Kunstmatige intelligentie (AI) in China

China investeert sterk in de ontwikkeling van technologie en producten op het gebied van kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence, afgekort AI) die kunnen helpen om de maatschappelijke uitdagingen aan te pakken waar China voor staat, zoals bij de overige sectoren beschreven.

China heeft echt big data

Eén van China’s grootste voordelen in AI is de beschikbaarheid van big data: datasets gecreëerd door meer dan een miljard digitale consumenten, met flexibiliteit om ze te gebruiken in vele toepassingen. Daarnaast steunt de overheid de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie met ambitieuze plannen en subsidies. Ook Chinese techbedrijven en tech-ondernemers omarmen de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. In 2017 lanceerde de State Council een strategisch plan om de binnenlandse markt voor AI te ontwikkelen tot 150 miljard dollar voor 2030.

AI-software en chips

China’s techreuzen Baidu, Alibaba en Tencent investeren veel in startups die zich richten op het ontwikkelen van AI-software en chips. Tencent heeft in het grootste aantal AI-startups geïnvesteerd, maar Baidu heeft het meest diverse investeringsportfolio, met bedrijven actief in nieuws en media, gezondheidszorg, automotive en chips.

Ondanks het feit dat in 2017 maar 10 procent van de Chinese investeringen in AI-startups een Chinees bedrijf betrof, waren zij wel verantwoordelijk voor een totale waarde van 5 miljard dollar. Dit bedrag vertegenwoordigt 48 procent van wereldwijde investeringen in AI-startups, waar dit voor Amerikaanse AI-startups 38 procent was.