Hulp bij crisis in Libanon

In Libanon kan de veiligheidssituatie plotseling en in snel tempo verslechteren. Dit kan gevolgen hebben voor uw veiligheid en mobiliteit. Lees het reisadvies voor meer informatie over mogelijke gevolgen in geval van politieke onrust in Libanon.

Belang van registratie bij de ambassade

Als u zich registreert voor de 24/7 BZ Informatieservice ontvangt u updates van het reisadvies. In geval van crisis stuurt de ambassade u veiligheidsberichten.

Advies tijdens crisis

In geval van een crisis stuurt de ambassade veiligheidsberichten naar geregistreerde Nederlanders. De ambassade vervangt niet de media dus het is belangrijk dat u zelf het lokale nieuws volgt.

Het advies van de ambassade kan zijn om bepaalde plaatsen of gebieden te vermijden of om zoveel mogelijk in huis te blijven. Als de veiligheidssituatie verslechtert kan de ambassade het advies geven om Libanon te verlaten. U moet dan zelf transport naar de grens of vliegveld regelen. De ambassade kan niet helpen met het boeken van een vliegticket.

Als Nederlanders niet meer zelf kunnen vertrekken bekijkt de ambassade met het ministerie van Buitenlandse Zaken of het mogelijk is om gezamenlijk vertrek te organiseren. De ambassade werkt dan samen met andere Europese landen.

Communicatie in tijd van crisis

Als het internet en mobiele telefoonverkeer niet meer werken maakt de ambassade gebruik van Nederlandse contactpersonen om u te informeren. Per regio is een Nederlandse contactpersoon beschikbaar die apparatuur heeft om altijd met de ambassade te kunnen blijven communiceren.

Als u zelf tijdens een crisis slecht bereikbaar bent kunt u uw familie in Nederland op de hoogte stellen via de website van het Nederlandse Rode Kruis. 

Voorbereidingen die u zelf kunt treffen

Zorg dat u en uw gezinsleden altijd over een geldig paspoort te beschikken. Als u tijdens een crisis een paspoort moet aanvragen loopt u het risico dat u uw vertrek vertraagt.

Zorg dat u thuis de volgende zaken heeft klaarliggen voor als u in haast moet vertrekken:

  • belangrijke documenten (paspoort, identiteitskaart, verblijfsvergunning, rijbewijs, eigendomsbewijzen, bankpassen, diploma’s, verzekeringspolissen, inentingsboekjes, adresboek etc.)
  • contant geld (in kleine coupons)
  • PUK code van uw mobiele telefoon
  • EHBO-kit, basismedicijnen, eigen medicamenten
  • Voorraad voedsel en drinkwater, enig onbreekbaar bestek en bekers
  • Voorraad kleding,  deken(s)
  • Basisgereedschap, zaklamp, batterijen
  • Draagbare radio (en voldoende batterijen)
  • Reservebrandstof voor uw auto