Tips voor zakendoen in Israël

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Israël.

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. De meeste Israëliërs spreken Engels, maar ook andere talen zoals Frans, Russisch en Spaans.

Zakelijke bijeenkomsten

Besprekingen zijn meestal doelgericht en worden op een open en informele manier gehouden. Men gebruikt alle technologische middelen. Afspraken worden steeds bevestigd. U kunt beter niet over politieke zaken zoals de Palestijnse kwestie beginnen, dat ligt gevoelig.

Communicatie

Israëli zijn informeel en ze spreken meestal op basis van de voornaam. Kritiek wordt op een openlijke manier besproken.

Hiërarchie

In Israël is hiërarchie zeer beperkt. In het moderne bedrijfsleven is er weinig onderscheid tussen de leiding en de gewone werknemer.

Eten en drinken

Ongeveer 63% van de Israëliërs houden zich min of meer aan de joodse religieuze voorschriften (koosjer). Onder meer het eten van varkensvlees en zeevruchten is niet toegestaan. Hou daarmee rekening bij het geven van een relatiegeschenk of als u een relatie uitnodigt voor een diner.

Zakelijke gebruiken

  • De werkweek loopt van zondag tot donderdag. Op de shabbat - van vrijdagavond zonsondergang tot zaterdagavond zonsondergang – kunt u beter niemand thuis benaderen voor zaken, tenzij uw zakenrelatie anders aangeeft. Er rijden geen treinen of bussen op shabbat. Dit geldt ook voor Joodse feestdagen.
  • Zakenmensen kleden zich in het algemeen informeel, al wordt het dragen van een net pak met das voor mannen steeds gebruikelijker. Een overhemd met korte mouwen, zonder das, is vrijwel algemeen geaccepteerd.

Bron: RVO.nl