Junibrief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië

Op 29 juni 2021 verstuurde de Nederlandse ambassade in Peking de onderstaande brief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië. 

Beste Nederlanders in Mongolië,

In mijn vorige brief heb ik u geïnformeerd over de recente ontwikkelingen in het Mongoolse vaccinatieprogramma. Ik wil u met deze brief graag op de hoogte stellen van de recente ontwikkelingen met betrekking tot reizen naar Nederland en vaccins voor Nederlanders in het buitenland.  

Ten eerste is half mei bekendgemaakt dat het kabinet heeft besloten om een aantal uitzonderingscategorieën op het EU-inreisverbod te verruimen. Het gaat onder andere om een uitbreiding van familieleden en lange afstandsgeliefden. Tevens is besloten het quotum voor zakenreizigers te verhogen.

Ten tweede is op 1 juni de Nederlandse quarantaineverplichting in werking getreden. Voor reizigers uit Mongolië geldt een dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst omdat Mongolië is aangemerkt als een hoog risicogebied.

Per 1 juli gaat het EU-Digital COVID Certificate (DCC) van start in EU en EFTA landen. In Nederland zal het vanaf 1 juli mogelijk zijn om een DCC te genereren via de CoronaCheck-app. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand recent negatief getest is op corona, gevaccineerd is tegen corona met een EMA-goedgekeurd vaccin of de afgelopen 6 maanden hersteld is van een coronabesmetting. Voor meer informatie zie de Coronacheck website van de Rijksoverheid.

Tevens zal op 1 juli het EU-inreisverbod verder worden verruimd waardoor onder andere volledig gevaccineerde reizigers niet meer onder het verbod vallen. Raadpleeg de website met inreisvoorwaarden voor Nederland voor de verdere informatie.

Zoals u misschien al heeft gelezen kunnen Nederlanders die niet in Nederland wonen, maar beschikken over een BSN en tijdelijk in Nederland zijn, in Nederland worden gevaccineerd. Bent u in het bezit van een BSN en een DigiD en bent u ouder dan 18 jaar, dan kunt u zich aanmelden voor een vaccinatie via www.coronatest.nl. Let op: door een technische complicatie is deze registratiewebsite op dit moment alleen bereikbaar met gebruik van een VPN (instelling Nederland). Hieraan wordt gewerkt.

Als u en de uwen van plan zijn om naar Nederland af te reizen deze zomer, raad ik u aan in goed contact te blijven met de ambassade van Mongolië in Brussel. Ik hoop van harte dat u de mogelijkheid heeft om uw familie en vrienden weer te zien. Ik wil u graag meegeven dat hoewel in Nederland en de EU COVID op zijn retour lijkt en de COVID-maatregelen aan het versoepelen zijn, de COVID-situatie in Mongolië aan het verslechteren is.

Om goed op de hoogte te blijven raden we u aan regelmatig het reisadvies te checken. Uiteraard kunt u altijd een beroep doen op de ambassade als u vragen heeft. We zijn onder meer te bereiken via PEK-CA@minbuza.nl. Wij staan voor u klaar.

Ik wens u een fijne zomer, zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Met vriendelijke groet,

Wim Geerts

Ambassadeur