Adoptie kind uit Kenia

Om een kind uit Kenia te adopteren, moet u voldoen aan meerdere voorwaarden.

Sinds 8 februari 2021 is de adoptie van kinderen uit het buitenland stopgezet. Het is nog niet bekend hoe lang de stopzetting gaat duren. Heeft u al beginseltoestemming? Dan kunt u na een extra toets de adoptieprocedure nog afronden. Nieuwe adoptieaanvragen worden voorlopig niet in behandeling genomen. Op Rijksoverheid.nl leest u meer over de stopzetting van internationale adopties.

Adoptie buitenlands kind

Bij adoptie neemt u de opvoeding en de dagelijkse zorg van het adoptiekind over van de biologische ouders. Om te starten met een adoptieprocedure heeft u een beginseltoestemming nodig. De Nederlandse overheid kijkt dan of u geschikt bent om een buitenlands kind te adopteren.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer informatie over adoptie van een buitenlands kind.

De Nederlandse ambassade speelt geen rol bij een adoptie. Wel biedt een aantal ambassades extra informatie. Bijvoorbeeld over hoe u een kind kunt adopteren als u in het buitenland woont.

Adoptie van een kind uit dit land of gebied

In december 2014 is door de Keniaanse overheid een moratorium ingesteld op interlandelijke adopties (= adoptie door buitenlanders van een Keniaans kind waarna het kind in het land gaat wonen van de adoptief ouders). De advocatenorde in Kenia is van mening dat dit moratorium onwettig is, en heeft hierover een rechtszaak aangespannen tegen de Keniaanse overheid. Deze rechtszaak loopt nog steeds.