Verhalen van ondernemers

Een dag om ondernemers in het zonnetje te zetten: Op 15 november, is het in Nederland de dag van de ondernemer! Deze dag is onderdeel van de wereldwijde Global Entrepreneurship Week. In China gaan de ontwikkelingen razendsnel en dat biedt veel mogelijkheden. Ook duurzaamheid en milieu spelen daarbij een steeds belangrijkere rol. We spraken dan ook met ondernemers die de stap naar China zetten. Hun conclusie? “Zorg dat je investeert in relaties en houd vast aan je Nederlandse roots.”

©SerVies

Iris de Kievith en Annermarie Piscaer – SerVies. Changsha

Architect Iris de Kievith en ontwerpster Annemarie Piscaer zijn de ondernemers achter het project SerVies. “Met dit project willen we luchtvervuiling zichtbaar maken door fijnstof uit de lucht te verwerken in porseleinen kopjes en borden. In Rotterdam merkten we dat er veel te doen is rondom vuile lucht. Tegelijkertijd blijft het een ontastbaar begrip. Wij presenteren de luchtvervuiling in een menselijke maat letterlijk op je eigen bord. Zo hopen we mensen te inspireren zelf bij te dragen aan een schonere lucht.”

Lees hier verder.

Albert van Pabst - Managing Director SDS Ventures, CEO Eurosider. Beijing.

Al tijdens zijn studie hield duurzaamheid Albert van Pabst bezig. Na een carrière in de wereld van fusies en overnames ging hij van start bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Na drie jaar kreeg ik de kans om naar China te gaan. Dat was in de tijd van de Olympische Spelen. Er was toen echt een honger naar innovaties. Thema’s zoals schone energie en duurzaamheid stonden volop in de belangstelling. Toen realiseerde ik me: dit zijn de thema’s waar ik me mee wil bezig houden als ondernemer. Het kwam als een komeet samen. In Nederland zijn we in de milieu en energiesector vaak bezig om efficiency van 95% naar 97% te krijgen. In China ging het in die tijd juist vaak van 0 naar 50%. Je maakt dus veel grotere stappen. Nu worden incrementele stappen ook voor China belangrijk.”

Lees hier verder.

©CPS Suzhou

Jos Wolters – COO Suzhou CPS Technology Co., Ltd. Suzhou

“Ik zag de business en de vervuiling toen ik vanaf 1989 met regelmaat naar China kwam. De economische groei ging hard, maar de water en milieusector bleven duidelijk achter. In 2010 hakte ik en mijn vrouw de knoop door en zijn we met onze dochter op 1 februari 2011 hierheen gekomen. We begonnen met vier mensen, maar uiteindelijk groeiden we al snel door naar zeven mensen en huurden een gebouw, bestelden we machines in Europa om een fabriek te openen. Inmiddels hebben we zo’n 120 mensen in dienst.”

Lees hier verder.

©Ruth Hoogenraad

Ruth Hoogenraad – Owner / Founder AES Design. Chongqing.

Chongqing was voor Ruth Hoogenraad een logische stap. Na een jaar bij een architectenbureau in Shanghai besloot ze samen met haar partner naar zijn geboorteplaats te verhuizen. In Chongqing startte ze in eerste instantie voor een Chinese werkgever. Twee jaar geleden besloten ze samen voor zichzelf te beginnen en AES Design op te richten. Zij is verantwoordelijk voor de creatieve kant, hij voor de business kant. “Inmiddels hebben we een team met nog drie medewerkers. We zijn zowel in de private als commerciële sector actief. Achteraf hadden we onze start niet beter kunnen timen. Hoewel de industrie in West China wat later op gang kwam dan in de grote steden als Beijing, Shanghai en Shenzhen groeit de markt hier nu ongelofelijk snel.”

Lees hier verder.

©Ozense

Quinten van Duin - Founder / CEO Ozense. Haikou.

“Vier jaar geleden kwam ik in Hainan terecht,” vertelt Quinten van Duin. “Een vriend van me was bezig met een project voor Hainan Airlines en nodigde me uit om mee te denken. Samen doken we in de ontwikkelingen in de toerismesector in Hainan. Dat was ontzettend interessant, maar ik realiseerde me dat het spreken van de Chinese taal essentieel was om iets duurzaams op te bouwen. Ik heb toen een jaar taallessen gevolgd en me op de markt georiënteerd.”

Lees hier verder.

Het economisch netwerk in China

Al actief in de Chinese markt? Of plannen om de markt te betreden? Het economisch netwerk adviseert en faciliteert. Onze Netherlands Business Support Offices en de economische afdelingen van onze Ambassade en Consulaten-Generaal ondersteunen en adviseren, bijvoorbeeld bij het vinden van zakenpartners. Maak hier kennis met het netwerk of neem contact op.