Drukte op de ambassade - Ilse Groot - april/mei 2017

Hoi! Mijn naam is Ilse en van januari tot juni loop ik stage bij de Nederlandse ambassade te Helsinki. Ik ben 21 jaar en zit in de laatste fase van ‘International Studies’ aan de Universiteit van Leiden. Via deze stageblog houd ik jullie op de hoogte van het leven in Helsinki en de werkzaamheden op de ambassade.

Ilse Groot

Ilse Groot

Drukte op de ambassade

Het is al behoorlijk lang geleden dat er een nieuwe stageblog verschenen is vanwege alle drukte dus hoog tijd voor een nieuwe update! In de afgelopen weken is de ambassade, en dus ik ook, heel druk geweest op heel veel verschillende vakgebieden. Zo vond op economisch gebied het Upgraded Life Festival plaats op 25 en 26 april. Op dit snelgroeiende festival dat dit jaar meer dan 1100 aanwezigen in de health-tech scene trok, kon de ambassade een mooi platform bieden aan meerdere Nederlandse bedrijven. Deze bedrijven hadden allerlei verschillende doelstellingen: het vinden van een nieuwe partner, het halen van klanten naar Nederland, of bijvoorbeeld het zoeken van start-ups vol met potentie. Doordat de ambassade de dag erop de verjaardag van de Koning vierde door middel van twee recepties, was het de dagen ervoor soms ontzettend druk. Voor mij natuurlijk erg leuk om ook de drukte van een ambassade mee te kunnen maken.

Iets meer over de politiek

In de afgelopen weken en maanden heb ik ook behoorlijk wat mee kunnen krijgen van de politiek en politici van Finland. Het is in Helsinki de gewoonte om tijdens het voorzitterschap van de Europese Commissie het betreffende land drie lunches te organiseren. Op elke lunch zijn alle EU ambassadeurs aanwezig en een speciale gast, respectievelijk Minister van Buitenlandse Zaken Timo Soini, President Sauli Niinistö en Premier Juha Sipilä. Malta houdt nu het voorzitterschap maar heeft geen ambassade in Helsinki waardoor de Nederlandse ambassade twee lunches op zich hebben genomen. Op deze manier heb ik dus de Minister van Buitenlandse Zaken en de President van Finland mogen ontmoeten!

Daarnaast hebben we een bezoek gehad van de Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, en een delegatie. Ook dit was heel leuk om te zien hoe zo’n bezoek dan wordt afgehandeld en wat de ambassade voor zo’n bezoek allemaal moet voorbereiden. Dat ik behoorlijk intensief mocht meehelpen bij die voorbereiding maakte het voor mij dus eigenlijk alleen nog interessanter.

Vlaggen en Vappu

Ook op cultureel gebied is er in de laatste paar weken veel gebeurd. Een paar keer per maand zie je zo overal Finse vlaggen opduiken en weet je dat het –alweer- een speciale dag is. Zo hingen de vlaggen uit op Europa dag, Moederdag, de dag van de gelijkheid maar ook op de verjaardag van bijvoorbeeld Johan Snellman. Evenzo hingen de vlaggen uit op 1 mei tijdens ‘Vappu’. Een dag waar elke Fin zijn oude witte hoedje uit te kast pakt (verkregen aan het eind van de middelbare school), en gaat picknicken in het park. Zelfs als het sneeuwt. Gelukkig sneeuwde het alleen de dag ervoor en hebben wij kunnen genieten van een volle dag met zon en muziek.

Een blik vooruit

Het is altijd goed om eventjes vooruit te kijken, en tot mijn schrik kwam ik erachter dat er voor mij nog maar 6 weken op de ambassade opzitten. Gelukkig zijn er in deze weken nog meer dan genoeg te doen. Zo hebben we nog verscheidene bezoeken, conferenties en evenementen te gaan. De laatste weken staan bijvoorbeeld al in het teken van het ‘World Circular Economy Forum’, waar circulaire economische oplossingen onder de aandacht worden gebracht door bedrijven, steden en andere actoren. Daarnaast zijn zelfs de voorbereidingen voor Slush 2017 al begonnen. Slush vult als start-up evenement met een festival-vibe zelfs de straten van Helsinki tijdens de donkerste dagen van het jaar. Ondanks dat ik er helaas zelf niet bij kan zijn, en het gegarandeerd een fantastische ervaring zal worden voor de volgende stagiair(e), is het voor mij ontzettend interessant om de beginnende voorbereiding van een dergelijk groot evenement mee te kunnen maken.

Naast de blik vooruit op aankomende evenementen waarbij de ambassade betrokken is, kijk ik ook al ontzettend uit naar de tripjes in de aankomende weken. Het valt niet te betwisten dat er vanuit Finland de beste – en zelfs goedkoopste! – tripjes mogelijk zijn. In de komende zes weken ga ik dan ook onder andere een weekend besteden in Stockholm, in Riga, St. Petersburg en vertoef ik in een hutje ergens ten noorden van Jyväskylä. Ondanks dat ik al zo ongelofelijk veel heb kunnen doen en meemaken in Helsinki zijn er nog zoveel mooie plekken die ik graag had willen bezoeken. Misschien een goed excuus om aankomend jaar toch nog maar een keer terug te keren…

Tot mijn volgende -en laatste- blog!