Een maand vol politiek - Merijn van Bruggen - maart 2019

Hoi! Mijn naam is Merijn van Bruggen en vanaf januari tot en met juni loop ik stage bij de Nederlandse ambassade in Helsinki. Ik ben 22 jaar en studeer Taal- en cultuurstudies met als hoofdrichting International Studies aan de Universiteit Utrecht. Via deze maandelijkse stageblog houd ik jullie op de hoogte van de werkzaamheden op de ambassade en mijn ervaringen in Helsinki.

Maart roert zijn staart

Waar de lente zo halverwege februari haar intrede leek te doen, sneeuwt het inmiddels weer regelmatig en roert maart in Finland hevig zijn staart. Op de ambassade is het gelukkig niet zo stormachtig, maar wordt gewoon hard gewerkt. Mede door dat harde werken was er afgelopen maand weer meer dan genoeg te beleven!

Bezoek minister-president Rutte

Een van de hoogtepunten van de afgelopen weken was het bezoek van minister-president Rutte aan Finland. De reden voor dit bezoek was een bilaterale ontmoeting met de Finse premier Sipilä en een bijeenkomst van leiders van liberale partijen in Europa, die allen bij dezelfde fractie in het Europese Parlement horen. Tussen de twee ontmoetingen door was er even tijd om langs te komen bij de ambassade.

Naast dat het natuurlijk leuk was om onze minister-president te ontmoeten vond ik het vooral erg gaaf om mee te krijgen wat er voor zo’n bezoek allemaal geregeld moet worden. Mijn collega Natasha was al wekenlang aan het mailen en bellen om een perfect tijdschema in elkaar te zetten, zodat het bezoek vlekkeloos zou verlopen. Bij het organiseren van zoiets is het lastig om te voorspellen hoe alles precies zal gaan. Daarbij is er altijd de kans dat het bezoek op het laatste moment wordt afgezegd door een onverwachte situatie in Nederland, waardoor al het werk voor niets geweest kan zijn. Gelukkig was dat niet het geval.

De Sami

In mijn vorige blog schreef ik al dat de ambassade dit jaar iets wil gaan doen met de Sami, een inheemse bevolking in Noord-Finland. Inmiddels hebben we twee gesprekken gehad om meer te weten te komen over wie deze mensen zijn. Een van de gesprekken was met Pirita Näkkäläjärvi, die in 2017 uitgeroepen werd tot Sami van het jaar. Het was goed om te horen wat er zoal in de gemeenschap speelt en daarbij was het voor ons de eerste keer dat we iemand uit de Samigemeenschap ontmoetten.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een werkbezoek plaats gaat vinden aan Inari, in het noorden van Finland. Het Samiparlement van Finland zetelt in deze plaats, net als een aantal andere instanties die met de Sami te maken hebben. Hopelijk lukt het ons om deze dienstreis plaats te laten vinden aan het einde van de ‘lente’, waar dan zelfs nog een laagje sneeuw zou kunnen liggen!

Verkiezingscampagne

Inmiddels draait de verkiezingscampagne voor de aankomende parlementsverkiezingen in april op volle toeren. Het lijkt vanuit een Nederlands perspectief misschien zo dat het niet uitmaakt wat er hier gebeurt, toch is het relevant om te kijken wat de uitkomst gaat worden. Nederland en Finland werken redelijk veel samen en de nationale politiek speelt natuurlijk een rol in de manier waarop deze samenwerking loopt. Ook zijn de parlementsverkiezingen waarschijnlijk al een voorbode van de Europese verkiezingen die in mei gaan plaatsvinden.

De campagne zelf kreeg afgelopen week te maken met een erg verrassende wending. De Finse premier kondigde aan dat zijn kabinet niet meer door zou gaan, na het mislukken van plannen om de gezondheidszorg te hervormen. De val van het kabinet zo vlak voor de verkiezingen was opvallend, omdat er praktisch niet veel meer te doen was voor de huidige regering. Het lijkt daarom ook vooral een symbolische maatregel om een stuk geloofwaardigheid te redden: de premier had eerder immers toegezegd dat hij zou opstappen wanneer deze hervormingen zouden mislukken.

De peilingen wijzen nog meer dan eerst op een flinke verandering in het politieke landschap. De sociaaldemocratische partij staat ruim bovenaan met 21% van de stemmen, gevolgd door vier partijen die tussen de 13 en 16 procent van de stemmen lijken te halen. Het zou voor het eerst sinds 1999 zijn dat de sociaaldemocratische partij de grootste is in de parlementsverkiezingen.

In de komende tijd blijf ik deze verkiezingen natuurlijk op de voet volgen. Extra interessant is dat er de komende weken een aantal verkiezingskandidaten naar de ambassade komen om hun licht te laten schijnen op de aankomende verkiezingen. Vrij snel na de verkiezingen zal de focus trouwens verlegd gaan worden naar het aanstaande Finse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Voor die periode is de ambassade nu ook alweer op zoek naar een nieuwe stagiair. Mocht jij hier interesse in hebben, kijk dan eens hier en mail je sollicitatiebrief en CV!

Voordat de volgende stagiair zich zal focussen op het Finse voorzitterschap heb ik nog genoeg dingen te doen de komende tijd. Daarover meer in de volgende blog!