Zakelijk netwerk en contacten in China

Om uw plannen te realiseren, heeft u de juiste contacten in China nodig. Het ambassadenetwerk kan u daarbij helpen.

Zakelijk netwerk en contacten

Bent u op zoek naar specifieke zakelijke contacten in het buitenland? Vanuit Nederland is het niet altijd eenvoudig om betrouwbare agenten, afnemers of partners te vinden. De medewerkers van het ambassadenetwerk zijn ter plekke aanwezig. Zij kennen de lokale spelers, netwerken en markt en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

U kunt een zakenpartnerscan aanvragen zodat u inzicht krijgt in uw lokale marktkansen.

Wilt u samenwerkingspartners vinden om te ondernemen en innoveren in Europa? Kijk dan ook eens naar het Enterprise Europe Network (website in het Engels).

Introducties verzorgen

Weten welke partijen passen bij uw ambities is één. Met ze in contact komen is een tweede. De medewerkers van de ambassades hebben vaak gemakkelijker toegang tot de juiste personen. Zij kunnen uw bedrijf of organisatie onder de aandacht brengen en u introduceren bij interessante partijen. Ook organiseren zij seminars en evenementen om u in contact te brengen met (potentiële) partners. In bepaalde gevallen kunt u ook zelf gebruikmaken van de faciliteiten van het ambassadenetwerk om activiteiten te organiseren.

Missies, beurzen en partnerschappen

Deelname aan een handelsmissie (soms met een minister of staatssecretaris) of een gezamenlijke beursinzending  is een effectieve manier om te bouwen aan uw buitenlandse én Nederlandse netwerk. U lift dan mee op de collectieve aandacht en de promotiekracht van Nederland.

Wilt u met een groep van bedrijven en kennisinstellingen een buitenlandse markt betreden? Dat kan met het programma Partners for International Business  (PIB). Het programma biedt u steun bij het verkrijgen van toegang tot kansrijke buitenlandse markten. Neem daarvoor contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Zakelijk netwerk en contacten in dit land of gebied

Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA)

De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) is het eerste loket voor buitenlandse bedrijven die zaken willen doen in Nederland. Het goede zakelijke klimaat in Nederland biedt een sterke strategische basis om Europa te bewerken.

De NFIA is meer dan 30 jaar geleden opgericht om buitenlandse bedrijven te ondersteunen met advies, informatie en praktische assistentie. En hen toegang te verschaffen tot een groot netwerk van zakenpartners en overheidsinstanties in Nederland.

De NFIA is een operationele unit van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Door de jaren heen heeft het duizenden bedrijven van over de hele wereld geholpen op succesvolle wijze hun zaken in Nederland te vestigen.

Binnen China heeft het NFIA vestigingen in Peking op de Nederlandse ambassade en bij de Nederlandse consulaten-generaal in Shanghai en Hongkong. Meer informatie over deze vestigingen vindt u op de Chinese NFIA website.

Kamers van Koophandel in Nederland

Ondernemers die meer willen weten over zakendoen in of met China, kunnen in Nederland terecht bij de onderstaande kamers.

In Nederland zijn 12 regionale Kamers van Koophandel gevestigd. Deze Kamers werken samen in de Kamer van Koophandel Nederland.

Meerdere van de regionale kantoren hebben een speciaal China loket, waar ondernemers terecht kunnen met vragen over handelsmissies, internationale regelgeving en zaken doen met China.

De Netherlands Hong Kong Business Association (NHKBA) is opgericht in Amsterdam in mei 1978 en is het oudste netwerk binnen de Hongkong verenigingen en gezelschappen wereldwijd.

De NHKBA verschaft een platform voor Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in Hongkong of ondernemers uit Hongkong die in Nederland zaken willen doen.

De Netherlands China Business Council (NCBC) werd opgericht in 1964. Het is een van de oudste en grootste onafhankelijke, non-profit bilaterale business councils in Nederland.

Doelstelling van NCBC is het stimuleren van handel en investeringen tussen Nederland en China, en het bevorderen van economische samenwerking en wederzijds begrip tussen de Nederlandse en Chinese zakengemeenschap.

Kamers van Koophandel in China

Ter ondersteuning van buitenlandse bedrijven in China zijn er lokaal gevestigde Kamers van Koophandel. Nederlandse ondernemers kunnen terecht bij de onderstaande kamers.

De Chinese autoriteiten hebben zowel voor een Belgische als een Nederlandse Kamer van Koophandel een officiële vergunning afgegeven. Samen vormen deze twee kamers de Benelux Chamber of Commerce (BenCham). Er bevinden zich BenCham Chapters in Peking, Shanghai en Guangzhou.

BenCham ondersteunt een belangrijk netwerk van bedrijven en professionals uit de Benelux en bevordert netwerkrelaties en uiwisseling van kennis en ervaring tussen leden, de overheidsposten in China en Chinese belangengroepen.

De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong is een non-profit organisatie. De Dutch Chamber vertegenwoordigt bedrijven van alle maten, die een belang hebben in het ontwikkelen van handel tussen Nederland, Hongkong en de rest van Azië.

De European Union Chamber of Commerce in China (EUCCC) is een onafhankelijke, non-profit ledenorganisatie, ter ondersteuning van Europese bedrijven in China. De EUCCC bestaat uit 34 werkgroepen en fora, die in verschillende velden en sectoren het Europese bedrijfsleven in China vertegenwoordigen.

De EUCCC heeft secties in negen Chinese steden, onder meer in Peking, Shanghai en Guangzhou.

  • Zonder vergunning

Let op: Andere organisaties, zoals de Dutch Chinese Chamber of Commerce (DCCC) of de Netherlands Chinese Chamber of Commerce (NCCC) hebben geen vergunning ontvangen van de Chinese autoriteiten en worden niet erkend als officiële buitenlandse Kamer van Koophandel in China.

EU SME Centre

Het EU SME Centre biedt het MKB uit EU-landen gratis, hulp om de toegang tot de Chinese markt te vergemakkelijken en het concurrentievermogen te vergroten.

Een team van experts biedt praktisch advies en ondersteunende diensten aan MKB’s om hen te begeleiden, bijvoorbeeld bij het opzetten van vestigingen en het ontwikkelen en beheren van commerciële activiteiten op de Chinese markt. Daarnaast worden netwerkbijeenkomsten en trainingen aangeboden. Het centrum focust zich op de cruciale eerste fase van een MKB, de toetreding tot de markt.

Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) Holland Marketing

NBTC Holland Marketing is verantwoordelijk voor de branding en marketing van Nederland in binnen- en buitenland.

NBTC ontvangt sponsoring via het ministerie van Economische zaken en werkt actief samen met andere partijen binnen en buiten de toerisme branch. Via het merk Holland zet NBTC Nederland op de kaart als aantrekkelijke bestemming voor vakanties, zakelijke bijeenkomsten en congressen. Voor meer informatie over NBTC als organisatie kunt u op hun website kijken.

NBTC heeft een internationaal netwerk van vestigingen, in China is hun adres:

Rm 1603, Building 3, China Overseas Plaza
No. 8 Guanghua Dongli, Chaoyang District
Beijing 100020, China

China Manager: Eddie Yang