Jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in vogelvlucht

Mensenhandel, MH17, onderwijs, seksuele rechten voor vrouwen en meisjes, klimaatverandering. Dat is een greep uit de grote hoeveelheid onderwerpen die afgelopen week de revue passeerden tijdens de 73e Algemene Vergadering van de VN. De vergadering vond plaats van 24 tot en met 28 september 2018. Onder meer minister-president Rutte, ministers Blok, Kaag en Bijleveld, en de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten reisden af naar New York.

Ieder volgde daar een eigen tjokvol programma. Naast thematische sessies bood de week ook gelegenheid collega’s van over de hele wereld te spreken. Én om extra aandacht te vragen voor onze prioriteiten in de Veiligheidsraad, waar we dit jaar lid van zijn.

Minister-presidenten Wever-Croes van Aruba en Marlin-Romeo van Sint Maarten fietsen voor het klimaat.

Minister-presidenten Wever-Croes van Aruba en Marlin-Romeo van Sint Maarten fietsen voor het klimaat

Enkele hoogtepunten uit deze week

  • Nederland organiseerde samen met Libië en Niger een internationale conferentie over het tegengaan van mensenhandel op migratieroutes, een vervolg op de sancties die de VN-Veiligheidsraad in juni – op Nederlands initiatief - instelde tegen zes mensenhandelaren. Minister Blok kondigde aan dat Nederland de strijd voortzet en uitbreidt, en vertelde hierover op CNN.
  • Om jongeren in ontwikkelingslanden perspectief te bieden op een baan en een inkomen, - of, voor jonge meisjes, om kindhuwelijken te voorkomen – gaat Nederland fors in onderwijs investeren. Minister Kaag kondigde aan dat Nederland hier de komende vijf jaar 100 miljoen euro voor vrijmaakt.
  • Als lid van de VN-Veiligheidsraad schoof Nederland aan bij belangrijke debatten over massavernietigingswapens (Rutte) en Noord-Korea (Blok). Buiten de Veiligheidsraad vroegen de bewindslieden in tal van bijeenkomsten volop aandacht voor onze prioriteiten, zoals het aanpakken van grondoorzaken van conflicten – waaronder honger. Maar ook het tegengaan van straffeloosheid.
  • Tot slot kwamen onze bewindslieden en met hen vele andere VN-delegaties, ook letterlijk in actie. Met de hashtag #MakeYourMiles werd er de hele week gefietst om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De premiers van Aruba en Sint Maarten, twee kleine eilandstaten, onderstreepten specifiek het belang van het vergroten van de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering.