Over ons

Met een toegewijd team van bijna dertig collega’s – zowel Nederlands als Rwandees – behartigen wij de belangen van het Koninkrijk der Nederlanden en haar burgers in Rwanda. We doen dit vanuit de hoofdstad Kigali.

Onze inzet

De Nederlandse ambassade in Kigali implementeert een omvangrijk bilateraal samenwerkingsprogramma binnen de sectoren Voedselzekerheid, Water en Rechtsorde. Gefinancierde projecten zijn onder andere gericht op ontwikkeling van de tuinbouw waardeketen, integraal waterbeheer, voedselzekerheid en vroege kindontwikkeling. Waar mogelijk worden innovatie- en investeringsfondsen ingezet om private sector ontwikkeling in Rwanda te stimuleren. Speciale nadruk hierbij ligt op agribusiness activiteiten. Nederlandse investeringen en financiële samenwerking vinden plaats in watervoorziening, landbouw, voedselverwerking, en energie sectoren.

Over Rwanda

Rwanda is, met bijna 12 miljoen inwoners op een grondgebied van slechts 27.000 km2, tweederde van Nederland, het dichtst bevolkte land van Afrika. Het hooggelegen land – variërend van 900 meter in het zuiden tot 4500 meter in het noordwesten - ontwikkelt zich snel sinds het dieptepunt van de genocide in 1994. Ondanks de snelle modernisering van het land, heeft het nog steeds een voornamelijk door landbouw gedreven economie. Ongeveer 80% van de inwoners verkrijgt zijn inkomen uit landbouw, waarbij koffie en thee de belangrijkste exportproducten zijn. Extreme armoede is in de afgelopen tien jaar gehalveerd, maar de cijfers vragen nog steeds om aandacht. Ondanks enige zorg over politieke en democratische ontwikkelingen, is het land relatief stabiel en veilig.