Een bedrijf opzetten in China

Het wordt steeds makkelijker om als buitenlander een bedrijf in China te beginnen. Toch is het essentieel om je daarbij te laten begeleiden door ervaren experts. China heeft namelijk niet alleen een andere zakencultuur, maar ook totaal andere wetgeving en regelgeving dan Nederland. Het is belangrijk om alles vooraf goed te regelen, want het is vaak lastig om je bedrijfsstructuur en business scope gaandeweg aan te passen.

Lijkt het je in eerste instantie een hoop gedoe? Bedenk dan dat vele bedrijven je met succes zijn voorgegaan. Als je de Chinese markt op de juiste manier betreedt, liggen er enorm veel kansen. Gelukkig zijn er een hoop ervaren experts in Shanghai die je kunnen helpen bij het opzetten van een bedrijf hier. Het consulaat-generaal helpt je graag bij het vinden van de juiste experts.

Bedrijfsvormen China

Er zijn drie veelgebruikte bedrijfsvormen voor buitenlandse bedrijven die naar China komen: een Wholly Foreign-Owned Enterprise (WFOE), een Joint Venture (JV) en een Representative Office (RO). Meer weten? Bekijk de video.

Praktische tips

Een goede planning van de stap naar Shanghai begint natuurlijk met een aantal oriëntatiebezoeken aan de stad, om eerst een gevoel te ontwikkelen voor zowel de enorme kansen als uitdagingen hier. De ontwikkelingen gaan hier immers razendsnel, de consumenten gedragen zich totaal anders en het duurt even voor je de juiste businesspartner hebt gevonden en een band hebt opgebouwd. Het consulaat-generaal helpt je graag bij je oriëntaties op Shanghai.

Zaken om te regelen

Is je startup klaar om de stap naar Shanghai te maken, denk dan bij het opzetten van je bedrijf hier ook aan de volgende zaken:

  • Je bedrijfsvorm. Het is zoals gezegd belangrijk om een goed doordacht plan te hebben. Zorg dat je de juiste adviseurs hebt die je kunnen helpen bij beslissingen over de bedrijfsvorm, de jurisdictie waar je je bedrijf registreert, de scope van je business, belastingen en hoeveel je in je bedrijf investeert.
  • Je Chinese zakenpartner. Ook als je een WFOE opzet is het aan te raden om een betrouwbare Chinese zakenpartner te hebben met wie je een persoonlijke band hebt opgebouwd. De Chinese taal en cultuur zijn voor veel buitenlanders lastig te doorgronden, een goede zakenpartner kan je hierbij helpen.
  • De Chinese naam van je bedrijf. De officiële naam van je bedrijf moet in het Chinees zijn en aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is dus verstandig om al een aantal mogelijke namen te bedenken.
  • Je Intellectueel-eigendomsrecht (IPR). Zorg ervoor dat je IP-rechten goed beschermd zijn voor je naar China komt. Eigenlijk is het altijd verstandig om je IP-rechten zo snel mogelijk vast te leggen in China, ongeacht of je wel of niet van plan bent om binnen afzienbare tijd hiernaartoe te komen. Waarom dat zo is lees je bij Intellectueel eigendomsrecht.
  • Chop. Een company chop (zegel of stempel) is noodzakelijk om zaken te kunnen doen in China en om documenten juridisch te autoriseren. Er zijn verschillende categorieën chops die allen een handtekening van het bedrijf vertegenwoordigen. Het is zaak om alleen geautoriseerde personen in het beheer te laten zijn van de chop.