfeer is ontspannen en wij staan open voor nieuwe initiatieven. Vanwege dat laatste streven we ook naar diversiteit in ons team. Onze stageplek is er een waar je wat leert, waar je meedoet en waar je er toe doet.

Het werk

 • Het bijdragen aan rapportages over actuele of relevante kwesties (EU; politiek; economie; anders).
 • Het (mede) bedenken en (helpen) organiseren van publieksdiplomatieke activiteiten.
 • Het zelfstandig bijwonen van en rapporteren over bijeenkomsten, seminars of conferenties.
 • Schrijven voor sociale media, nieuwsbrieven en dergelijke van de ambassade.

Het bovenstaande geeft slechts een indruk van de stageactiviteiten. En net als aan iedereen op een kleine ambassade kan aan de stagiair soms worden gevraagd om bij te springen bij lopende zaken of activiteiten. Kortom, wij verwachten dat je inhoud meebrengt en tegelijk operationeel bent.

Jouw profiel

 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
 • Je staat tijdens de hele stage als fulltime masterstudent ingeschreven bij een erkende universiteit.
 • Je bent volledig beschikbaar voor een stage van 26 aaneengesloten weken.
 • Je hebt een goede schrijf- en spreekvaardigheid, zowel in het Nederlands als in het Engels.
 • Je hebt affiniteit met EU, economie, bedrijfsleven, recht en communicatie.
 • Je volgt de actualiteit, weet wat nieuwswaardig is en kunt goed omgaan met sociale media.
 • Je bent communicatief en flexibel, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Je bent zelfstandig en initiatiefrijk, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Je hebt gevoel voor verantwoordelijkheid en bent klantgerichtheid, en je kunt daarvan voorbeelden geven.
 • Kennis van, ervaring in of affiniteit met Zuidoost- of Midden-Europa is een voordeel.

Voorwaarden & Vergoedingen

Voor de stage sluit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een contract met de stagiair. Ook je onderwijsinstelling moet dit tekenen. Buitenlandse Zaken stelt voorwaarden aan stagiairs, die je hier vindt.

Kandidaten die niet aan het profiel of de voorwaarden voldoen wijzen wij meteen af. Naar aanleiding van de sollicitaties kan de ambassade online informatie over kandidaten verzamelen die relevant is voor de stage.

Jij onderhoudt het contact met jouw universiteit over de stage. De ambassade doet dat niet en geeft zo nodig alleen een cijfer voor je stage aan je universiteit. De stageplek stelt een stagebegeleider beschikbaar. Deze stageadvertentie is deel van de stageovereenkomst.

Deadlines & Procedure

Wil je bij ons stage lopen? Reageer dan vóór 1 april.

Je sollicitatiebrief en je CV - allebei in het Nederlands - moet je mailen naar: lju@minbuza.nl. Let op: een goed geschreven, heldere en overtuigende brief is net zo belangrijk als een mooi CV.

Wij streven ernaar om je binnen veertien dagen na de sluitingsdatum duidelijkheid te geven over je geschiktheid voor deze stage. Met geschikte kandidaten houden wij selectiegesprekken per Skype.