Rijbewijs verlengen in Frankrijk?

Woont u in Frankrijk en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer in Nederland verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Frans rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Frans rijbewijs bij de Préfecture de Police van Parijs (als u in Parijs woont - 75) of bij de Préfecture de Police in Nantes (als u in een ander departement dan 75 woont).

Vanaf 3 maart 2020 kunt u uw Nederlandse rijbwijs online omzetten naar een Frans rijbewijs. Op de website van de Franse overheid leest u hier meer over.

Voor het aanvragen van een Frans rijbewijs heeft u een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring is in het Engels.

Meer informatie

Lees meer over de procedure voor het aanvragen van een Frans rijbewijs op de website van de CERT.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs verlopen, kwijt of gestolen? Dan moet u een Frans rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de Préfecture de Police van Parijs (als u in Parijs woont - 75), of bij de Préfecture de Police in Nantes (als u in een ander departement dan 75 woont). In geval van verlies of diefstal kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75kb) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.

Is uw Nederlandse rijbewijs ingenomen in Frankrijk?

Is uw Nederlandse rijbewijs tijdens uw verblijf in Frankrijk ingenomen door de Franse autoriteiten als gevolg van een verkeersovertreding? De procedure is dan als volgt:

Wanneer de Franse autoriteiten een rijbewijs innemen, wordt deze doorgaans naar de ambassade gestuurd. Ongeveer eenmaal per maand zendt de ambassade het pakket rijbewijzen naar de RDW. De RDW is vervolgens verantwoordelijk voor de communicatie met de houder en het retourneren van het rijbewijs aan de houder.

Afhankelijk van wanneer uw rijbewijs door de Franse autoriteiten aan de ambassade toegestuurd wordt en wanneer de eerstvolgende zending naar Nederland vertrekt, kan de hele restitutieprocedure 6 tot 8 weken duren. De ambassade heeft geen invloed op dit proces en fungeert slechts als doorgeefluik bij het versturen van de documenten.