Het ambassadegebouw

Het gebouw van de Nederlandse ambassade te Warschau

In 1997 viel in Nederland het besluit de Nederlandse betrokkenheid bij de vernieuwingen in Polen en het bijzondere belang van Polen voor Nederland te onderstrepen met de bouw van een nieuw visitekaartje in Polen, een nieuwe ambassade. Op 1 oktober 2004 werd het gebouw geopend door de staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolai en zijn Poolse collega, Jarosław Pietras.

In de groene omgeving van het Łazienki Park presenteert Nederland zich met een uitgesproken eigentijdse ambassade, ontworpen door één van Nederlands meest toonaangevende architectenbureaus, Erick van Egeraat Associated Architects.

Voor het ontwerp heeft Van Egeraat zich laten inspireren door de 17e eeuwse Nederlandse bouwmeester Tylman van Gameren, die onder meer ‘het Paleis’ in Nieborów, ‘Branickich’ in Białystok en de Kerk van de heilige Kazimierz in Warschau heeft ontworpen.

Evenals de architectuur van Tylman van Gameren, kenmerkt de ambassade zich door relatieve eenvoud met oog voor detail en afwerking en de wijze waarop decoratie is aangebracht. Voorbeeld hiervan is de gegraveerde dubbele beglazing, aangebracht op de hoeken van het gebouw. Ook het creatief vormgegeven hek aan de straatkant van de ambassade is zowel om decoratie als afscheiding aangebracht.

Zowel binnen als buiten het gebouw zijn veelal dezelfde materialen gebruikt. Glas, beton en hout zijn de hoofdbestanddelen en door ingenieus gebruik van soortgelijk materiaal op de vloeren binnen en als bestrating buiten, lijkt het gebouw zich van binnen naar buiten toe uit te strekken.

Typerend in het interieur is het terugkerend ‘ritme’, de cadans van deuren, trappen en pilaren. Door een voortdurende afwisseling in maatvoering weet het gebouw zijn speelsheid te bewaren. Het vernuftige toepassen van de mogelijkheden van wisseling tussen daglicht en zonlicht geeft het gebouw een bijzonder warme uitstraling.

Verder kenmerkt het gebouw zich door transparantie, symbool voor de door de Nederlandse overheid nagestreefde toegankelijkheid. Om deze toegankelijkheid te onderstrepen ontvangt de ambassade met regelmaat groepen voor een rondleiding, die op aanvraag door de culturele afdeling van de ambassade worden verzorgd.

Dat het gebouw instemming kon vinden onder het Poolse publiek bleek in 2005 toen het de eerste prijs kreeg in de 6e editie van de prestigieuze architectuurwedstrijd “Zycie w architekturze” (leven met architectuur), uitgeschreven door het toonaangevende architectuurblad “Architektura-Murator”.

Het winnen van deze prijs heeft niet alleen bijgedragen aan een positief beeld van Nederland in Polen, maar zeker ook aan een levendige belangstelling in Polen voor Nederlandse architectuur en vormgeving. Aldus kan de prijs gezien worden als teken van waardering voor het eigenzinnige gezicht van Nederland in Polen.