Reisadvies Egypte | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-12-2021 | Nog steeds geldig op: 28-01-2022

Het reisadvies voor Egypte is oranje en rood. Het land is door het coronavirus een hoogrisicogebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar de oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in Egypte? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Kaart bij reisadvies Egypte
Download 'Kaart bij reisadvies Egypte' (PDF, 314 kB)

Reischecklist Egypte

Reist u naar Egypte? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Egypte favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Egypte. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas en/of creditcard. In de grote steden kunt u makkelijk geld pinnen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.
 • Er is een uitgebreid Western Union netwerk voor het geval u contant geld nodig heeft na bijvoorbeeld verlies en/of diefstal van uw bankpas.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Egypte. In Egypte staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs en bepaalde medicijnen.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Drones. Er moet voor vertrek een importvergunning worden aangevraagd. Er staan hoge straffen op het vliegen met drones over verboden gebied.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd, maar er blijft  kans op politieke onrust. Het risico op terroristische aanslagen is afgenomen, maar is wel aanwezig. De overheid neemt stevige veiligheidsmaatregelen. Er is veel politie en militair personeel zichtbaar op openbare plaatsen, bij overheidsgebouwen, kerken en plaatsen waar veel mensen komen. Wees alert bij overheidsgebouwen. Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten. Vermijd publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Onveilige gebieden

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade geen of beperkt hulp bieden als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Noord-Sinaï

De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez – Taba, inclusief de weg tussen deze steden. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoog risico op terroristische aanslagen. Het leger voert hier regelmatig militaire acties uit tegen terroristen. De Egyptische regering verbiedt reizen in dit gebied.

Grensgebied met Libië

Reis niet in het grensgebied met Libië. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Hala’ib-driehoek

Het zuidoostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Het grensgebied Bir Tawil

In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het grensgebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig omdat er geen werkend overheidsgezag is.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • In de woestijn ten westen van de Nijl. Het leger is hier actief tegen criminele groepen.
 • Naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

In de rest van Egypte bestaan veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de hoofdstad Caïro, grotere steden zoals de stad Alexandrië en de Nijldelta. Wees voorzichtig als u over de weg reist en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse.

Zuid-Sinaï

De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. De toeristische gebieden, zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het St. Katherine klooster, worden flink beveiligd door politie en leger. U kunt reizen naar de vakantieresorts in de stad Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen.

Reizen in toeristische gebieden

Wees alert voor veiligheidsrisico’s als u toeristische gebieden bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van Hurghada naar Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen. Dit in verband met de veiligheidssituatie en het risico op terroristische aanslagen. 

Terrorisme

In Egypte zijn een paar terroristische groepen actief. Behalve in Noord- Sinaï zijn er in de laatste 2 jaar in de rest van Egypte geen aanslagen meer geweest. Bij aanslagen in het verleden waren de Egyptische autoriteiten, het leger en de politie  vaak het doelwit. Wees alert bij overheidsgebouwen. Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten.

Er zijn in het verleden aanslagen gepleegd op Koptisch christelijke doelwitten. Wees alert bij het bezoeken  van kerken en kloosters. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Kans op onrust en geweld

Door inzet van politie en leger en door wetgeving zijn er weinig stakingen en demonstraties. De kans op sociale onrust is aanwezig.

Criminaliteit

Er is criminaliteit in Egypte. Dit komt door armoede en een verslechterende economische situatie. Kleine criminaliteit komt vooral voor in grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters. Denk hierbij aan zakkenrollers.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees na zonsondergang alert op straat. Ga niet naar wijken waar geen buitenlanders komen.
 • Reis bij voorkeur niet in de avond.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Egyptenaren zijn vriendelijk. Bezoekers worden wel vaak opdringerig aangesproken door personen die werken in de toeristenindustrie.

Seksueel geweld

Er is seksueel geweld. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geworden. Reis zoveel mogelijk samen met iemand die u kent en die u kunt vertrouwen.

Demonstraties

In Egypte kunnen demonstraties gewelddadig verlopen. Daarbij kunnen ook (vuur)wapens worden gebruikt. Veiligheidstroepen (leger en politie) kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas. Dat gas kan ook doordringen in metrostations. Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg altijd de aanwijzingen van het leger en de politie op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in dit gebied en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Egypte inreizen. Dit is geldig binnen de EU en Schengen, en landen die dit bewijs hebben erkend. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreismaatregelen

Reis alleen naar Egypte als het noodzakelijk is. Toeristisch verblijf is niet noodzakelijk.

Als u een noodzakelijke reis maakt naar Egypte bent u bij aankomst verplicht een negatieve PCR-test te laten zien. Ook als u de Egyptische nationaliteit bezit. Dit geldt niet als u een vaccinatiebewijs heeft waaruit blijkt dat u minimaal 14 dagen voor aankomst in Egypte volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19. Als u een vaccinatiebewijs heeft maar u heeft maar 1 vaccinatie gehad (ook als u eerder besmet bent geweest met COVID-19 en weer bent hersteld) dan moet u alsnog een PCR-test laten zien. Dit geldt niet als u 1 vaccinatie van het Janssen vaccin heeft gehad.

Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers afkomstig vanuit de Zuid-Afrikaanse landen vanwege de Omikron-variant. Voor actuele informatie checkt u bij uw vliegmaatschappij.

PCR-test en QR-code

 • Op de PCR-test moet een QR-code of een stempel staan van het laboratorium (zonder doorhalingen of toevoegingen) die de PCR-test heeft uitgevoerd. Zonder QR-code of stempel op de PCR-test wordt u Egypte niet binnengelaten. De PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn voor vertrek naar Egypte.
 • Reizigers uit Japan, China, Thailand, Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Londen, Parijs of Frankfurt mogen een PCR-test laten zien die maximaal 96 uur oud is, ook hierop moet een QR-code of stempel staan.
 • Het tijdstip en de datum van de afname van de test moeten worden vermeld.
 • Het type monster en het type test (RT – PCR) moet worden vermeld.
 • Het certificaat moet zijn opgesteld in het Engels of Arabisch.
 • Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen PCR-test te overleggen.
 • Ook moet u een ingevuld en ondertekend  Declaration Form bij u hebben, waarin u onder andere verklaart geen symptomen van het coronavirus te hebben en informatie geeft over uw verblijfgegevens en reisverzekering.

Reizen naar de Rode Zee zonder PCR-test?

Reizigers die aankomen op de vliegvelden van de kustprovincies Rode Zee (Hurghada en Marsa Alam) en Zuid Sinaï (Sharm el Sheikh en Taba) en die geen bewijs kunnen tonen van een negatieve PCR-test, moeten op het vliegveld een test ondergaan. De test kost 30 US dollar. Na de test moet u in uw hotel in quarantaine gaan totdat het resultaat van de test bekend is. Dit duurt 12 tot 24 uur. Als het resultaat van de test positief is, moet u 14 dagen in quarantaine gaan in een quarantainekamer in uw hotel. Als de symptomen niet weggaan, kunt u worden overgebracht naar een openbaar ziekenhuis. U mag er ook voor kiezen om naar een privé-ziekenhuis te gaan, dat onder leiding staat van het ministerie van Volksgezondheid.

Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus.

Bent u volledig gevaccineerd?

Als u een vaccinatiebewijs heeft waaruit blijkt dat u minimaal 14 dagen voor aankomst in Egypte volledig bent gevaccineerd tegen COVID-19, hoeft u geen negatieve PCR-test te laten zien. Dit vaccinatiebewijs moet de volgende gegevens bevatten: uw personalia, data van de vaccinaties en naam van het vaccin. Ook op het vaccinatiebewijs moet een QR-code staan zodat de Egyptische autoriteiten het vaccinatiebewijs kunnen controleren.

Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op de telefoon, wordt niet geaccepteerd.

Bent u niet volledig gevaccineerd? Of net hersteld van corona?

Als u een vaccinatiebewijs heeft maar u heeft maar 1 vaccinatie gehad (ook als u eerder besmet bent geweest met corona en weer bent hersteld) dan moet u alsnog een PCR-test laten zien. Dit geldt niet als u 1 vaccinatie van het Janssen vaccin heeft gehad.

Testlocaties in Egypte

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Egypte de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Egypte te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Verkeer in de hoofdstad Caïro en andere grote steden

Het wegverkeer kan chaotisch zijn in de hoofdstad Caïro en andere grote steden. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan extra alert in het verkeer. Ook kunnen de straten de grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files en kan het erg moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Bijvoorbeeld het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten.

Het aantal verkeersdoden is erg groot. Ook het treinverkeer in Egypte kent veel ongelukken. Houd hier rekening mee.

Taxi’s

Taxi’s in Egypte hebben niet altijd een meter. Spreek voor vertrek een prijs af met de taxichauffeur. Gebruik bij voorkeur Uber en Careem voor vervoer. De app is makkelijk te downloaden. De auto’s zijn niet alleen veiliger, maar vaak ook van betere kwaliteit.

Wegverkeer

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Egypte op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Egypte.

Liefdesfraude

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw. Het doel is om haar geld afhandig te maken. Ook kan gevraagd worden om een visumaanvraag te ondersteunen. De daders van bezness zijn strafbaar. Hierop ingaan kan ernstige financiële en traumatische gevolgen hebben.

Kritiek op de Egyptische overheid

Uit geen kritische opmerkingen over Egypte, de president of veiligheidsdiensten en religie. Dit geldt ook voor sociale media. Kritische opmerkingen kunnen bestraft worden met gevangenisstraf.

LHBTI wordt niet geaccepteerd

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet geaccepteerd in Egypte. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuelen het land uitgezet. Houd daar rekening mee.

Maak geen foto’s van demonstraties of strategische plekken

Maak geen foto’s of opnames van:

 • demonstraties;
 • gebouwen en terreinen van de overheid;
 • militaire objecten, bijvoorbeeld kazernes;
 • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal.

Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Egypte in Den Haag. Gebruik of zelfs bezit van een drone zonder geldige vergunning kan leiden tot een gevangenisstraf.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen worden in Egypte streng bestraft.

Regels voor veiligheid en (sportieve) activiteiten zijn anders dan in Nederland

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. De voorschriften worden ook niet altijd nageleefd. Houd daar rekening mee. Bijvoorbeeld als u een waterscooter of motorfiets met 4 wielen (quad) huurt. Of als u gaat duiken of een vlucht maakt met een luchtballon. In het verleden zijn daarbij toeristen omgekomen. Gaat u dit soort activiteiten ondernemen? Ga dan eerst na of een bedrijf of organisatie erkend is en als goed bekend staat.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Egypte en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer:

Politie: 122

Ambulance: 123

Brandweer: 180

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Caïro

Kijk voor informatie over de Nederlandse ambassade in Caïro op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven