Tot ziens Finland! - Raymond van Teeffelen - december 2018

Hallo! Mijn naam is Raymond van Teeffelen en van begin september tot eind december 2018 loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 25 jaar en ik studeer 'International Economics & Development'  aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Via deze maandelijkse stageblog hou ik jullie graag op de hoogte van mijn werkzaamheden op de ambassade en mijn belevenissen in Finland.

Raymond

Raymond van Teeffelen

Slush

December staat hier in Finland al vroeg in het teken van Kerstmis. Waar in Nederland de stoomboot van Sinterklaas nog moet vertrekken, beginnen de Finnen al met het zogeheten “Pikkujoulu”. Het betekent zoiets als “klein Kerstmis” en vanaf dat moment worden de straten versierd met kerstverlichting en de glazen gevuld met glögi (vergelijkbaar met glühwein en soms aangelengd met een flinke shot wodka). Maar Pikkujoulu moest voor ons nog even wachten aangezien begin december een van de drukste periodes is op onze ambassade. Dit vanwege Slush, een groot start-up event op het gebied van tech en volledig georganiseerd door studenten. Vanuit Nederland kwam er dit jaar een delegatie met 15 startups naar Helsinki om dit evenement bij te wonen. Onder aanvoering van onze startup envoy Prins Constantijn gingen de verschillende startups op zoek naar investeerders en potentiële partners. In sommige gevallen vonden gesprekken tussen startups en investeerders plaats op een wel heel bijzondere locatie, namelijk in de sauna! Ik heb mij laten vertellen dat de sauna, naast een plek voor ontspanning, ook een plek is waar zaken worden gedaan. Er komen echter geen powerpoints of ingewikkelde sheets bij kijken, nee het gaat hier vooral om het netwerken in een informele setting en het creëren van een band tussen de partijen. En waarom ook niet? Het klinkt in ieder geval een stuk relaxter dan zaken doen in een saai kantoorkamertje.

Helaas zat een bezoek aan het event zelf er voor mij niet in, maar desondanks waren er twee bijzondere side-events waar ik de sfeer van Slush toch heb kunnen proeven. De eerste was het kick-off event op onze eigen residentie waarbij TeamNL in zijn geheel samen kwam. Later op de avond hadden we interessante organisaties en investeerders uitgenodigd aan wie de startups zich konden voorstellen. Het andere evenement was een startup funding brunch waarbij een vijftal startups hun ideeën mochten pitchen voor het aanwezige publiek. Toen alle pitches voorbij waren was het aan het publiek om de winnaars te kiezen. De drie Nederlandse startups hadden het uitstekend gedaan en werden verkozen tot nummer 1, 2 en 3.

Winter Wonderland

Ook buiten mijn werkzaamheden heb ik afgelopen weken weer veel moois mogen zien. Zo heb ik een kort tripje gemaakt naar Tallinn in Estland. In nog geen twee uur maak je de oversteek naar de andere kant van de Baltische zee. Er was inmiddels al een flinke laag sneeuw gevallen in de historische binnenstad waardoor je jezelf net in een sprookje waande. Daarnaast mag ik mij nu gaan verheugen op de komende kerstdagen die ik in Lapland zal gaan doorbrengen met mijn familie. Een week langlaufen, skiën, hiken en wellicht hebben we geluk en zien we het Noorderlicht.

Ik ben inmiddels aangekomen in de laatste week van mijn stage hier. De afgelopen vier maanden heb ik echt een super tijd gehad in Helsinki. Ik heb vele briefings, seminars en evenementen mogen bijwonen. Daarnaast heb ik met veel interesse meegewerkt aan ons circular economy project en ben ik op dienstreis geweest naar Turku om Nederland te vertegenwoordigen op een fietsevenement. Bovendien heb ik de vrijheid gekregen om een eigen event voor alle stagiairs van de Europese Ambassades op te zetten, wat super was om te mogen doen. Behalve dat ik dus veel heb kunnen zien van het werk op de ambassade, heb ik mij hier ook enorm thuis gevoeld. De positieve en persoonlijke sfeer onderling op de ambassade hebben hier absoluut aan bijgedragen. Kiitos! Tot slot wil ik mijn opvolger Merijn een hele goede tijd wensen in Helsinki, maar dat gaat vast en zeker goedkomen!