Nederlands-Franse culturele relaties

Frankrijk als cultureel centrum

Parijs is een belangrijk cultureel centrum in de wereld. Frankrijk is belangrijk voor de creatieve industrie, denk aan architectuur, fotografie, film en literatuur.

Voor architectenbureaus is Frankrijk een van de belangrijkste buitenlandmarkten. Frankrijk in een mondiaal centrum voor fotografie en heeft in Cannes een van de belangrijkste filmmarkten en festivals ter wereld. De 250 miljoen Franstaligen in de wereld vertegenwoordigen een geweldige markt voor uitgevers. Bovenal is Frankrijk voor Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en het boek een springplank naar de rest van de wereld.

Nederlandse kunstenaars in Frankrijk

De Nederlandse ambassade in Parijs ondersteunt de zichtbaarheid van Nederlandse kunsten, vormgeving en het Nederlandstalige boek in Frankrijk. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • Het Atelier Néerlandais van de Nederlandse ambassade vormt een springplank voor Nederlandse kunstenaars en creatieve ondernemers in Frankrijk. Op deze locatie in het centrum van Parijs kunnen zij elkaar ontmoeten, hun werk tonen of presentaties geven. U kunt als Nederlandse kunstenaar of creatieve ondernemer lid worden.
  • De Nederlandse ambassade ondersteunt Nederlandse kunstenaars of creatieve ondernemers in hun presentatie in Franse media en vakbladen. Neem daarvoor contact op met de culturele afdeling.
  • Zo nu en dan organiseert de Nederlandse ambassade zelf culturele evenementen in Frankrijk, waarbij de Nederlandse en Franse kunstwerelden elkaar ontmoeten.

Subsidies

De Nederlandse ambassade stelt subsidies beschikbaar aan Franse culturele instellingen die Nederlandse cultuur programmeren. Bekijk voor meer informatie de subsidieregeling of neem contact op met de culturele afdeling.

Culturele agenda

De Nederlandse ambassade in Parijs publiceert een maandelijkse nieuwsbrief die een goed beeld geeft van de vele Nederlandse culturele evenementen in heel Frankrijk. U ontvangt deze culturele agenda door een mailtje te sturen naar culturepaysbas@minbuza.nl.

Franse kunstenaars in Nederland

Het is de Franse ambassade in Den Haag die Franse kunstenaars in Nederland helpt.