Werken in Noorwegen

Wel of geen visum of werkvergunning nodig?

U heeft als Nederlander geen visum of werkvergunning nodig als u in een ander EU-land werkt. In de overige Europese landen is dit wel verplicht, maar over het algemeen gemakkelijk te regelen. Voor landen buiten Europa kan een aanvraag veel tijd kosten en ingewikkeld of duur zijn.

Visum of werkvergunning aanvragen

Informatie over werkvergunning en visumaanvraag krijgt u bij de ambassade of het consulaat van uw bestemmingsland. Contactgegevens van de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging (meestal in Den Haag of Brussel) vindt u op rijksoverheid.nl.

Werkloos, ziek of arbeidsongeschikt in het buitenland

Op uwv.nl leest u wat de gevolgen zijn wanneer u in het buitenland werkloos, ziek of arbeidsongeschikt raakt.

Werken in dit land of gebied

Emigreren naar Noorwegen

Als u plannen heeft om te emigreren naar Noorwegen dan kan onderstaande informatie u op weg helpen.

Als Nederlander (EU burger) kunt u 3 maanden in Noorwegen verblijven zonder zich te hoeven registreren. Bent u van plan langer dan 3 maanden te blijven, dan dient u zich online te registreren en kunnen aantonen dat u werk heeft. Meer informatie vindt u op de website New in Norway over verblijfsvergunningen (informatie in het Engels).

De Noorse ambassade in Den Haag

De Noorse ambassade in Den Haag geeft praktische informatie over de documenten en formulieren die u nodig heeft om te emigreren naar Noorwegen. Dit is dan ook uw eerste aanspreekpunt bij vragen over emigratie.

De Noorse ambassade

Eisenhowerlaan 77J
NL-2517 KK Den Haag
Tel: +31 70 311 76 11
E-mail: emb.hague@mfa.no
Website: Noorse Ambassade in Nederland (informatie in het Engels)

Links

Hieronder volgen een aantal Noorse websites met informatie voor mensen die naar Noorwegen willen verhuizen:

  • New in Norway; deze website biedt informatie van de Noorse overheid aan mensen die naar Noorwegen willen emigreren (informatie in het Engels).
  • Placement; Placement is een commercieel bureau dat zich heeft gespecialiseerd in ondersteuning en informatie bij emigratie vanuit Nederland naar Noorwegen en Zweden.
  • Noors Immigratiekantoor; hier vindt u meer informatie over emigreren naar Noorwegen van het Noorse Immigratiekantoor (informatie in het Engels).
  • Noorse douane: voor de import van goederen tijdens de emigratie vindt u informatie op de website van de Noorse douane (informatie in het Engels).