Evenementen in Villa Kleineh & bezoek aan Repovesi - Raymond van Teeffelen - november 2018

Hallo! Mijn naam is Raymond van Teeffelen en van begin september tot eind december 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 25 jaar en ik studeer 'International Economics & Development'  aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Via deze maandelijkse stageblog hou ik jullie graag op de hoogte van mijn werkzaamheden op de ambassade en mijn belevenissen in Finland.

Raymond
Raymond van Teeffelen

Open Doors evenementen

Deze maand vonden er bijvoorbeeld verschillende “open doors”  sessies plaats op onze residentie. Dit houdt in dat we iedereen uitnodigen om onze residentie, Villa Kleineh, te bezoeken. We vertelden onder meer over de rijke historie van het huis en de bijzondere relatie die Nederland en Finland met elkaar hebben. Maar ook werd er verteld over het werk van onze ambassade. Het was aan mij de eer om een Kahoot quiz te presenteren. Er kwamen onder andere vragen langs over ons Koningshuis en waarschijnlijk de bekendste Fin in Nederland; Jari Litmanen. Daarnaast lieten we met stroopwafels, een mini museum en een grabbelton de bezoekers kennis maken met de Nederlandse cultuur. De gastvrijheid en creativiteit van de Nederlanders werd enorm gewaardeerd door de bezoekers! Het was een mooie manier om de Nederlandse cultuur hier te promoten.

"Interns on the Move"

Het leek mij ook heel leerzaam om zelf een evenement op te zetten tijdens mijn stageperiode. Met als voorwaarde dat het evenement relevant zou zijn voor onze ambassade, kreeg ik alle ruimte om met een voorstel te komen. Het brainstormen kon beginnen. Allereerst moest er een thema gekozen worden. Aangezien in mei 2019 de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden, leek “Europa” mij een goede optie. Het idee ontstond om een avond te organiseren voor alle stagiairs van de Europese Ambassades en de Europese Commissie om de rol van Europa te bespreken. Ik wilde echter voorkomen dat het een seminar werd, er moest namelijk ook ruimte zijn om ervaringen tijdens de stageperiode te bespreken en elkaar te leren kennen. Vanuit mijn studententijd kende ik het concept van een “walking dinner”, waarbij het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht op verschillende locaties werd verzorgd. In plaats van in een studentenkamertje van 10m2, zouden we het concept wellicht in de residentie van de Ambassadeur kunnen laten plaatsvinden dacht ik. Na toestemming van de ambassadeur en twee telefoontjes later waren de Noren en Belgen enthousiast om hieraan mee te werken. Zo was het idee ontstaan van het “Interns on the Move” evenement.

Vorige week vond het evenement plaats. We werden hartelijk ontvangen door de ambassadeurs van ieder land. Onder het genot van zalm bij de Noren, boerenkool met worst bij ons, en chocolademousse bij de Belgen hebben we interessante discussies gehad en onze ervaringen als interns uitgewisseld. Het event werd zeer enthousiast ontvangen bij de deelnemende landen. Het schijnt dat andere ambassades in Helsinki intussen al bezig zijn om hier een vervolg aan te geven!

Repovesi nationaal park

Begin deze maand had ik ook een aantal vrienden over uit Nederland. Een bezoek aan een ijshockey wedstrijd kon hierbij niet ontbreken. We hadden geluk want Finland speelde op zondagavond haar laatste wedstrijd voor de Karjala cup tegen Zweden. De wedstrijd eindigde met een overtuigende 3-0 overwinning voor Suomi, wat resulteerde in een verdienstelijke tweede plaats in het toernooi! Daarnaast gingen we enkele dagen hiken in Repovesi nationaal park. Drie dagen rondlopen in het park en het aantal mensen dat we tegenkwamen was op één hand te tellen. Zoals de Finnen al eeuwen doen, hadden ook wij onze hark meegenomen om het park weer schoon, maar vooral veilig, achter te laten.   

Tot de volgende, en laatste, blog!