Studeren en stage in China

Wie voor studie of stage naar China gaat, moet een aantal zaken regelen. Bijvoorbeeld visa, studiebeurzen of huisvesting.

Studeren in het buitenland

Op wilweg.nl (een website van EP-Nuffic) staat uitgebreide informatie over studie en stage in het buitenland. Zowel studenten uit het hoger onderwijs (hbo, universiteit) als mbo-studenten kunnen daar terecht. De website biedt onder andere informatie over:

  • beurzen en fondsen
  • uitwisselingsprogramma’s
  • studiefinanciering (DUO)
  • diplomawaardering
  • visa
  • praktische zaken (huisvesting, voorbereiding)

Ook de stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS) biedt informatie over studeren in het buitenland.

Stage in het buitenland

Informatie over stagelopen in het buitenland is te vinden op wilweg.nl:

Legalisatie en diplomawaardering

Omdat het onderwijssysteem en diplomaniveau per land kunnen verschillen, vragen onderwijsinstellingen soms om een diplomawaardering. Soms is het dan ook nodig om een diploma te laten legaliseren:

Studeren en stage in dit land of gebied

Er zijn verschillende instellingen die kunnen helpen met het vinden van een stage of een studieprogramma in China. Begin in de eerste plaats met het informeren bij de eigen universiteit of school. Waarschijnlijk is er op de universiteit of school een 'international office' waar ze kunnen helpen.

Daarnaast biedt de Nederlandse Ambassade in Peking zelf jaarlijks ook een aantal stages aan. Houdt hiervoor de Twitter en de website van de ambassade in de gaten. De website van NESO China en het Studeren in het buitenland portaal kunnen ook helpen bij de zoektocht.

Op de pagina Reizen in het Buitenland van het ministerie van Buitenlandse Zaken is allerlei algemene informatie te vinden en zijn de laatste reisadviezen voor China na te lezen.

Verder is het natuurlijk altijd goed om nieuws over China in de gaten te houden en een degelijke reisgids aan te schaffen.

Voor meer informatie over visa kunt u ook kijken op de website van het Chinese Visa Application Centre in Den Haag.