Reisadvies Noorwegen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 28-07-2021 | Nog steeds geldig op: 29-07-2021

De kleurcode voor Noorwegen is groen. Maar let op, er zijn inreisbeperkingen. Lees in het reisadvies wat dit voor u betekent.

Heenreis naar Noorwegen

 • Noorwegen heeft hele strenge toelatingseisen. U mag alleen naar Noorwegen reizen als:
 • U in Noorwegen woont of (ook) de Noorse nationaliteit heeft, of;
 • U op bezoek gaat bij familie (ouders, grootouders, kinderen of kleinkinderen) in Noorwegen, of;
 • U studeert in Noorwegen, of;
 • U volledig gevaccineerd bent en u uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) kunt laten zien, of; 
 • U heeft de afgelopen 6 maanden covid gehad en u kunt dit bewijzen met uw coronabewijs.
 • Lees verder in de rubriek ‘Coronavirus’. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden, wanneer Noorwegen u als volledig of gedeeltelijk gevaccineerd ziet en wat de regels zijn en informatie over de uitzonderingen.

Mag u reizen en bent u volledig gevaccineerd?

 • Heeft u langer dan 1 week geleden uw 2e vaccinatie gekregen? Dan geldt u als volledig gevaccineerd. 
 • Bent u langer dan 3 weken geleden gevaccineerd met het Janssen-vaccin? Dan geldt u als volledig gevaccineerd. 
 • Ziet Noorwegen u als volledig gevaccineerd? Dan mag u met uw coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) naar Noorwegen reizen. U hoeft zich dan niet te registreren, te laten testen of in quarantaine.

Inreismaatregelen voor kinderen

 • Minderjarige kinderen mogen meereizen als de ouders volledig gevaccineerd zijn. Als de minderjarige kinderen niet (volledig) gevaccineerd zijn dan moeten zij binnen 72 uur voor aankomst worden geregistreerd. Minderjarigen boven de 12 jaar moeten een negatieve antigeentest laten zien die niet ouder is dan 24 uur voor aankomst in Noorwegen. Alle kinderen zullen na aankomst in Noorwegen worden getest. Kinderen onder de 12 jaar die absoluut niet getest kunnen/willen worden hoeven niet getest te worden bij aankomst maar moeten dan 10 dagen in quarantaine blijven. Kinderen van 12 t/m 17 jaar die niet getest willen/kunnen worden mogen het land niet in. Alle niet (volledig) gevaccineerde minderjarigen moeten 10 dagen in quarantaine. De kinderen die zich bij binnenkomst hebben laten testen kunnen zich na 3 dagen opnieuw laten testen. Als ook die uitslag negatief is, kan de minderjarige stoppen met de quarantaine en hoeft deze niet de 10 dagen vol te maken.

Mag u reizen en bent u niet volledig gevaccineerd?

 • Heeft u langer dan 3 weken geleden uw 1e vaccinatie gekregen? Dan geldt u als gedeeltelijk gevaccineerd en mag u het land niet in als u niet onder een van de uitzonderingen valt. Valt u onder een van de uitzonderingen? Dan moet u zich registreren voor aankomst in Noorwegen en een negatieve test laten zien (PCR- of antigeentest).
 • U moet in quarantaine voor een periode van 10 dagen. Hiervan moet u de eerste 3 dagen in een door de Noorse overheid toegewezen hotel doorbrengen. Na een negatieve PCR-test op dag 4 is het in principe mogelijk om uw quarantaine in een toepasselijke locatie (hotel of huisje) af te maken. U moet zich op dag 7 opnieuw laten testen en als deze test negatief is dan kunt u stoppen met de quarantaine.
 • Woont u in Noorwegen en bent u al 1x gevaccineerd? Dan hoeft u niet in het quarantainehotel en mag u de quarantaine thuis uitzitten. Na een test op dag 3 kunt u stoppen met quarantaine als de test negatief is.

Inreismaatregelen voor kinderen

 • Minderjarigen hoeven niet in een quarantaine hotel maar kunnen op een toepasselijke locatie (hotel of huisje) de quarantainetijd doorbrengen.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden maar moeten dan wel de volledige 10 dagen in quarantaine blijven. Laten kinderen onder de 12 jaar zich wel testen dan kunnen ze door nog een keer een test te doen op dag 3 stoppen met de quarantaine als ook die uitslag negatief is.

Terugreis naar Nederland

 • U hoeft geen coronabewijs te laten zien.
 • U hoeft niet in quarantaine.
 • Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als u gevaccineerd bent.

Meer informatie

 • Lees het volledige reisadvies van Noorwegen.
 • Meer informatie over de in Noorwegen en Nederland geldende (reis)maatregelen vindt u in de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.
Kaart bij reisadvies Noorwegen
Download 'Kaart bij reisadvies Noorwegen' (PDF, 836 kB)

Coronavirus

Inreisbeperkingen

Langzaam is Noorwegen weer aan het openen.
Noorwegen heeft alle landen in Europa een groene of een rode kleur gegeven. Nederland is op dit moment donkerrood. Dit betekent dat Nederland voor Noorwegen zeer hoogrisicogebied is.
Op de website van de Noorse regering kunt u meer informatie hierover lezen.
Mensen die in een groen land wonen of daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, mogen naar Noorwegen reizen.

Uitzonderingen

Mensen die wonen in een (donker)rood of oranje land of daar de afgelopen 10 dagen hebben verbleven, mogen niet naar Noorwegen reizen tenzij ze onder de uitzonderingen vallen. Nederland is op dit moment donkerrood. Informatie over welke mensen vallen onder de Noorse uitzonderingen  kunt u lezen op de site van de UDI (informatie in het Engels). Let op: als u onder de uitzonderingen valt, moet u hiervan bewijs kunnen overleggen.

Mensen mogen vanuit Europa (onafhankelijk van de kleur van het land), die met het coronabewijs (Digitale Corona Certificaat - DCC) kunnen aantonen dat ze beschermd zijn tegen het coronavirus, weer naar Noorwegen reizen.

Met beschermd tegen coronavirus wordt bedoeld:

 • U heeft de afgelopen 6 maanden corona gehad en dit is te bewijzen met een coronabewijs; of
 • U bent volledig gevaccineerd.

Met volledig gevaccineerd wordt bedoeld:

 • Mensen die 2 doses hebben ontvangen met ingang 1 week na ontvangst 2e dosis
 • Mensen die 1 dosis van het Janssen vaccin hebben ontvangen, met ingang 3 weken na vaccinatie
 • Mensen die minder dan 6 maanden geleden Covid-19 hebben gehad en minst 1 week geleden zijn gevaccineerd, 3 weken na laatste positieve test.
 • Mensen die hun 1e dosis van een vaccin hebben gehad en minimaal 3 weken daarna positief testen voor Corona. Je bent dan beschermd nadat je klaar bent met de quarantaine.

Let op: het EU DCC is het enige bewijs dat geaccepteerd wordt, je kan geen ander bewijs van vaccinatie tonen, een ander bewijs wordt niet geaccepteerd.

Mensen die het land in mogen omdat ze “beschermd” zijn EN dit met de EU DCC kunnen bewijzen (of met een Noors vaccinatiebewijs):

 • Hoeven zich niet vooraf digitaal te registreren.
 • Hebben geen negatieve test nodig die gedaan is binnen 24 uur voor aankomst.
 • Hoeven geen test te doen bij aankomst in Noorwegen.
 • Hoeven niet in quarantaine.
 • Minderjarige kinderen mogen meereizen als de ouders volledig gevaccineerd zijn. Als de minderjarige kinderen niet (volledig) gevaccineerd zijn dan moeten zij binnen 72 uur voor aankomst worden geregistreerd. Minderjarigen boven de 12 jaar moeten een negatieve antigeen- of PCR-test laten zien die niet ouder is dan 24 uur voor aankomst in Noorwegen. Alle kinderen zullen na aankomst in Noorwegen worden getest. Als een kind van jonger dan 12 jaar absoluut niet getest kan/wil worden dan hoeft dit ook niet maar dan moet het kind de volledige 10 dagen in quarantaine. Een kind van 12 t/m 17 jaar wat absoluut niet getest kan/wil worden mag het land niet in. Niet (volledig) gevaccineerde minderjarigen moeten 10 dagen in quarantaine. Na 3 dagen kan het kind zich opnieuw laten testen (als er ook een test bij aankomst is gedaan). Als de uitslag negatief is, kan de minderjarige eerder uit quarantaine.

Mensen die het land binnen mogen vanuit een “rood” land omdat ze onder een van de andere uitzonderingen vallen maar nog niet volledig gevaccineerd zijn moeten:

 • Zich van tevoren digitaal registreren.
 • Een negatieve testuitslag meenemen die binnen 24 uur voor aankomst is afgenomen.
 • Zich bij aankomst opnieuw laten testen.
 • In quarantaine voor 10 dagen, waarvan in ieder geval de eerste 3 dagen in een door de Noorse overheid toegewezen quarantaine hotel. U kunt na een negatieve PCR-test op dag 3 de rest van uw quarantaine doorbrengen in een op een geschikte locatie (hotel of huisje). Na een test op dag 7 mag u stoppen met de quarantaine als ook deze test negatief is.

Mensen die in Noorwegen wonen en pas 1 keer gevaccineerd zijn hoeven niet in het quarantainehotel maar mogen de quarantaine in hun eigen huis uitzitten. Als ze een test doen op dag 3 dan kunnen ze stoppen met quarantaine als ook deze test negatief is.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden maar moeten dan wel 10 dagen in quarantaine blijven na aankomst in Noorwegen. Door een kind te testen bij binnenkomst en opnieuw op dag 3 kan de quarantaine periode verkort worden.

Reis alleen naar Noorwegen als uw reis onder de Noorse uitzonderingen valt of als u beschermd bent tegen Corona en dit met het DCC kunt aantonen. Noorwegen heeft strenge inreismaatregelen en “onbeschermde” toeristen uit Nederland zijn niet welkom. Lees meer op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

Lees meer over de test- en quarantaineverplichting eventuele uitzonderingen en de omschrijving van noodzakelijke reizen op de website van de Noorse overheid.

Informatie over wie Noorwegen op dit moment in mogen reizen is te vinden op de website van de Noorse immigratiedienst.

Studenten

Alleen studenten die al in Noorwegen begonnen zijn met hun studie mogen naar Noorwegen reizen. Degene die nog niet begonnen zijn met studeren in Noorwegen moeten wachten tot 1 augustus 2021 om het land in te komen.

Grenzen

Als u symptomen heeft die op corona lijken of u heeft corona dan mag u Noorwegen niet in. U kunt bij de grens of op het vliegveld gecontroleerd worden op symptomen, bijvoorbeeld door warmtecamera’s of thermometer ’pistolen’. Er zijn grenscontroles bij alle grenzen van Noorwegen.

Maatregelen coronavirus (COVID-19) Noorwegen

Er zijn maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in Noorwegen onder controle te krijgen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website van het Noorse Instituut voor Nationale Gezondheid en op de website van de Noorse overheid (informatie in het Engels).

In verschillende regio’s in Noorwegen is de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus ontdekt. Hier zijn strengere maatregelen. Lees er meer over op de website van de Noorse overheid.

Er kunnen in Noorwegen andere regels gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter afstand in winkels. Het dragen van een mondkapje is verplicht in Oslo en andere gebieden. U kunt deze informatie ook vragen aan uw reisorganisatie of bij de plaats waar u gaat verblijven (bijvoorbeeld bij uw hotel, camping of Bed and Breakfast). Verder  kunt u informeren bij de plaatselijke VVV. 

Klachten of symptomen coronavirus?

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Testlocaties in Noorwegen

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Noorwegen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Als u uit Noorwegen terug naar Nederland reist, hoeft u niet in thuisquarantaine en hoeft u ook geen negatieve PCR-test of coronabewijs te laten zien.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt. 

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Noorwegen vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Noorwegen bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Reischecklist Noorwegen

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Noorwegen favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Noorwegen is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.

 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.

 • Voor Noorwegen heeft u geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen identiteitsbewijs nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Noorwegen een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Noorwegen. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Corona maatregelen 

 • Er kunnen in Noorwegen andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over de openstelling van restaurants, musea, attracties et cetera. In Noorwegen is het advies om 1 meter afstand te houden en 2 meter in winkels en publieke gebouwen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht maar wel gebruikelijk in winkels, in publieke gebouwen en in het openbaar vervoer in Oslo.

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens.
 • Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Noorwegen. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Algemeen

In Noorwegen zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.

Voor de risico’s van reizen naar Spitsbergen (Svalbard) kunt u het Nederlandse reisadvies voor Spitsbergen lezen.

Terrorisme

Wees u bewust van het wereldwijde risico op terroristische aanslagen. Ook in Europa is er sprake van een reële terrorismedreiging. Blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen.

In de gemeente Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, is op 10 augustus 2019 een terroristische aanslag gepleegd op een moskee. Hierbij is een gewonden gevallen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

In de Noorse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Meer informatie over lawinegevaar kunt u vinden op de website van de European Avalanche Warning Service (informatie in het Engels).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Noorwegen en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Airtransport Association (IATA)  (informatie in het Engels).

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Noorwegen op de website van de ANWB.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Noorwegen en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Algemene alarmnummer (politie): 112
 • Ambulance: 113
 • Brandweer: 110

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Oslo

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Oslo.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven