Fietstours: MikeBikes

MikeBikes verzorgt georganiseerde fietstochten door wereldstad Kuala Lumpur (Maleisië). Oprichter Mike Janssen ontdekte min of meer bij toeval het potentieel voor MikeBikes toen hij zelf met zijn gezin op vakantie was in Maleisië.

Waarom koos MikeBikes voor Maleisië?

“Kuala Lumpur is een van de meest fascinerende steden in Azië. Het idee om daar iets te doen met fietsen ontstond eigenlijk bij toeval. Tijdens een reis met ons gezin door Maleisië ontmoette ik de toenmalige minister voor Toerisme. Daaruit is een vriendschap voor het leven ontstaan. Hij bracht me op het idee om het typisch Nederlandse fietsen te koppelen aan het toeristisch verkennen van de Kuala Lumpur. Dat werd MikeBikes.

Wij zijn een bedrijf dat werkt met een ethische doelstelling: we willen dat onze opbrengst weer terechtkomt bij de lokale bevolking. Dit doen we door zo veel mogelijk lokale mensen in te zetten. We werken samen met lokale gidsen, lokale restaurantjes en lokale fietsbedrijfjes. Zo willen we bijdragen aan een schonere en leefbaardere stad.”

Wat moet je echt regelen als je wilt ondernemen of je bedrijf wilt vestigen in Maleisië?

“Goede contacten, all the way down from the top. In ons geval kwam dit dus op een totaal andere manier tot stand dan via netwerken. Uiteindelijk heb ik zelfs op uitnodiging mijn verhaal gedaan in het Maleisische parlement. De minister wilde laten zien wat buitenlandse ondernemers kunnen brengen aan vernieuwing, ondernemingszin en duurzaamheid.”

Welke papieren heb je nodig om zaken te doen in Maleisië?

“Ik zou beginnen met een stempel te kopen. Maakt niet uit wat het is, vinden ze daar leuk. Maleisië kent een mega-papierwinkel. Wil je een uithangbord aan de gevel, of stoeltjes voor je deur, je hebt echt overal een formulier voor. Daar heb je dan je Maleisische ‘company secretary’ voor om jou te helpen. Want zie je, meestal is de eerste pagina van het in te vullen document in het Engels en zijn de overige 19 in het Maleisisch. Zo’n functionaris werkt bij een Maleisisch bedrijf dat gespecialiseerd is in dat soort diensten.”

Wat moet je absoluut niet doen in Maleisië of juist wel?

“Je komt verder als je respect toont voor de cultuur van het land waarin je zaken doet. Een moslimvrouw bijvoorbeeld alleen een hand geven als zij die als eerste uitsteekt. MikeBikes rust op waarden als transparantie, eerlijkheid, vertrouwen – en dat zijn natuurlijk interessante haakjes voor een boeiend gesprek.”

Wat viel of valt er tegen of mee aan het ondernemen in Maleisië?

“De snelheid van handelen en werken is hier anders dan in Nederland. Als je zo’n document invult, dan vergeet je altijd wel iets. Die formaliteiten – waarschijnlijk een erfenis uit de Britse structuur van de bestuurslaag – eisen veel tijd op.”

Krijgt u wel eens assistentie van de Nederlandse ambassade?

“Jazeker! Als de ambassadeur ergens een speech gaf, dan zei ze ‘zet maar één van je fietsen op het podium, dan vertel ik daar ook wat over’. Ook werd MikeBikes meegenomen in de recente handelsmissie. En de ambassade hielp ons vorig jaar met de promotie tijdens het Melaka Cycling Event. Ik kan niets anders zeggen, dan dat alle opeenvolgende ambassadeurs enorm meedenken met het Nederlandse bedrijfsleven en dat zij op gezette tijden dat steuntje in rug geven.”