How to survive December in Helsinki - Neeltje Borneman - december 2017

Hi! Mijn naam is Neeltje en van eind augustus tot begin februari loop ik stage bij de Nederlandse ambassade te Helsinki. Ik ben 24 jaar en zit in de masterfase van de studie Economics & Governance aan de Universiteit Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Neeltje

Kerstonderbroeken, kerstkoekjes en kerstkoffie

Inderdaad is het, zoals verwacht, donker en koud hier, maar één fenomeen kleurt de maand december misschien nog wel sterker: Kerstmis komt er aan! Vanuit Nederland ontving ik de afgelopen dagen foto’s en berichtjes van kerstbomen die worden opgetuigd en lampjes en kaarsjes die worden neergezet. ‘Oh schattig, ze beginnen daar nu ook’ denk ik dan. Want hier is het kerstseizoen een maand geleden ongeveer geopend, en ik moet mijn ogen dicht doen om geen kerstmarkten, -ballen, -bomen, -stukjes, -lampjes, -etalages, -thee of zelfs kerstmannen te zien.

Wist je dat er kerstonderbroeken bestaan, kerstkoekjes en kerstmokken voor je kerstkoffie? Als je door de straten loopt, ruik je de takken waarmee de winkeleigenaars hun etalages hebben omlijst, en in de etalages staan peperkoekhuizen. Als je ooit eens ‘aan Kerstmis hebt willen ruiken’, dan raad ik je aan om eens aan een glas glögi (kerst punch) te ruiken (en een grote slok nemen kan overigens ook geen kwaad).

Ik volg gewoon het voorbeeld van de Finnen zelf, collega’s op onze ambassade en de stagiaires die ik heb leren kennen die werkzaam zijn op scandinavische ambassades. Ik voel me groeien in de rol van professionele kerstvierder en het is nog niet eens Kerstmis! Ik eet kerstham, -zalm, -koekjes en drink glögi: wat een wereld! Gisteren kwam er het subtiele oordeel van een Deense collega en vriend: hij noemde me de ultieme beginner die nog een lange weg te gaan heeft.

Conclusie: survival advies voor de kerstperiode in Helsinki kun je dus beter niet van mij aannemen. Maar ik kan je aanraden om scandinavische vrienden te maken en/of jezelf er in onder te dompelen en het mee te maken!

Op de ambassade

Finland viert dit jaar 100 jaar onafhankelijkheid en daarmee ook zijn 100 jarig bestaan. Hoewel er verspreid over een lange periode vele evenementen in het kader van 100 jaar Finland werden georganiseerd, werd er op 6 december (Onafhankelijkheidsdag) door de Finnen stil gestaan bij deze mijlpaal en werd er uitgebreid gevierd. Mocht je geïnteresseerd zijn en een idee willen krijgen van hoe zo iets er aan toe ging: http://suomifinland100.fi/?lang=en

Echter, ook als Nederland staan we stil bij deze periode van 100 jaar want de relatie tussen Nederland en Finland is institutioneel ook bijna 100 jaar. In 2018 is het zo ver. De voorbereidingen voor een 'Dutch Week' zijn al geruime tijd geleden in gang gezet en, naast de reguliere werkzaamheden op de ambassade, zijn we daar druk mee in de weer.

Het is fijn om het volgende grotere project op te pakken want na het grootse Slush startup- en investeerders evenement, is het niet de bedoeling om in een zwart gat te vallen. Het is leuk om achteraf de nieuwsartikelen te lezen, nog een keer door de foto’s te scrollen en natuurlijk uitgebreid te evalueren. Tegelijkertijd lopen er diverse marktonderzoeken voor Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar bepaalde informatie over Finland. 

Sledehonden knuffelen

December overleven in Helsinki… Zit je dan als stagiaire gewoon tussen de collega’s achter de computers te werken? En kijk je ondertussen door het raam naar buiten en is het donker om 15.30 uur en -5 graden celsius? Jazeker! Maar met dezelfde collega’s stond ik dit weekend in een halve meter sneeuw sledehonden te knuffelen tijdens een zgn. 'pikkujoulu' (=kleine kerst) evenement waar we voor waren uitgenodigd door de gemeente Espoo. Ik zou willen zeggen: wat een bijzonder goed leven.

Tot mijn volgende blog!